Zašto EU Nije Tako Dobra Ideja, i Zašto Srbija Žuri da Postane Njen Član

na Vesti

Ovo je nešto što verujem da pre par godina nikad ne bih napisao. No kad su već sipali vatru na to što se u Britaniji izglasalo da se izađe iz EU, vrlo bi bilo lepo i objasniti običnom građaninu zašto neko misli da EU nije dobra ideja i zapravo šta je to sve loše u vezi sa tim.

Zašto bilo ko misli da EU nije dobra tvorevina. Nakon svega, imamo 28 članica koje su zajedno, koje rade pod jednim ekonomskim kišobranom, gde se zakoni i polise donose za dobro svih država koje nemaju prednost jedna u odnosu na drugu. Tako?

E pa tako sam i ja mislio ranije...

EU

Gledajući kako se tržišta i političari odnose sa krizom u euro zoni i kako se odnose prema svojim članovima, kako se odnose prema najvećem naletu izbeglica od Drugog Svetskog Rata, kako konstantno ubijaju manje članice svojim EU zakonima koji su iznad nacionalnih, mislim da bi bilo vredno da čujete i par detalja.

NEMA Zajedničkog Tržišta

Sve članice EU bi trebalo da operišu pod jednim štitom zajedničkog tržišta.
EU se opisuje kao "jedna teritorija bez internih granica i drugih regulatornih prepreka za transport robe i usluga". Ta zamisao je napravljena kako bi se stimulisala konkurencija i trgovina, unapredila efikasnost, i smanjile cene.

Ideja je da sve članice operišu kao jedna celina. Međutim, to funkcioniše samo kada su sve članice identične i rade kao jedno, kao Borgovi u Star Treku. To zvuči kao utopija, i nikad nije radilo kako treba.

Pogledajte samo ekonomski rast Engleske, Nemačke, i ostatka evrozone.

Rast

Praktično velike države izdržavaju male. Kad bi povukli crtu i rekli pa dobro i USA ima isti sistem, neke države su siromašne pa neke države izdržava Kalifornija i još par jakih država. Međutim u USA postoji jedinstvo koje EU nikad nije imala.

Kad Nemac treba da pomogne, on će rado pomoći loše razvijenom delu Nemačke, al neće ga baš zanimati da pomogne Grčkoj, Bugarskoj ili nekad Srbiji. Ono što jake članice EU urade je da samo pozajme pare siromašnoj državi, naprave joj dug i kroz ograničene sisteme kontrolišu način korišćenja tih sredstava. Neću ulaziti u više detalja ovde pošto će postati previše stručno.

Jedinstveno tržište takođe se loše pokazuje pošto slabije države članice slabo mogu da konkurišu velikim korporacijama iz razvijenih država. Na taj način praktično bivaju prinuđene da prodaju svoje vrednosti jakim državama. Primeri se pokazuju samo kad se zapitate ko je vlasnik Hrvatskog primorja, ko drži mlekare u Bugarskoj i slično. Pošto članica EU mora da radi pod jednim oblakom zajedničkog tržišta nemože baš puno da se buni.

Drugi primer je roba koja stimulacijama bogatih članica može da bude jeftinija nego lokalna roba slabije članice EU i na taj način kompletno preuzme tržište i ubije lokalnu proizvodnju. Primer za ovo je Mađarska koja je iskusila subvencionisano vino od Francuske i bila na kraju prinuđena da proda najbolje vinarije Engleskim i Francuskim kompanijama. Ili Bugarski mlekari koji su se susreli sa jeftinim Nemačkim mlekom i bili prinuđeni da na kraju prodaju svoju proizvodnju mleka.

Kad jedna slabija država izgubi svoju ekonomsku moć i lokalnu proizvodnju, svi znamo kako se to zove. To je kao da ste mali mršavi dečak koji je odjednom pozvan u ring sa prvakom u boksu. Jednostavno nije fer. Ceo Euro-skepticizam se javlja u državama između ostalog i zbog ovoga. Srbija je tek na putu da iskusi ono na čemu su se opekli ostali.

Ali priliv novca je veći

Tako je. Postati član EU znači i veće investicije na domaćem terenu. Što znači da su veliki igrači uspeli da vas dovedu na poker sto ali će oni da odrede koje će karte ko da dobije. Jednoj Srbiji ovo može da znači više stranih kompanija, bolje uslove za rad jer su takve kompanije na žalost malko pametnije i bolje od većine domaćih, malko veće plate, ili da budemo precizniji za neke samo prilika da dobiju posao. Kad smo već na dnu bunara merdevine do pola bunara zvuče kao spas.

U Britaniji, na primer, London može da pravi mnogo veće bogatstvo od nekih drugih gradova. Ako negde, npr Birmigem-u zapne, novac se preraspodeljuje da bi se pomogla lokalna ekonomija. Infrastruktura, putevi i železnica, se gradi da bi se pojačala veza između gradova kako bi ljudi mogli da poboljšaju poslovanje i prošire poslovanje.

U EU, ovo ne postoji. Pogledajte Grčku i haos u kojem je. EU pozajmljuje novac, forsira državu na neke ludačke mere štednje, pretumbava državu od gore na dole. Ali Kredit je samo Kredit, to nije redistribucija bogatstava. Države koje treba da devalviraju svoju valutu kako bi pojačale izvoz to ne mogu. EU blok nije "jedan" ni u čemu.

EU zapravo i ne raste ekonomski kako izgleda. Dosta tih cifara je zapravo pogurano na gore zbog jake ekonomije Nemačke.

Razmislite, ovo su samo čiste činjenice. Isključite emocije, ideologije, i slično pa pročitajte ovo još jednom. Mi ovde ne dajemo rešenje, samo iznosimo činjenice našeg istraživanja. Za Srbiju, EU je vrlo ograničen korak napred, ali je i dalje korak napred.

Ogledalo Firme je prikazuje pravo lice svih firmi u Srbiji. Pronađite posao i zaposlite se kako treba.


Čitaj dalje...

Zašto je majska plata manja od aprilske?

Prosečna neto plata isplaćena u Srbiji u maju 2016. godine iznosila je 43.951 dinar. To je nominalno 10,… Dalje...

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da će proizvodnja u Železari Smederevo…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA