Internet frilensing - da li se tu zaista zarađuju ogromne pare?

na Vesti

Nedavno su nas iznenadili podaci da se Srbija našla na prvom mestu po popularnosti internet frilensinga, te da imamo 3,52 frilensera na 1.000 ljudi. Ipak, da informacija nije toliko optimistična kako se čini, dokazuju novi podaci - frilenseri iz Srbije zarađuju svega deset dolara po satu u proseku, što je veoma malo za to tržište.

Najnovije istraživanje koje obuhvata frilensere registrovane na sajtu UpWork pokazuje da od svih zemalja Zapadnog Balkana Srbija i Severna Makedonija najaktivnije učestvuju na frilens tržištu i da su njihovi kupci najvećim brojem iz Severne Amerike i Evrope, dok su druga tržišta prilično zanemarena.

U Srbiji rade 24.605 frilensera i nalazimo se na 11. mestu u svetu. Zanimljivo je da su iza nas mnoge veće zemlje poput Brazila, Australije i Nemačke. Od tih skoro 25.000, aktivnih frilensera je 5.534, što je 22,49 odsto od ukupnog broja. Po tom parametru smo ispred Amerike koja je prva po broju frilensera, ali je u ovoj zemlji aktivnih 13,90 odsto od ukupnog broja ljudi koji se tako izjašnjavaju. Kada se kaže aktivni frilenser, misli se na na one koji se takvim načinom poslovanja aktivno bave u prethodna tri meseca.

Ipak, iako većini poslovanje sa širokim tržištem kakvo je američko i zapadnoevropsko deluje kao nešto što se može i dobro naplatiti, situacija ni izbliza nije toliko optimistična. Tabela u ovom istraživanju pokazuje da zapravo više od polovine srpskih frilensera zarađuje do deset dolara po satu, što je, posmatrajući ostatak sveta značajno niska cifra.

Ništa bolja situacija nije ni sa ostatkom regiona, pa je zaključak istraživanja da svega 12 odsto svih frilensera sa Zapadnog Balkana zarađuje 30 i više dolara po satu.

Međutim, ne treba zanemariti ni činjenicu da od ukupnog broja frilensera u regionu Zapadnog Balkana, Srbi su ti koji zauzimaju nešto više od 50 odsto njih koji zarađuju više i od 60 dolara po satu, pa se tako dolazi do zaključka da je među frilenserima u regionu najviše Srba.

Takođe, deo istraživanja koji se bavio brojem ostvarenih projekata frilensera iz regiona pokazuju da čak 89 odsto registrovanih frilensera sa Zapadnog Balkana nije dobilo nijedan projekat, pa sam tim nisu imali nikakvu zaradu.

Od toga od ukupnog broja frilensera u regionu koji ne zarađuju ništa jer nemaju nijedan projekat, oko 60 odsto su Srbi.

Objašnjenje koje se navodi je za takvo stanje je i da se domaći frilenseri očigledno nisu prilagodili potebama kupaca sa tržišta na kojem posluju.

Najpopularnija frilens zanimanja prema istraživanju Svetske banke i frilens sajtova su dizajn, programiranje, pisanje, fotografija. Na pomenutoj mapi se primećuje i da je digitalni frilensing najraprostranjeniji na Balkanu, ali i Istočnoj evropi i u zemljama engleskog govornog područja: SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Velika Britanija i Irska.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u IT firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

Preuzeto sa blic.rs


Čitaj dalje...

U Norveškoj nije raj kao što se misli a evo i zašto

Skandinavske zemlje oduvek su važile za raj, zbog savršenog sklada visokih primanja i dobre socijalne politike, pa su još… Dalje...

Poslednje zvanične informacije pokazuju da čak četvrtina svih migranata u Nemačkoj dolazi sa Zapadnog Balkana. Da bi našli svoje…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA