Novinarka "Blica" prijavila se na konkurs za posao u "Juri" i evo Å¡ta je saznala

na Vesti

Gladan stomak ne bira - za jedno radno mesto u kompaniji „Jura“ prijavilo se između 300 i 500 kandidata.

Iako je korejska kompanija kao poslodavac izbila na loš glas, a o uslovima rada se pisalo sve i svašta (od nošenja pelena zbog nemogućnosti odlaska u toalet do ukidanja slobodnih dana čak i za praznike), interesovanje za posao u „Juri“ pokazuje da potencijalni radnici sa juga Srbije za to i ne mare.

POGLEDAJTE STA ZAPOSLENI MISLE O JURI

Dakle, sve što je o „Juri“ pisano, ruku na srce, uglavnom skriveno pod plaštom anonimnosti i nikad dovoljno potkrepljeno nalazima inspektora rada, nije pokolebao ogroman broj nezaposlenih da se prijave na oglas za posao u ispostavi kompanije u Leskovcu.

Južnokorejski poslodavac oglasio je na internet stranici „Infostud“ da je zbog proširenja proizvodnje potrebno „više izvršilaca na poziciji radnik u proizvodnji“ (ne piše, ali se zna da su plate za taj posao na nivou minimalca).

Da bismo videli kako to izgleda, novinarka „Blica“ uredno je popunila prijavu i čekala... Ubrzo joj je stigao odgovor (pogledajte sliku u prilogu) koji pokazuje da je samo na tom sajtu prijavljeno između 300 i 500 ljudi, a taj broj će očekivano i porasti jer do isteka roka ima još 10 dana.

Sveopšta beda i siromaštvo, naročito karakteristični za jug Srbije, navode one na rubu egzistencije da pokušaju da se zaposle na bilo kojim dostupnim pozicijama, iako su im dešavanja u kompaniji poznata. Gladan stomak ne bira, a time se potvrdilo i da živimo u beznađu - smatra sociolog Dušan Mojić.

Atmosfera u fabrici elektronskih komponenti za automobile zahuktala se od proleća ove godine, kada je menadžment „Jure“ odbio da radnicima da slobodan dan za prvomajske praznike, zbog čega su radnici štrajkovali. To je pokrenulo i lavinu priča i žalbi radnika, nezadovoljnih načinom rada Korejaca, ali i lokalnih menadžera iz Leskovca, za koje su tvrdili da ih još više maltretiraju.

Podelite i Vi anonimni komentar ili platu iz vase firme na www.ogledalofirme.com/

Situacija tu još nije definitivno razjašnjena, pa se narod vodi i tim „nevin dok se ne dokaže suprotno“. Umnogome je pomoglo to i što su inspekcije slabe, a ministri su se oglašavali da ih opravdaju. Ljudi se vode i time da je firma strana i dobrostojeća - objašnjava veliki broj prijavljenih Mojić.

Fabrika je postavila oskudan oglas u kojem su uslovi čak i veoma blagi, uprkos reputaciji. Šanse imaju kandidati sa osnovnom školom, trogodišnjom zanatskom i četvorogodišnjom stručnom školom, a iskustvo nije neophodno. Ipak, zahtevaju se i određene osobine - blagovremenost i tačnost pri izvršavanju radnih zadataka, savesnost u radu i sklonost ka timskom radu.

Ima i master kandidata

Među kandidatima ima najviše onih čija školska sprema idealno odgovara uslovima oglasa i nemaju radnog iskustva. Ipak, tu su i kandidati sa fakultetskom, pa čak i master diplomom.

tekst preuzet sa blic.rs


Čitaj dalje...

9 ključnih stvari u CV-ju koje će vam doneti posao

Naći posao u Srbiji ako nemate vezu, smatraju mnogi, ravno je čudu. ViÅ¡e stotina hiljada ljudi… Dalje...

Svaki treći radnik u Srbiji, od 1,9 miliona zaposlenih, maÅ¡ta o prosečnoj julskoj plati od…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA