Srpski radnici - puka radna snaga, a biće još gore

na Vesti

Zakon o radu, koji je na snazi dve godine, po mišljenju predstavnika sindikata, nije doneo ništa pozitivno za radnike. Naprotiv, prava radnika su umanjena, a broj nezaposlenih nije značajno izmenjen.

Pogledajte sve informacije na www.ogledalofirme.com

Strah od gubitka radnog mesta...
Od izmena radnog zakonodavstva, koje se najavljuju, a za sada se još ne zna kakve će biti, ističu sindikalci, gotovo izvesno treba očekivati dodatno smanjenje prava radnika.

Ukoliko imate dobra ili losa iskustva iz firme ostavite anonimno vas komentar ili platu na www.ogledalofirme.com

U Francuskoj radnici protestuju zbog promena radnog zakonodavstva, ali, kako kažu predstavnici sindikata veoma je teško povući paralelu između protesta u ovoj zemlji i u Srbiji. Branislav Čanak ukazuje da je mnogo toga drugačije - od prava radnika, ali i od stava javnosti, niko nije protiv štrajkača, pošto se podrazumeva da radnici imaju pravo da ne budu zadovoljni i to iskažu.

Po rečima Gorana Milića, u Francuskoj je veoma malo sindikalno organizovanih radnika, manje od 8 odsto, a na protestima je daleko više radnika, jer su svesni da će svaka izmena radnog zakonodavstva odraziti na buduće radnike. On ističe da su radnici u Srbiji suočeni sa strahom od gubitka radnog mesta, a granica siromaštva pretrpana je radnicima, pa zato gotovo da i nema protesta, dok Ranka Savić ukazuje da se su protesti u Srbiji bili mlaki što je porazno i za srpsko društvo i za sindikate.

Pogledajte neke od kompanija u Srbiji koje placaju najmanje a mnogo mora da se radi

Yura

Yumis

Po rečima predsednika Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Branislava Čanka, efekti novog Zakona o radu izrazito su negativni, jer ne samo da nije povećan broj radnih mesta, već su mnogo radnici ostali bez posla.

  • Ne znam nikoga ko je zbog Zakona o radu dobio posao, a to je i logično, poÅ¡to zakoni ne zapoÅ¡ljavaju, već to radi privreda - kaže ÄŒanak, prenose agencije.

Po oceni predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sidnikata Ranke Savić, gotovo da nema nijednog pozitivnog efekta Zakona o radu, odnosno prava radnika su značajno smanjena i u novijoj srpskoj istoriji nikada nije bila manja zaštita prava zaposlenih.

  • Uz ovaj zakon omogućeno je veoma lako otpuÅ¡tanje radnika, a iako statistički podaci govore da je zahvaljujući Zakonu o radu smanjen broj nezaposlenih. ne verujem u način na koji se doÅ¡lo do tih podataka i odgovorno tvrdim da se ne poklapaju sa stanjem u praksi - tvrdi Savić.

Ona ukazuje da je Zakon o radu je doveo do pogoršanja materijalnog položaja radnika, da je u Srbiji armija ljudi koji radi za veoma malu zaradu, najčešće ni ne pita za cenu rada i rade za zaradu i manju od minimalne.


Čitaj dalje...

Vučić: Imaćemo 2 i po puta veći rast od Nemačke, zahvaljujući Železari i Si Đinpingu

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da će proizvodnja u… Dalje...

Da bi zadržali posao, radnici iz očaja pristaju da potpiÅ¡u blanko otkaz ili da gazdi vrate…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA