Da li izbori 2016 donose bolja vremena?

na Vesti

Ne želimo da se bavimo političkim strankama ovde, niti izbornim pitanjima. Kao i do sada naše informacije se baziraju samo na brojevima i informacijama koje dobijemo od vas. Ovaj put ćemo da opišemo da li je moguće da se bilo šta promeni posle izbora 2016te, bez obzira ko pobedi, tj. da li ćete osetiti išta bolje na svojoj koži u narednih par godina. Drago nam je da si član jednog sistema kao što je Ogledalo Firme i da učestvuješ u ovome.

Ako nisi skoro pratio Ogledalo Firme vredno je i napomenuti da se broj korisnika od samo prethodnih novina utrostručio. Što je jedan vrlo pozitivan signal od svih vas da nastavimo sa ovim radom.

2 stvari koje čine dobar sistem

Postoje 2 stvari koje bi svako očekivao od normalnog sistema:

  1. Stabilnost države (bezbednost, bez ratova, promenjivih kritičnih faktora i sl.)
    Jačina ekonomije (ako zarađujem dovoljno para ne moram da se bojim svakog meseca šta ću sa životom, ako imam pristup poslovima i sl.)
    Stabilnost Države

    Da li možemo očekivati neke velike nestabilnosti, najverovatnije ne. Da budemo precizniji, veliki broj stranih kompanija i banaka koji operišu na našem tržištu stoji kao garant stabilnosti. Iza velikih igrača stoje i veliki uticaji tako da njima neće biti interes da destabilizuju sistem. Tako da u narednih mnogo godina nas očekuje stabilnost u ovom smislu. Najviše kompanija i banaka koji su na našem tržištu su iz Zapadnog bloka, tako da postoji matematičko velika šansa da će pare da obrnu sve moguće veze pa da se Srbija zvanično i nezvanično nalazi u zapadnom bloku tj NATO. Hteli mi ovo da prihavtimo ili ne, ali para vrti gde burgija neće.

  2. Jačina Ekonomije

    Prvo da kažemo šta bi to bio jedan lepi cilj svakog prosečnog čoveka koji živi u Srbiji:

    1. Da može da ode u radnju i da kupi šta hoće
    2. Da može da ode 2 nedelje na letovanje i ne diže kredite za takva uživanja
    3. Da može da kupi nov auto
    4. Da može da priušti sebi mesto prebivališta (bez nasleđivanja, novca od roditelja i sl.)

Vrlo zanimljivo je kad pogledate sebe na ovoj slici, i zapitate se koliko tačaka ovoga pokrivam. Čak i oni sa platama od 1000 eur ne mogu sve ovo da štikliraju tek tako.

Idealni Scenario...

Idealni scenario

Sada malko da zamislimo kako bi to izgledao idealni progres, da dođe najbolja politička stranka, da imamo rast veći nego bilo koja država ikada, ako zamisliš da radiš za 350 eur (tj. imaš posao) i recimo da imaš 28 god. Razbićemo ovo u periode u 6 meseci:

Prvih 6 meseci - Udaješ ili se oženiš. Imaš sreće da ti supružnik radi za isto 350 eur. Zajednička primanja su vam 700 eur. Ako platiš stan, troškove stana, internet, telefon ostane ti oko 450 eur za ostalo. Praktično imaš 15 eur dnevno. Da li ti je 1700 dinara dnevno dovoljno da prehraniš dvoje, da imaš da kupiš odeću. Da li ti ostaje nešto sa strane?

6-12 meseci - Ti i supružnik dobijate unapređenje i plate su vam sad 490 eur svako (40% povećanje plata). Sad ti ostane oko 24 eur dnevno. Možeš sebi i porodici da priuštiš hranu svaki dan kako treba. Recimo da ti ostane 4 eur dnevno da staviš sa strane. Imaćeš svake godine taman toliko da možeš da odeš sa supružnikom na neko more, ako se malko pritisneš.

1 godina - 18ti mesec - Dobijaš povišicu još jednu i ti i žena od 40%. Sad imaš platu 680 eur. Ukupna porodična primanja su vam 1,360 eur. Ako trošite samo 20 eur dnevno stavljate sa strane 7 eur za letovanja i ostale troškove, a 10 eur da bi skupili za stan i kola.

18ti mesec - 2 godina - Ovaj put nema povišice. Živite lepo koliko god to može i skupljate pare za kola i stan. Još uvek ne želite da planirate decu.

2 - 3 godina - Imate oko 4,000 eur ušteđeno. Dobijate skromnu povišicu i ti i žena od 20% i sada ti je plata 810 eur. Možete da uštedite više novca, taman da bi sledeće godine imali dovoljno za učešće da kupite kola. Za stan i dalje štedite.

3 - 4 godina - Imate oko 6000 eur ušteđeno. Kupujete kola dajući 2000 eur učešće. Nov lep auto. Taman da možete da planirate decu i da imate ono što svi ostali u evropi davno mogu da priušte. Štedite i dalje za stan. I naravno dobijate povišicu od oko 10% tako da ti je sad platu 900 eur.

4 - 5 godina - Imaš 33 godine, kupuješ sebi stan, daješ 6,000 eur ušteđevine kao učešće, mesečna rata će ti biti oko 450 eur. Zadovoljan si kupovinom. Imaš nova kola koja plaćaš 300 eur mesečno zajedno sa troškovima, trošiš dnevno 30 eur, ideš u bioskope, kupuješ sebi odeću i obuću kad hoćeš. Možeš da stavis mesečno sa strane 150 eur kako bi kasnije mogao da odeš na letovanje i da ti ostane nešto za crne dane, kad dobiješ decu da možeš da pokriješ i njih. Sve u svemu ti i tvoja žena imate primanja od 1800 eur. Svako ima platu 900 eur.

Ako bih te sad pitali da oceniš od 1 - 5 kako ti ovaj scenario zvuči realan šta bi rekao? Ako bi rekao e da je ovo samo upola tako, znači da ćeš takav život imati kad budeš imao 38 godina (ako si danas imao 28). E sad zamisli koliko je ovo realno da se desi većini ljudi u Srbiji?

Naravno svi mi znamo da je ovo dalek san. Do sad, u zadnjih 25 godina ništa od ovoga se nikad nije desilo, a ni približno, tako da, ako pratimo samo trendove, realnost nije ni na 10% od scenarija koji smo naveli. Magije i super heroji ne postoje, a ti proceni šta će izbori da ti donesu, ako se tome nadaš.

Napravi svoj životni scenario, pa vidi koliko je realan.


Ogledalo Firme ima za ideju da pokrene sistem, da pokrene poslodavce da misle. Ne možemo da utičemo na politiku, niti želimo, ali možemo da informacijama pokrećemo uslove poslovanja.

Ogledalo Firme iz meseca u mesec postaje sve popularniji sajt u Srbiji. Zahvaljujući svima nama, a ima nas puno imamo za cilj da utičemo na poslovanje u Srbiji, da otvorimo oči svima. Bez laži, bez prevara. Ne radimo za nikog i sve informacije držimo kao zlato. Sve informacije koje imamo možete videti na http://www.ogledalofirme.com.

Ako imaš bilo kakvo pitanje, predlog ili komentar piši nam slobodno.


Čitaj dalje...

Radnik na benzinskoj pumpi toči isti benzin u Srbiji za 200eur a u Austriji za 1,200eur mesečno

Ista zanimanja, jednaka količina rada i uloženog truda a plata različita. Nije fer? Naravno da nije,… Dalje...

Ovo je jedan od onih tekstova koji te možda motiviÅ¡e da uradiÅ¡ neÅ¡to mudro i pametno…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA