JEDNO U OGLASIMA, DRUGO U FIRMI!

na Vesti

Beograd "Nudimo mogućnost napretka, fiksnu platu i stalan posao". Zvuči lepo ponuda za posao u oglasima. Međutim, novinarka "Blica nedelje" uverila se da je realnost drugačija.

Predstavljajući se kao obična nezaposlena građanka Srbije, javila sam se na oglase za devet različitih poslova u Beogradu. Sve je trajalo oko mesec dana i za to vreme odlazila sam na razgovore kod različitih poslodavaca, pokušavajući da im se predstavim u najboljem svetlu. Međutim, iako sam često lagala da stanujem blizu eventualnog radnog mesta, retko gde sam mogla da ispunim sve uslove koje eventualni poslodavac traži.

Imaćemo te u vidu

"Potrebne devojke za rad u trafici", glasio je oglas na internetu. Uslova za potencijalne radnike nije bilo, kao ni onoga šta ovaj posao nudi. Osoba koja se javila na telefon nije pitala ni sa kim razgovara: "Sutra u 11 budi ispred trafike".

Sutradan smo je upoznali. Zove se Marija i ona je poslodavac.

MARIJA: Kako se zoveš? Koliko imaš godina? Jesi li ikada radila za fiskalnom kasom?

BOJANA: Bojana, imam 23 godine. Nažalost nisam, ali naučiću. Verujem da nije teško. Juče mi niste rekli kakvi su uslovi za rad?

MARIJA: Nudimo ti stalni radni odnos i platu od 24.000 dinara. Radi se u dve smene. Od 6 do 14 sati i od 14 do 22. Rade se praznici, a imaš dva slobodna dana. Ali, znaš, ti ne ispunjavaš naše kriterijume. Treba nam neko ko zna da radi za kasom. Izvini. Imaćemo te u vidu za neki drugi put.

Nema tiketa na crtu

"Kladionici potrebne radnice za kucanje tiketa". Iako tako glasi oglas, ne traži se samo to. Otišli smo do kladionice na Karaburmi koja ne pripada nijednom od većih lanaca. Gazda Saša kaže da ima još jednu u Kotežu.

SAŠA: Radi se za 30.000, koje ti dajem svakog petog na ruke. Ti treba da kucaš tikete, pališ slot aparat, ali i da vodiš računa o higijeni lokala.

BOJANA: Šta sve podrazumevate pod higijenom lokala?

SAŠA: Pa, da brineš o toaletu, stolovima.

BOJANA: Dobro, dobro. Sad mi je jasno.

SAŠA: Je l' imaš dečka?

BOJANA: Nemam, što?

SAŠA: Zato što bih da te upozorim da on ovde nema razloga da dolazi da se ljubavišete. Imam loša iskustva s prethodnim radnicama gde su kucale na crtu svojim momcima tikete pa su mi stalno pravile manjkove. Sada je politika da ovde momci ne dolaze.

BOJANA: Ne brinite. Neće niko dolaziti. A kakvo je radno vreme?

SAŠA: Radi se šest dana u nedelji, od 10 do 16 i od 16 do 22 sata, ali nekada i duže ako traje utakmica. Obuka traje nedelju dana, a probni rad jedan mesec. Ako radiš dobro, prijaviću te.

BOJANA: U redu. Nego, je l' ima ovde neko obezbeđenje? Ipak, žensko sam, sama u kladionici...

SAŠA: Nema. Ali imaš alarm. Neće ovde ništa da ti se desi, ovde se skupljaju lokalni klinci.

Zaboravi na vikend

BOJANA: Javljam se povodom oglasa. Videla sam da tražite radnice.

ONA: Da. Kako se zoveš? Odakle si?

BOJANA: Bojana. S Dorćola.

ONA: Je l' imaš iskustva?

BOJANA: Pa može se reći da imam u drugim poslovima. Ali ne u restoranu brze hrane.

ONA: Dobro, daj mi tvoj broj telefona... Dobro... Ovako, dođi sutra u fast fud na Vračaru da ti sve objasnim. Biću tamo oko podneva. Ja sam Danijela. Vidimo se.

Sutradan sam se s Danijelom sastala po dogovoru. Mlada, plava žena radi kao poslovođa.

DANIJELA: Nama treba čovek koji će da prima porudžbine, izdaje hranu i priprema dodatke. Nije ništa teško. Nudimo ti probni rad koji nije vremenski ograničen s platom od 28.000 dinara.

BOJANA: Dobro, a kakve su smene?

DANIJELA: Radi se u tri smene, svaki dan. Dva slobodna dana mogu se iskoristiti bilo koji radni dan. Vikendom se radi u punom sastavu. Znači vikend ti nikada nije slobodan.

BOJANA: U redu, a praznici?

DANIJELA: Mi radimo svaki dan po ceo dan, sem za Božić i Uskrs. Tada imamo po dva slobodna dana. Je l' ti to odgovara?

BOJANA: Pa ne baš. Ali hvala vam.

Plata? Na ruke, tako je lakše

"Tražimo ljude za rad u pekari. Radno vreme je osam sati. Radi se šest dana u nedelji". Opis samo jednog od mnogobrojnih oglasa za radnike u pekari.

Na naš poziv javio se nepoznati muškarac:

BOJANA: Dobar dan, zovem povodom oglasa za posao.

ON: Odakle si?

BOJANA: S Novog Beograda.

ON: Dobro je. Da živiš dalje, ne bi mogla da radiš. Trebaju nam ljudi koji neće kasniti na posao. Kad možeš da dođeš na razgovor?

BOJANA: Bilo kada. Kada vama odgovara? Gde se pekara tačno nalazi?

ON: Ako možeš, dođi danas do 16 sati, mi smo u centru Zemuna. Traži Mariju, ona će ti sve objasniti.

Iza vitrine s pecivom sačekala me je sredovečna žena, Marija. Kako je objasnila, posao ne zahteva mnogo, a gazda očekuje da se pošteno radi.

MARIJA: Mlada si, jesi li radila pre nešto?

BOJANA: Da, ali ne u pekari. Spremna sam da naučim.

MARIJA: Čini se da si vredna, ali moraš proći prvo probni rad. On traje nedelju dana. Nakon toga ćemo videti da li si za ovaj posao ili ne. Imaš li sanitarnu?

BOJANA: Nemam, ali izvadiću je. Nego, koji su uslovi, kakva je ponuda posla?

MARIJA: Ako se dokažeš, mi ćemo te prijaviti, ako ne, zahvalićemo ti se na saradnji. Mesečna plata je 26.000 dinara i plaća se iz dva dela.

BOJANA: Na račun ili...? Od kad do kad se radi?

MARIJA: Na ruke, tako je lakše. To je dogovor s gazdom koji svi poštujemo. Radiš od 6 do 14, ili od 14 do 22 sata, kako se dogovorimo. Jesi li udata? Imaš li dece?

BOJANA: Nisam udata i nemam decu. Što?

MARIJA: Pa, imaš jedan slobodan dan nedeljno, često će se događati da ideš iz druge u prvu, ne znam koliko ti to odgovara?

BOJANA: Odgovara mi.

MARIJA: Važi, ostavi mi tvoj broj pa ću te zvati, samo da se dogovorim s gazdom. Čujemo se sutra.

Međutim, sutradan niko nije pozvao. Ni dan kasnije. Zovem gazdu. Kratko kaže: "Izvini, ali danas je već počela jedna devojka da radi. Čujemo se ako nam se uprazni još neko mesto"...

Koliko prodaš, toliko dobiješ

Verovatno najmanje plaćeni posao od svih za koje smo aplicirali. Javio nam se muškarac, predstavljajući se kao Dušan.

DUŠAN: Halo, Dušan ovde. Izvolite?

BOJANA: Zovem povodom oglasa.

DUŠAN: A da. Jeste li poslali svoj CV?

BOJANA: Ne, ali poslaću. Morala sam samo da proverim s vama šta tražite i šta nudite?

DUŠAN: U pitanju je telemarketing.

BOJANA: Šta to znači?

DUŠAN: Pozivate građane i reklamirate naš proizvod. Zakazujete prodaje i, ukoliko uspete da prodate neki od naših proizvoda, dobijete novac za to.

BOJANA: Čekajte, nema plate?

DUŠAN: Kako nema? Naravno da je ima, samo ona zavisi od toga koliko prodaja ostvarite. Možete zaraditi i do 100.000!

BOJANA: Stvarno? Kakvo je radno vreme? Koliko dana se radi? Je l' potrebna neka diploma za to?

DUŠAN: Ma ne. Samo je potrebno da ste elokventni i da umete s ljudima. Čujem da ste veoma komunikativni, imate prijatan glas, a i dikcija vam je odlična. Pun pogodak za prodaju jer takvi profili ostvaruju najveće prodaje.

BOJANA: Hvala vam. Recite mi samo još hoću li biti prijavljena?

DUŠAN: Potpisujete ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Pošaljite CV pa se čujemo.

Nema sedenja

Potrebni student i studentkinje za rad u magacinu. Još jedan fizički posao. Na razgovoru za posao pojavio se muškarac od tridesetak godina. Kaže da se zove Novak.

NOVAK: Posao kod nas podrazumeva lepljenje deklaracija na proizvode široke potrošnje. Na brijače, šampone, omekšivače za veš.

BOJANA: Razumela sam. A radno vreme?

NOVAK: Radi se od 7 do 15 sati svakog radnog dana i svake druge subote. Nedelja je slobodna.

BOJANA: Kolika je plata?

NOVAK: Satnica je 130 dinara. Prijavljujemo te preko omladinske, tako da ti preko njih idu uplate.

BOJANA: Jasno.

NOVAK: Samo da te upozorim, ako si alergična na prašinu, ovaj posao nije za tebe. U hangaru je prepuno prašine. Vidim da mnogo kijaš, pa da te upozorim na vreme. Ovde nemaš probnog rada, tako da počinješ odmah. Javi mi samo do sutra šta si odlučila. I da... Ponesi staru odeću. Da se ne uflekaš.

Po izlasku iz hangara, zatekli smo nekoliko devojaka na pauzi. Jedna je plakala. Pitam je šta joj je. Kratko odgovara: "Je l' ti Novak rekao da, kada počneš da radiš, zaboraviš šta znači sedeti? Pauze su nam svakih pola sata ili 45 minuta po pet minuta..."

Samo da si vredna

Ovaj razgovor obavili smo telefonski, nakon čega nam je rečeno da pošaljemo svoj CV. Na telefon se javila izvesna Dragana.

BOJANA: Halo, dobar dan. Javljam se na oglas za posao higijeničarke. Jesu li potrebni neki uslovi?

DRAGANA: Samo da si vredna i pedantna.

BOJANA: To sigurno jesam. Kažite mi šta sve podrazumeva taj posao?

DRAGANA: Posao higijeničarke porazumeva rad od osam do deset sati dnevno. Potrebno je da se vodi računa o higijeni više poslovnih objekata, čistoći toaleta, stolova, podova. Peru se prozori, usisava, skuplja i baca đubre.

BOJANA: U redu. A kolika je plata?

DRAGANA: Satnica je 180 dinara, a potpisaćeš ugovor na tri meseca o privremenim i povremenim poslovima. Ako budeš radila dobro, postoji mogućnost da ti se po isteku ugovor obnovi. Samo, molim te, pošalji mi CV...

Dok ne ode poslednji gost...

Javljam sam se i na oglas za posao konobarice i baristkinje. Zovu me na razgovor u kafić na Vračaru. Sačekao me je Nenad, menadžer, kaže.

NENAD: Imaš li iskustva?

BOJANA: Radila sam kratko kao baristkinja i konobarica u jednom kafiću.

NENAD: Šta znaš da spremaš?

BOJANA: Pa znam najosnovnije: kafe, šejkove, neke koktele...

NENAD: Dobro, onda slušaj. Moraš proći probni rad. On je neplaćen i traje onoliko vremena koliko ti je potrebno da se prilagodiš našem radu. Ovde se malo drugačije sprema pa treba da ti pokažu koleginice.

BOJANA: U redu. A ako prođem probni rad, kolika je plata? Je l' se plaća na račun ili na ruke?

NENAD: Radi se na dnevnice, koje su 1.000 dinara, sa mogućnošću porasta ako se dokažeš. Isplaćujemo na 15 dana. Pritom, imaš bakšiš. Kada radiš sama u prvoj smeni, i šank i napolju, tada je samo tvoj bakšiš. U drugoj smeni se deli na onoliko koliko vas je u smeni.

BOJANA: A kakvo je radno vreme?

NENAD: Radi se od 8 do 16.30, dok je druga smena od 16.30 do jedan ujutru, odnosno dok ne ode poslednji gost. U popodnevnoj smeni rade dve devojke, jedna u šanku, druga kao konobarica, dok u jutarnjoj jedna radi sve, a pored pripreme i raznošenja potrebno je da se brinete i o aparatima u šanku, da se svaki drugi dan pere frižider, police, a ujutru je obavezno čišćenje lokala i brisanje svih stolova. Nego, nisam te pitao najbitnije pitanje, odakle si?

BOJANA: S Dorćola.

NENAD: Uf... Je l' ti nije daleko da dolaziš čak do ovde?

BOJANA: Pa nije. Treba mi nekih 20-30 minuta.

NENAD: Dobro, dobro. Ali da znaš, kašnjenje se ne toleriše. Odbijaće se svaki put od dnevnice ako zakasniš više od jednom nedeljno.

BOJANA: Ne brinite, neću kasniti. Nego hoćete li me prijaviti?

NENAD: Preko omladinske jedino. Je l' ti studiraš nešto? Imaš li dece? Nisi mi rekla ni koliko imaš godina?

BOJANA: Imam 23 godine i apsolvent sam. Nemam dece, jurim da završim faks.

NENAD: Znači, nemaš više predavanja?

BOJANA: Nemam. Što?

NENAD: Pa, da ne bi izostajala često s posla. Imaš dva slobodna dana u nedelji i oni ti se određuju po dogovoru s koleginicama. Javi mi do sutra šta si odlučila.

Ostala sam još malo u kafiću da popričam s "budućim" koleginicama. Obe rade nekoliko meseci. Kažu da posao nije lak kakvim se čini. Kafić je često poluprazan, a bakšiš po osobi ne prelazi 400 dinara, što je, kažu, malo.

Ako nešto muljaš, letiš!

BOJANA: Dobar dan, javljam se povodom oglasa. Kakvi su uslovi, što je potrebno da znam?

ON: Treba da znaš da računaš i da radiš na računaru.

BOJANA: Znam i jedno i drugo.

ON: Dobro, dođi u menjačnicu danas oko 15 sati. Može?

BOJANA: Mogu, vidimo se.

Naš sagovornik već je bio u menjačnici kada smo stigli u dogovoreno vreme. Radio je. Zove se Branko i, kaže, hitno mu treba radnik.

BRANKO: Slušaj, obuka traje mesec dana. Posao je ozbiljan jer se radi s parama. Očekujem da si poštena. Kamere su svuda oko tebe i ako primetim da nešto muljaš, letiš odmah.

BOJANA: Ne brinite. Ne želim da vas prevarim. Treba mi posao i poštena sam. Kada mogu da počnem sa obukom?

BRANKO: Kad hoćeš. Svaki dan po sat, dva, tri. Ako naučiš da radiš, radićeš svaki dan sem nedeljom, od 8 do 16 ili od 12 do 20.

BOJANA: Kolika je plata?

BRANKO: 23.000 i daje se na ruke svakog 10. u mesecu.

BOJANA: A hoću li biti prijavljena?

BRANKO: To ćemo se dogovoriti kada prođe drugi mesec rada i steknem poverenje u tebe.

Naravno, ni reči o tome da mi je za ovaj posao neophodan položen ispit kod Narodne banke Srbije, znači - na crno...

Čućemo se...

"Potrebne radnice sa iskustvom u frizersko-kozmetičkom salonu". Lažem da imam dvogodišnje iskustvo. Usledio je sastanak sa Sanjom, vlasnicom salona, gde je trebalo da predstavimo šta sve znamo.

SANJA: Moram da vidim kako radiš pa ćemo se dogovoriti. Za početak ćeš mi pomagati, prati kosu, farbati, ponekad i fenirati. Radiš svaki dan sem ponedeljka od 10 do 18, odnosno od 13 do 21 sat.

BOJANA: Da... Kakva je plata, koliko traje probni rad?

SANJA: Probni rad ti traje mesec dana, a nakon toga ćeš dobijati novac na mesečnom nivou po učinku.

BOJANA: Ali ja nemam svoje mušterije. To znači da neću zaraditi ni 5.000 mesečno.

SANJA: Ma jok, bre. Možeš da zaradiš i preko 30.000, ali moraš da mi dokažeš da si dobar frizer. Kad privučeš i svoje mušterije, plata će sigurno biti sve veća.

BOJANA: Aha, dobro.

SANJA: Nego, je l' znaš da depiliraš? Dešavaće se da si sama u smeni.

BOJANA: Ne znam.

SANJA: Uf. Hajde čućemo se. Moram da obavim još nekoliko razgovora pa te zovem oko probnog rada.

Preuzeto sa blic.rs


Čitaj dalje...

SKANDAL! FIRMA "MITA" IZ LESKOVCA RADNICIMA BRANI DA IDU U TOALET: Traže im lekarski za odlazak u WC! Piš, piš samo na pauzi!

Ponižavajuće - Vlasnik pomenute firme Dejan Stanojević doneo uredbu po kojoj se zabranjuje vršenje nužde mimo pauze, a zaposlenima… Dalje...

"Dragi naši" koji su na privremenom ili dužem radu u inostranstvu naša su najbolja izvozna investicija. A možda najbolja…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA