Beograd i Novi Sad po zaradi bitno odskaču u odnosu na ostatak Srbije

na Vesti

Kada se zbir svih zarada u Beogradu i Novom Sadu podeli sa ukupnim brojem stanovnika u ova dva grada dolazi se do zanimljivog podatka. Naime, taj iznos, koji u stvari predstavlja tzv. zaradu po glavi stanovnika, veći je za čak 162 odsto u odnosu na ostatak Srbije.

Drugim rečima, zbir svih zarada ostvarenih u Srbiji, izuzev Novog Sada i Beograda, kada se podeli na broj građana, daleko je manji nego što su primanja po glavi stanovnika u ova dva grada.

Do ovakvih brojki došao je ekonomista Miroslav Zdravković, a na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o platama po opštinama u 2017. godini.

Naime, zarada po stanovniku u Beogradu i Novom Sadu prošle godine iznosila je 24.033 dinara mesečno. S druge strane, mesečna primanja u ostatku Srbije, bez ova dva grada, iznosila su 9.160 dinara po glavi stanovnika. Kako ističe Zdravković, ključni razlog za to je broj zaposlenih i broj građana.

Prosečna mesečna plata veća za oko 50 odsto

"Prosečan broj zaposlenih u Srbiji, s tim da ne računamo individualne poljoprivrednike i zaposlene u “sivoj zoni”, je 28,2 na 100 stanovnika. U centralnoj Srbiji, bez Beograda, iznosi 22,8 na 100 stanovnika, a u Vojvodini, kada se izuzme Novi Sad, to je 23,7 na 100 stanovnika. U Novom Sadu iznosi 39,8 na 100 stanovnika, a u Beogradu 40,8" – kaže Zdravković.

On dodaje i da je Novi Sad prethodnih godina bio ispred Beograda, ali da je zbog relativno bržeg porasta stanovnika u odnosu na glavni grad Srbije pao po ovom pokazatelju.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Zanimljivo je i poređenje prosečne zarade u ova dva grada i u ostatku Srbije. Mesečna zarada je tako u Beogradu i Novom Sadu veća za 48,8 odsto u odnosu na centralnu Srbiju i Vojvodinu.

Zdravković naglašava da je, prema podacima Zavoda za statistiku, u 2017. u Srbiji živelo 7.020.858 stanovnika, a da smo imali 1.977.000 zaposlenih sa prosečnom zaradom od 47.893 dinara.

"Kada se pomnože zaposleni i prosečne zarade dolazimo do prosečnog mesečnog fonda zarada od 94,7 milijardi dinara, što je 13.489 dinara po stanovniku" – navodi Zdravković.

Prema njegovim rečima, primanja po stanovniku uvećavaju se za penzije, doznake, stipendije i druge prihode.

Doznake smanjuju ovako drastične razlike

"Primanja od zarada po stanovniku možemo koristiti pre kao meru urbanizacije, nego kao pokazatelj razvijenosti. Posebno jer se plate zarađuju u centralnim opštinama aglomeracija i većih gradova, a troše u opštinama u kojima zaposleni žive. Tako 144.597 dinara mesečno u opštini Savski venac ne ukazuje na primanja vlasnika firmi i menadžera lociranih na Dedinju, već na medicinski centar Srbije u ovoj opštini" – kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, Beograd i Novi Sad bitno odskaču u odnosu na ostatak Srbije.

"Prvo, ova dva grada zajedno učestvuju sa 29,1 odsto u ukupnom broju stanovnika, zatim sa 42 odsto u broju zaposlenih i čak sa 51,2 odsto u ukupnom fondu zarada u celoj Srbiji" – naglašava Zdravković, i dodaje da prihodi od poljoprivrede, doznake i druga primanja građana delom smanjuju ovako drastične razlike, ali nije poznato u kojoj meri.

Preuzeto sa blic.rs


Čitaj dalje...

ALARMANTNO! KO ĆE DA RADI? Ostaćemo bez zavarivača, bravara, građevinaca, pekara, ali i PROGRAMERA i ARHITEKATA

Srbiji trenutno najviše nedostaju građevinski radnici, zavarivači, bravari, automehaničari, vozači, konobari, pekari, mesari, ali i web dizajneri i programeri… Dalje...

Minimalna zarada trenutno iznosi 24.882 dinara, a prima je 350.000 radnika u Srbiji. Sindikati će tražiti povećanje…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA