Evo kakve radnike traže kompanije u Srbiji

na Vesti

Beograd – Kompanije u Srbiji kod zapošljavanja tragaju za talentima koji poseduju sposobnost aktivnog učenja, rešavanja problema i orijentaciju prema ciljevima.
Glavni problem im predstavlja zadržavanje talenata, pokazuje istraživanje kompanije ManpowerGroup.

Pogledajte sta zaposleni misle o Manpower-u

Ovo je prvi put da je istraživanje „Soft Skills for Talent“ za 2016. godinu uključilo i Srbiju, obuhvatajući tako osam evropskih zemalja (Italiju, Rumuniju, Španiju, Grčku, Mađarsku, Češku i Bugarsku pored naše zemlje) u kojima je ispitana 3.791 kompanija, navodi se u saopštenju Manpower Group-e.

Srbiji u ovom trenutku nedostaje 15000 strucnjaka

Prema rezultatima istraživanja, čak 69 odsto ispitanika svrstava sposobnost rešavanja problema među prve tri ključne kompetencije za efikasan rad i povezuje je sa talentom, za 58 odsto učesnika ankete u tri glavna kvaliteta spada orijentacija prema ciljevima, a za 57 procenata sposobnost saradnje.
U Srbiji se nešto veći značaj pridaje sposobnosti aktivnog učenja, koju čak 75 odsto ispitanika svrstava među prve tri. Zatim, 70 procenata ispitanika navodi orijentaciju prema ciljevima i sposobnost rešavanja problema.

Kljucne stvari u CV-u koje ce vam doneti posao

Anketa u svim zemljama uključenim u istraživanje pokazuje da je glavni izazov sa kojim se kompanije susreću što se tiče talenata, njihovo zadržavanje (37 odsto odgovora).
U isto vreme, 27 odsto ispitanika ističe značaj boljeg definisanja načina za pružanje neophodne podrške talenatima, a na trećem mestu je mogućnost privlačenja talenata kao pobednička strategija (18 odsto ispitanika).

Poslovi u Srbiji koje mozes da radis za veliki novac

Donekle slični nalazi dobijeni su i za Srbiju, gde čak 54 odsto kompanija obuhvaćenih istraživanjem navodi zadržavanje talenta kao najveći izazov, a 23 procenta smatra da poteškoću predstavlja njihovo privlačenje.
Kompanije iz Srbije smatraju da su Nemačka (26 odsto ispitanika), Srbija (14,3 odsto) i Švedska zemlje koje su najnaprednije kada je reč o razvoju talenta.

Pogledajte sve o aktuelnim poslovima u Srbiji

Na pitanje koji je ključni faktor uspeha za talente u godinama koje dolaze – sposobnost učenja, prilagodljivost ili mobilnost – 56 procenata ispitanika veruje da će prilagodljivost biti najuticajniji faktor, definisan kao sposobnost da se brzo prilagode u organizaciji, kao i mogućnost da budu transverzalni i obavljaju više zadataka.

Sposobnost učenja takođe ima važnu ulogu. Ovo je najvažniji faktor za 29 odsto ispitanika.
Mobilnost izgleda da je manje relevantan faktor, pošto se za njega opredelilo samo 15 procenata učesnika ankete.

Podelite anonimno platu ili komentar iz vase firme na www.ogledalofirme.com

I za Srbiju su dobijeni gotovo slični rezultati, gde 55 odsto ispitanika navodi prilagodljivost kao najuticajniji faktor za uspeh talenta, zatim 24 procenta ističe sposobnost učenja, a 21 odsto mobilnost.

Istraživanje je zasnovano na veštinama koje su prepoznate i tražene na tržištu rada i ima za cilj da identifikuje prepoznatljive osobine talenta.


Čitaj dalje...

Srpski privrednici su protiv radnog vremena od PET SATI, ali JEDAN bi ga uveo

Primer Stefana Arstola, vlasnika firme iz San Dijega koji je zaposlenima uveko petočasovno radno vreme, sledila bi malo koja… Dalje...

Beograd -- Poreska uprava Srbije objavila je konkurs za prijem 100 poreskih inspektora, među kojima najviše za kontrole. Najveći…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA