Top 10 saveta kako da tražite i dobijete povišicu

na Vesti

Istraživanja i testovi pokazuju da je onima koji povišicu najviše zaslužuju najteže da pohvale sami sebe. Zato odlučuju da čekaju trenutak kada će neko drugi to primetiti. Što je možda narednog meseca ili nikad.

Da li vi spadate u tu grupu?

Bizlife je dao 10 saveta kako da tražite povišicu. Kako oni kažu, pristupite ovome profesionalno i nemate čega da se plašite. Evo šta oni preporučuju:

1. Tražite povišicu nakon nekog većeg dostignuća.
Bilo bi pametno da o ovome razmišljate kada ste nadomak ispunjenja svojih KPI. Zaradite na impulsu svojih uspeha, ali unapred smišljajte strategiju za traženje pozicije da biste se našli u idealnoj poziciji da pitate šefa za zasluženo podizanje primanja.

2. Napišite, razradite i provežbajte plan.
Ne ulazite na sastanak praznih ruku, i bez prethodne pripreme. Smislite listu konkretnih razloga zašto zaslužujete povišicu, zapišite je, i prođite kroz nju da biste osigurali samopouzdan i ubedljiv nastup. Možda pored tih svojih razloga želite da pomenete da ste u poslednje vreme imali više odgovornosti na poslu, dodatne zadatke, da ste uspešno usvojili nove strategije i priveli kraju projekte, i koje planove imate da u budućnosti poboljšate uspešnost svog sektora. Razmislite o tome da svoj plan otkucate i odštampate za svog šefa, da može da ga pregleda i razmotri sa drugim supervizorima ako je potrebno.

3. Odaberite dobar tajming.
Upoznajte se sa revizorskom politikom svoje firme. Da li sprovode analizu učinka svaka tri meseca? Svakih šest? Svake godine? Diskretno diskutujte o tome sa svojim kolegama, ili se konsultujte sa kadrovskom službom da dobijete osećaj za raspored. Ako je to moguće, treba da podesite svoj zahtev sa pozitivnim finansijskim poslovanjem kompanije. Dakle, možda treba pitati za povišicu na početku fiskalne godine ili kada mislite da će vaš poslodavac lakše računati vašu povišicu kao još jedan finansijski faktor.

4. Obucite se za uspeh.
Čak i ako je kodeks oblačenja u vašoj kancelariji opušteniji, kada se radi o vašem sastanku, treba da se obučete za poziciju koju želite. Stavite kravatu, ispeglajte košulju, ili skinite sa ormara one neudobne salonke u kojim se osećate najdominantnije. Iako ne želite da izgledate kao da se previše trudite, uglađen i profesionalan izgled ne može da škodi, i samo će pomoći vašem samopouzdanju.

5. Napravite plan B.
Niko ne želi da čuje ne kao odgovor, ali odbijanje može da Vam pruži prilliku da date sledeći predlog. Da li želite da se raspitate u vezi sa radom od kuće? Da li vam treba novi laptop ili telefon za posao? Postoji li konferencija ili događaj u industriji koji biste želeli da posetite? Vaš šef će verovatno pristati na manji zahtev nakon što je odbio veći.

6. Ne bavite se ozbiljnim pitanjima putem elektronske pošte.
Iako je prihvatljivo da zakažete sastanak putem e-pošte, trebalo bi da razgovor o novcu obavite uživo. To je najbolji način da pokažete da ste ozbiljni, i to je najbojli način da odmerite reakciju nadređenog/e na Vaš zahtev. Čak se usudite da ga/je izvedete na ručak.

7. Ne tražite ništa u vreme velikog stresa na poslu. Upotrebite zdrav razum kada prilazite nadređenima sa finansijskim zahtevima. Ako je uprava posebno napeta zbog prekovremenog rada, najverovatnije nije pravo vreme da pominjete te teme. Ako možete, malo sačekajte i procenite kada je šef/ica dobro raspoložena.

8. Ne dajte nikakve ultimatume ako niste zaista spremni da izgubite posao.
Budite oprezni kako predstavljate Vašu molbu. Ne želite da budete previše grubi ili da delujete zahtevno. Naravno, budite samouvereni i asertivni, ali pazite na svoj ton i fokusirajte se na to da budete strpljivi, profesionalni i puni razumevanja.
Oprez pri pregovaranju. Nikako ne upotrebljavajte reči: “Želim povišicu, inače..!”, ma koliko da ste besni, jer želite da ostanete u dobrom sećanju kolegama, a u dobrim odnosima sa šefom čak i ako Vas on ili ona odbiju. Nikad se ne zna u kom će pravcu otići vaše karijere i gde ćete se opet sresti.

9. Nemojte upotrebiti informacije o platama Vaših kolega kao argument za dobijanje povišice.
To je ogovaranje, a nećete dobiti veću platu ako se tako neprofesionalno predstavite pred nadređenima. Umesto toga, fokusirajte se na Vaše individualno iskustvo i postignuća i razloge zašto treba da dobijete povišicu.

10. Nemojte odavati previše ličnih informacija.
Idealno bi bilo kada biste krojili svoj predlog u okviru profesionalnih argumenata koji vam idu u prilog: postignuti KPI, rast profita kom ste doprineli, podrška koju ste pružali nadređenima vrednim ili prekovremenim radom, idejama koje donosite firmi u cilju razvoja. Neke stvari su bolje neizrečene, osim ako nemate posebno familijaran odnos sa šefom/icom. Njima ne trebaju razlozi zašto Vama treba povišica, već oni zašto je zaslužujete.

Šta da očekujete nakon što ste tražili povišicu

Vi želite odmah da saznate, naravno, ali ne očekujte brz odgovor. Vaš menadžer, osim ako niste u veoma maloj kompaniji, možda nema autoritet da Vam da povišicu, iako on/a želi. Verovatno će morati to da raspravi sa kadrovskom ili drugim menadžerima.
Nemojte “potonuti” ako Vas odbiju. Možda samo trenutno nema novca u budžetu za Vašu povišicu, bez obzira kako je dobro zaslužena.
Takođe, mnoge kompanije imaju formalnu politiku koja reguliše plate i bonuse, tako da možda nemaju fleksibilnost da Vam daju povišicu osim kada se kvalifikujete za jednu po kompanijskoj regulativi.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u IT firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

Izvor: bizlife.rs


Čitaj dalje...

Novi uslovi za zapošljavanje SVAKOG NOVOG RADNIKA u javnom sektoru

Od Nove godine najverovatnije nijedna javna institucija neće moći da primi nove radnike ukoliko kadrovskim planom za tekuću godinu… Dalje...

Skandinavske zemlje oduvek su važile za raj, zbog savršenog sklada visokih primanja i dobre socijalne politike, pa su još…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA