U Srbiji se radi za siću

na Vesti

U jeku nategnutih pregovora države Srbije, sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene sata rada koja iznosi 121 dinar, ili manje od evra, lider Ujedinjenih granskih sindikata Sloga Željko Veselinović otkriva za "Vesti" da je srpski rad jeftiniji čak i od sata rada u najnerazvijenijoj kineskoj regiji gde se zaradi 160
dinara ili 1,29 evra.

Pogledajte neke of firmi u Srbiji koje najmanje placaju, tj plata ne iznosi ni minimalnu cenu sata rada:

JURA

Teledirekt

Srpsku bitku za povišicu u rasponu od pet, pa do manje od deset centi, stižu još porazniji podaci da su poslednje merene majske prosečne plate u Srbiji niže od mesečnih zarada u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Prednjači Slovenija sa 1.022 evra, sledi Hrvatska sa 755, pa Crna Gora sa 489, a ispred Srbije su i BiH sa 424, i Makedonija čiji je prosek 379 ili za dva evra viši od srpskog.

Koliko je situacija jadna govori i poslednje istraživanje da je sat radnog vremena u javnim preduzećima koja listom posluju sa gubicima skoro četiri puta plaćeniji u odnosu na srpski privatni sektor.

Strašan podatak je da smo gori od najzaostalijih i da je situacija toliko loša u privatnom sektoru koji, puneći budžet, nosi sistem države. Naš sindikat je još 2009. godine tražio da odnos plata u javnom sektoru koji je bio jedan prema devet, odnosno minimalac 22.000 dinara (210 evra), a plate u državnom sektoru i 120.000 (1.200 evra), bude sveden na jedan prema pet. Uzalud, svaka vlast se pravila da nas ne čuje - pojašnjava sindikalni lider.
Lekari i profesori u školama su, kaže, pali i ispod proseka, a teški gubitaši javna preduzeća Elektroprivreda Srbije imaju plate 80.000 do 100.000 dinara, kao i Srbija gas sa enormnim dugom i Telekom.

Prosecne plate u Srbijagasu i Telekomu

Srbijagas

Telekom

Ta javna preduzeća su meka za udomljenje partijskih kadrova, pa su zato i sistematizacije radnih mesta potpuno neuređene, izmišljena su neka radna mesta. Kada bi se malo dublje istražilo, videli bi da je više hiljada ljudi koji ne idu na posao, a primaju plate, da radnici rade, a vrh firme se baškari. Gomila savetnika, pomoćnika, zamenika sa ogromnim platama, negde ih ima i više od stotinu i takvi će potpuno urušiti državu - kaže Veselinović.

Pokazuje se, kako ističe naš sagovornik, da niko ne namerava da reformiše javni sektor iako on guta ogromne pare građana.

Partije se smenjuju na vlasti i to tako puštaju jer vrana vrani oči ne vadi - zaključio je naš sagovornik.

Preuzeto sa vesti-online


Čitaj dalje...

Novi minimalac: Niko zadovoljan ili svi srećni?

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2017. godine iznosiće 130 dinara. Dogovor koji je postignut… Dalje...

Naći posao u Srbiji ako nemate vezu, smatraju mnogi, ravno je čudu. ViÅ¡e stotina hiljada ljudi…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA