Pozicija Nas Običnih Radnika na Kraju 2017te Godine

na Vesti

Ako vas zanima koliko se to dugo radi u Srbiji, koliko su to stvarno plate (crne i bele), koliko se radi na crno, koje su najbolje kompanije za rad a koje najgore u 2017oj godini ovo je pravi tekst za vas.

Želimo Vam Srećne i Božićne i Novogodišnje Praznike!

Kao i prošlih godina i ove godine smo radili naše godišnje veliko istraživanje kakva je slika poslovanja u odnosu na prošlu godinu. Ovaj put ćemo i uporediti kakvo je stanje u odnosu na prošlu godinu tj da li ima nade i da li se generalno poslovanje popravlja.

Šta kažu Zaposleni Širom Srbije

Redovno prijavljen

Kao što možemo pročitati 88% zaposlenih su redovno prijavljeni u 2017oj godini. U 2016oj redovno prijavljenih je bilo 89%. Ovo je opadanje od 1% u odnosu na prethodnu godinu što nije baš lep znak.

Prijavljen na punu platu

71% svih radnika širom Srbije je reklo da je prijavljeno na pun iznos plate. U odnosu na 2016tu godinu ovde nema pomaka. Napredak je statistički zanemarljiv.

Plata na vreme Davno su prošla ona vremena kad većina poslodavaca nije plaćala na vreme. Ali i dalje ovo znači da svaki 10ti radnik ne dobija platu na vreme. Verovatno znate bar nekoga koji ne dobija svoj zasluženi novac kad treba. No ne morate se bojati da promenite poslodavca ako vas ne plaća kad treba, pošto većina plaća redovno. Nažalost ni ovde u odnosu u 2016tu nema pomaka na bolje, mada ne idemo ni unazad.

Rad preko vikenda

Praktično malko više od pola zaposlenih u Srbiji radi i vikendom a pola ne radi. U odnosu na 2016tu ovde ne mrdamo nigde. Tako da ne možemo očekivati poboljšanje na ovom polju ni u budućnosti.

Placen fer Pravo crveno svetlo. Više od pola radnika Srbije smatra da nije plaćeno fer za posao koji obavlja. Što naravno nas i ne čudi sa obzirom na to kolike su plate i šta jedna plata može da priušti. Ni ovde naravno pomaka nema u odnosu na prethodne godine. Zapravo postoji mali trend na lošije, pošto je samo 46% radnika reklo da je fer plaćeno u 2016toj.

Placeni putni troskovi

Prijatno iznenađenje za nas. Kompanije generalno jesu raspložene za plaćanje putnih troškova i ovo napreduje u odnosu na 2016tu godinu i prethodne godine.

Voli da ide na posao

Shodno platama o kojima ćemo pisati dole, mnogo ljudi ne voli svoj posao. U odnosu na 2016tu godinu ovo je mali pomak na bolje. Tada je 41% radnika reklo da voli da ide na posao.

57% vas misli da kompanija gde je zaposlen ima budućnost. Ovo je praktično isto kao i prethodnih godina. Što bi značilo da je skoro pola radnika konstantno u strahu da im kompanija ne propadne što sa onako niskim platama stvara dodatni stres kod ljudi.

Kolika je plata u Srbiji

I naravno kao i prethodnih godina izračunali smo koja je to srednja plata u Srbiji. Brojka je ona koju radnik dobije na ruke ili na račun. Računamo i plate na crno i plate na belo.

Srednja Plata u 2017toj je: 300 EUR
Srednja Plata u 2016toj je: 300 EUR

Znači da pola srbije ima platu manju ili istu kao ova a druga polovina ima platu veću od ove.

Vrlo loš znak da ne idemo nigde. Čak ni inflacija nije podigla ovu platu bar malko. Ovo šanse za nekim lepim životom umanjuje. Zapravo radnik je u 2017 izgubio nešto od plate koju je inflacija pojela.

Za uzorak ovog istraživanja uzete su informacije od preko 100,000 zaposlenih širom Srbije. Zahvaljujući svima vama otvaramo oči i ostalim zaposlenim. Sa količinom i kvalitetom informacija, a pogotovo uvidom u sivu ekonomiju, čak ni država (koja ima uvid samo u belu ekonomiju) ne može da nam parira. Nadamo se da će ove brojke da utiču na zaposlene i poslodavce.

Nije Još Kraj...

Uskoro objavljujemo i naš godišnji članak u kome ćemo reći koje su to najbolje i najlošije kompanije u 2017toj godini. Posećujte nas...

Podrška svih vas Ogledalu Firme mnogo znači jer bez vas većina radnika bi bila u mraku. Hvala!

Ako vas zanima kakvo je stanje u nekoj kompaniji posetite Ogledalo Firme


Čitaj dalje...

Najlošije, Najbolje, Najplaćenije, Naj... Kompanije u Srbiji u 2017toj

Nastavak našeg prethodnog teksta... Ko koliko plaća, kakve su prosečne plate itd. Ako vas zanima ko najbolje plaća, koja… Dalje...

Dobili smo dosta pitanja zašto za aktiviranje naloga sada mora da se pošalje SMS koji čak i košta. Pa…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA