VELIKA PREVARA U SOMBORU

na Vesti

Investitor iz Bangladeša uzeo TRI MILIONA EVRA SUBVENCIJA za fabriku, a trenutno zapošljava samo JEDNU RADNICU

Firma za proizvodnju tekstila "Pretty sweaters group" iz Sombora, otvorena krajem prošle godine, bangladeškog investitora koji je dobio državne subvencije od 3,4 miliona evra, propala je, te trenutno ima samo jednog zaposlenog, finansijsku šeficu.

Uz podršku Ministarstva privrede i lokalne samouprave prva investicija iz Bangladeša na tlu Evrope obećavala je 1.100 zaposlenih Somboraca sa platom barem 20 odsto većom od minimalca, te 14 miliona evra investicija u naredne tri godine. Za to im je država ugovorom o subvencionisanju garantovala 3,5 miliona evra. Nije još jasno koliko je investitor podigao tog novca, no više od prve tranše i 700.000 evra nije ni mogao jer mu je druga sledovala 2019. godine, no on je već propao.

Ova firma je trenutno blokirana od države i investitora koji im je radio halu, sa dugom od devet miliona dinara. Radnici kojih je u jednom momentu bilo maksimalno 200 dobili su otkaze, dok je im kompanija ostala dužna, u većini slučajeva, od tri do pet plata. Radnici kažu da su počeli da predaju tužbe za neisplaćene zarade, a direktor firme Davor Brečić, kako kažu, već se odselio u Beograd, dok je u firmi ostala samo šefica finansijskog sektora.

"Firma je zakatančena. Poslednji radnici su 21. oktobra dobili otkaz. Ostale su nove mašine koje su, kako smo čuli, na lizing, pa čekaju da ih neko pokupi. Meni duguju platu i po i nekoliko meseci putnih troškova, ali nemam ni živaca ni para da ih tužim. Od kada firma postoji, samo sam jednu platu dobio na račun, inače je išlo oko 23.000 na ruke i 1.000 ili 2.000 dinara na račun" – rekao je Jovica, nekadašnji radnik ove fabrike.

Kako dodaje, uslovi rada su bili katastrofalni - radne subote, neplaćeni prekovremeni sati i većina koja radi za minimalac.

Kako objašnjava ovaj radnik, jedino je šef skladišta imao 29.000 dinara. Dodaje da je bilo i nekoliko rukovodećih radnika iz Bangladeša sa većim platama, ali su i oni otišli, istekle su im vize i vratili su se kući.

Jovica je bio zaposlen kao programer, ali je na kraju radio kao običan operater, pristao je na minimalac jer se nadao da će se firma razviti.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

"Obećavali su kule i gradove, zbog čega sam odbio bolju platu na drugom mestu. Sve je bilo novo, što kažu, napucano, mislio sam da istrpim prvi period, uložim sebe u firmu i da će mi se to vratiti. Na kraju sam ugnjetavan i pokraden. Kad je moja koleginica u avgustu pitala direktora Brečića kada će drugi deo plate, dobila je kao odgovor raskid ugovora na stolu. Investitori su očito šarena laža, želeli su samo da pokupe pare od države" - nastavlja Jovica. Pred kraj svega pokušali su da pričaju i sa gazdama iz Bangladeša, ali su im oni rekli da se strpe, da je sada tamo kriza, da su imali problema sa izgradnjom fabrike i da će njihov direktor sve probleme rešiti. On je sa druge strane govorio da su u dugovima i čim to reše biće plata.

Bez odgovora od direktora

Direktor Davor Brečić nije odgovarao na pitanja ni na poruke u vezi sa situacijom i budućnošću te kompanije. Ranije je izjavio da će investitor održati sastanak i odlučiti da li će ostati u Srbiji.

Inače, ova firma prošle godine najpre je pokrenula trening centar da bi u novembru proizvodnju preselila u pogone nekadašnje fabrike "Zastava" i najavila ulaganja, međutim problemi su počeli već u januaru.

Å ta su rekli neki od tada zaposlenih u kompaniji "Pretty sweaters group", pogledajte ovde.

A ako Vas zanima kakve su stvarno plate kao i ostale tajne u nekim drugim, sličnim kompanijama, preporučujemo da pogledate sledeće linkove:

Preuzeto sa Blic.rs


Čitaj dalje...

IZMEĐU NAJVIŠE I NAJNIŽE PLATE ČAK 104.000 DINARA Ko to u Srbiji zarađuje VIŠE i od PROGRAMERA?

Prosečna neto avgustovska zarada, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 49.773 dinara, ili 421… Dalje...

Vest o tome kako će se izmenama Zakona o radu oÅ¡trije sankcionisati lažna bolovanja izazvala je…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA