Javni sektor može očekivati veće plate, ali privatni malo teže

na Vesti

Dok se ovih dana čekaju podaci Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj avgustovskoj plati, srpski premijer Aleksandar Vučić najavljuje da će prosečna zarada naredne godine biti 450 evra, a u 2018. – 500.

Pogledajte kolike su trenutne plate u Javnom sektoru:

Srbijagas

Nis

Posta Srbije

Zeleznice Srbije

Pošto je julska prosečna plata iznosila 370 evra, značilo bi to da će za naredne dve godine radnici prosečno zarađivati 130 evra više. Za početak, u narednoj godini prosečna plata u Srbiji trebalo bi da bude veća 8,5
odsto.

Deo ekonomista je odmah odmahnuo glavom, dok ima i onih koji tvrde da dostizanje prosečne plate od 500 evra za dve godine nije nerealno i da je čak, ukoliko Srbija nastavi da beleži postojeće dobre rezultate, izvesno. Njihova računica je prosta: ako ove godine privredni rast bude tri odsto, to otprilike znači 1,1 milijardu evra novoostvarene vrednosti. Na osnovu te vrednosti, koja znači da Srbija može još toliko da se zaduži, a da pri tom ne povećava javni dug u odnosu na BDP, mogu se povećati plate i penzije. Pošto je već doneta odluka da minimalna zarada od 1. januara naredne godine bude 130 dinara po satu, to znači da će svi zaposleni u startu imati 7,43 odsto veća primanja. Uz to, najavljuje se povećanje plata prosvetnim radnicima, zdravstvu, policiji, vojsci...

Pogledajte sada prosecne plate u firmama u privatnom sektoru:

Siemens

N- Sport

Trvana Promet

Nifon Security

G4S Security

Kada se samo to sračuna, proizlazi da će na osnovu onoga što je već uplanirano plate od početka naredne godine biti veće najmanje deset odsto pa će, samim tim, biti iznad 400 evra. Ako bi dobri ekonomski rezultati iz ove godine bili nastavljeni i u 2017, nema razloga da se prosečna plata ne poveća dodatnih 50 evra jer, ne sme se zaboraviti da je i ove godine bilo meseci kada je prosečna zarada bila daleko iznad 400 evra, i to je onda tih obećanih 450 evra. Kada se to ostvari, ali opet ako sve bude išlo po planu i BDP raste više od tri odsto, u 2018. godini može doći do povećanja plata još 50 evra i tako se stiže do prosečne plate od 500 evra.

Podelite svoju platu ili komentar iz firme i pridruzite se hiljadama drugih koji pomazu da se sazna pravo stanje firmi u Srbiji na www.ogledalofirme.com

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić slaže se s ocenom da plate u javnom sektoru mogu biti povećane, ali da prostor za to treba tražiti između rasta BDP-a od tri odsto, uz godišnju inflaciju od jedan odsto, što u zbiru znači da nije realno očekivati povećanje veće od četiri odsto.

Pronadjite sve aktuelne poslove kod nas

– Plate u Srbiji su sada približno u skladu s nivoom razvijenosti, a za znatniji i održiviji rast standarda građana, neophodne su visoke stope rasta bruto domaćeg proizvoda od četiri do pet odsto u dužem periodu – smatra Arsić. – Da bi se prosečna plata povećala, neophodno je da rast plata bude u skladu s rastom produktivnosti. Uz stopu rasta BDP-a od oko pet odsto, potrebna je gotovo decenija da se dostigne veliki rast zarada. Kad postignemo prosečnu platu od 600 evra, prosečna penzija bi mogla biti oko 300.

Po oceni privrednika Milana Kneževića, nerealno je očekivati da prosečna plata u Srbiji u narednoj godini bude oko 8,5 procenata veća nego ove, tim pre što se podatak o prosečnoj zaradi dobija na osnovu podataka o platama u javnom sektoru, a ne na osnovu ukupnih primanja zaposlenih.

– Iz statistike su potpuno eliminisane plate kod preduzetnika, a kao razlog za to navodi se da su one nepouzdan izvor – kaže Knežević. –Ako bi se statistici dodale i te plate, a znamo da su one katastrofalne, sadašnja prosečna plata u Srbiji ne bi prelazila 260 evra. Ne mogu da verujem da su eliminisali čak 300.000 preduzetnika. Nemamo realne pokazatelje o stvarnim platama, tako da je tih 450 evra u narednoj godini samo bajka. Mi moramo da se napregnemo da dogodine dođemo i do tih sadašnjih fiktivnih 370 evra .


Čitaj dalje...

Prosečna neto plata u Srbiji u avgustu pala za tri odsto

Prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u avgustu 2016. godine iznosila je 45.286 dinara, Å¡to… Dalje...

U naÅ¡oj zemlji ima posla za 30.000 stručnjaka, ali problem je Å¡to naÅ¡ Å¡kolski…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA