Srbin mesečno uštedi 3.500 dinara

na Vesti

Beograd – Građani Srbije mesečno uštede oko 3.500 dinara. To je za 700 dinara manje nego pre dve godine, a za 1.100 dinara je lakša kasica nego 2012. Od tog skromnog iznosa većina građana ne stavlja ništa u banke, a tek poneka mrvica završi na štednom računu.

Pogledajte prosecnu platu u Srbiji

Sitno šparaju najčešće penzioneri, zavisno od primanja, a najmanje mladi, kojima uvek treba koji dinar više. Većina njih ne nosi novac u banke, već ga čuvaju kod kuće. Najveće štediše kod nas su gastarbajteri i ljudi koji zarađuju daleko iznad proseka u Srbiji.
Ako se uporedimo sa komšijama i Evropljanima, prema mesečnoj štednji smo na dnu liste. Tako Hrvati stave sa strane 60 evra, Rumuni 41 evro, Mađari 49, a Austrijanci 188 evra.
Podaci NBS ukazuju na to da su od početka ove godine dinarski ulozi povećani sa 45,36 na 47,69 milijardi dinara, a u evrima za 34 milijarde dinara ili oko 270 miliona evra. Tako je na kraju juna ukupna štednja stanovništva dostigla 8,8 milijardi evra.
„Više zarade na štednji nema, a nema ni mnogo onih koji mogu da ulažu u banke, kao što je to bilo nekad“, kaže Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. „Građanin sa prosečnim primanjima teško šta može da uštedi. Svako ostavi po hiljadu-dve dinara sa strane za nepredviđene troškove. Najviše štede penzioneri, iako primaju najmanje. I ne za sebe, nego za decu, unučiće. Ali to su mali iznosi i nisu svakog meseca isti. Nekada ništa ne pretekne da se uštedi“. Najviše je uloga po viđenju i na godinu dana kada su u pitanju i dinari i evri. Interesantno je da ima klijenata koji polažu svoj novac i na pet godina u devizama. Takvih uloga je oko 110 miliona evra, a preko 60 meseci nešto više od 10 miliona evra.
Bogataši svoju ušteđevinu čuvaju u bankama, iako su vodeće banke drastično smanjile kamate na štednju, a pojedine su i ukinule depozite u švajcarskim francima. Kamate na depozite mogu i dalje da padaju, ali ne mogu da pređu u minus, jer NBS smatra da za to nema razloga.
Banke su drastično smanjile kamate na štednju. Tako je kamata na oročene dinare na godinu dana od 3,5 do šest odsto, evre od 0,30 do 1,30 odsto, dolare od 0,70 do 1,50 odsto, britansku funtu od 0,70 do 1,40 odsto, franak od 0,90 do 1,35 odsto, rublju 1,35 do 3,75 odsto.
Jedna od vodećih banaka u Srbiji plaća manju kamatu na oročene evre nego za dolare i britansku funtu. Za evropsku valutu oročenu na 12 meseci daju 0,30 odsto, a za američku i ostrvsku valutu po 0,85 odsto. Neke banke, na primer, ne daju kamatu po viđenju na mesec dana, dok druge pružaju samo mrvicu od 0,01 odsto.
Minimalna zarada
Ukoliko neko položi 10.000 dinara na godinu dana sa kamatom od 3,5 odsto, zaradiće 350 dinara posle isteka oročenja, a ukoliko stavi 100 evra sa kamatom od 0,80 odsto dobiće 80 centi. Na to mora da plati porez od 15 odsto, tako da mu preostaje, odnosno zaradio je 68 centi za 12 meseci.

Za sve ostale informacije posetite www.ogledalofirme.com

S. Moravčević / Novosti

Preuzeto sa Vaseljenska.com


Čitaj dalje...

Profesionalna selekcija: Kako izgleda profil idealnog zaposlenog?

Kada tražite kandidata za radno mesto u svojoj firmi, veoma često u svojoj glavi imate odreÄ‘enu… Dalje...

U Jablaničkom okrugu prosečna zarada u junu ove godine iznosila je 35.062 dinara i veća…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA