Radnici Leonija obustavili rad na sat, smanjene im plate za pet do 10.000

na Vesti

Radnici kompanije "Leoni" u pogonima u Malošištu, Nišu i Prokuplju spontano su obustavili rad na jedan sat zbog smanjenja zarada i neisplaćivanja prekovremenog rada.

Kako agencija Beta saznaje od radnika, ne radi se o organizovanom i prijavljenom štrajku jer tako nešto, kako su kazali, u "Leoniju" nije moguće, već su zaposleni odbili da rade pre nego što se sastanu sa direktorima i šefovima pogona.

"Tražili smo sastanak sa rukovodstvom fabrike kako bi nam objasnili zbog čega su nam junske plate smanjene za 5.000 do 10.000 dinara. Plate su do sada bile oko 39.000 dinara, a sada su nam isplatili između 31.000 i 35.000 dinara", istakao je jedan od radnika kompanije "Leoni".

Jedna od nezadovoljnih radnica kazala je da su se uslovi rada u "Leoniju" drastično pogoršali od kada su strani direktori otišli a ne njihovo mesto došli naši ljudi.

"Prekovremeni rad i rad subotom se preračunava u slobodne dane, ali se ti slobodni dani uzimaju ukoliko vas fabrika preko nedelje pošalje dva, tri dana na odmor jer trenutno nema posla. Ukoliko radite na traci a zatreba vam slobodan dan iz bilo kog razloga nema šanse da ga dobijete, koliko god prekovremenog rada imali", naglasila je radnica "Leonija".

Ako te zanima koliko i kako se to radi u kompaniji "Leoni" kao i kakve su plate, pogledaj sledeći link:

Ona je kazala da se radnici redovno premeštaju sa jednog radnog mesta na drugo ili iz jedne fabrike u drugu, iako većina nije potpisala saglasnost za tako nešto.

"Svi koji se pobune zbog malih plata ili zbog premeštanja na drugo radno mesto dobijaju odgovor da mogu da uzmu radnu knjižicu i odu iz fabrike, ukoliko im nešto ne odgovara. Nema kompromisa i dogovora", rekla je radnica "Leonija".

Ministarstvo finansija objavilo je ovih dana da je u prvih pet meseci "Leoni" ostvario izvoz od 105,9 miliona evra i da se na listi naših najvećih izvoznika nalazi na petom mestu.

U poginima kompanije "Leoni" u Nišu, Prokuplju i Malošištu kraj Doljevca zaposleno je oko 9.000 ljud

Generalni direktor kompanije "Leoni Srbija" Klemens Saks demantovao je izjave radnika da je u pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu bilo jednočasovne obustave rada zbog smanjenja zarada.

"U kompaniji 'Leoni Srbija' nije bilo štrajka. U sredu, 10. jula, grupa naših zaposlenih zatražila je razgovor sa rukovodstvom kompanije zbog nesporazuma koji je nastao u vezi sa obračunom zarada", naveo je Saks u pisanom odgovoru agenciji Beta.

On je kazao da su se predstavnici Uprave sastali sa kolegama u proizvodnji kako bi razgovarali i objasnili sve detalje koji su ostali nejasni, a u vezi sa obračunom zarade.

"S obzirom da je jun imao manje radnih dana, 20 ukupno, u odnosu na maj koji je imao 23 radna dana, i obračun zarada za jun je bio nešto niži u odnosu na maj", istakao je Saks. Prema njegovim rečima u svim fabrikama kompanije "Leoni Srbija" proizvodnja normalno funkciniše.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

"Imajući u vidu izrazito česte fluktuacije porudžbina koje dobijamo od naših kupaca kao i specifičnost samog procesa proizvodnje u auto industriji, naša kompanija je uvela preraspodelu što znači da se, na primer, radne subote evidentiraju kao zarađeni dani i ako se za to vreme ne iskoriste kao slobodni dani, nakon isteka preraspodele, bivaju isplaćene kao prekovremeni rad", naveo je Saks.

Svaka od pomenutih mera, dodao je Saks, u skladu je sa Zakonom o radu Srbije.

"Kao sledeći korak, razgovaraćemo zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata 'Nezavisnost' i 'Sloga' koji deluju u okviru naše kompanije kako bismo na najbolji način odgovorili na sve ono što se tiče i važno je našim zaposlenima. Zajedno sa predstavnicima sindikata radićemo na tome da ponovo razmotrimo sistem zarada i sve benefite kako bismo došli do najboljeg rešenja za sve, naše zaposlene i našu kompaniju", istakao je Saks.

Preuzeto sa: rs.n1info.com


Čitaj dalje...

POSLODAVCI NA "STUBU SRAMA"?

Ubuduće će svi znati ime firme koja je dala OTKAZ TRUDINICI ILI PORODILJI Buduće majke i… Dalje...

"Odlazila sam na posao ujutru, a vraćala se kasno uveče. I nedeljom sam morala da idem da…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA