Savić: Pregovori o minimalcu su igra, predsednik je već rekao koliki će da bude

na Vesti

"Duboko sam uverena da nikakvog udela u određevanju minimalne cene rada neće imati ni Unija poslodavaca ni sindikati. Ponavlja se situacija da predsednik izađe mesec ili dva pre pregovora i kaže doći će do povećanja, minimalac će biti oko 30 hiljada, zato mislim da su pregovori igra", smatra Ranka Savić iz ASNS.

Prvi razgovor o novoj minimalnoj ceni rada u Srbiji između sindikata, poslodavaca i države završen je zaključkom da ima osnova za povećanje minimalne zarade. Pregovori će se nastaviti u četvrtak.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca je rekao da se prvi razgovor završio bez zaključka.

"Ministarstvo je dostavilo pregled predviđanja za sledeću godinu, Vlada se nije izjasnila koliko misli da bi trebalo da se poveća cena rada. Sindikati su rekli da neće da izađu s cifrom dok Vlada ne izađe sa svojom, nadam se da će u četvrtak da bude drugačije i da će Vlada da izađe s nekim predlogom za koji smatraju da bi bio poželjan", rekao je Atanacković.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da se na pregovorima u ponedeljak ništa nije desilo i da će se tako završiti, pošto je predsednik Srbije već najavio koliki će minimalac biti.

"Neko mora početi da govori na drugi način. Svi znamo kakva nam je demografska situacija, koliko je građana otišlo. A mi sad pričamo da li će mininalna zarada biti povećana tri hiljade, a to će pojesti poskupljenja... Vlada mora da počne da vodi politiku gde će da kaže imamo suficit i nikad bolje stanje i da se okrene radniku. Ja podržavam, treba da se grade autoputevi, ali na drugim stranama mora da se štedi a mi moramo povećati plate, kao Rumunija kad je ostala bez lekara i sestara i onda im povećala plate za 1.500 evra", kaže Ranka Savić.

Atanacković naglašava da ne može da plati radnike ako nema odakle i da je nemoguće sprečiti odlazak radnika tako što ćemo da povećamo minimalac.

"Svake godine isto govorimo, da se ne može licitirati za koliko će se povećati minimalac, on ima neku logiku, ona je negde na 50 odsto prosečne plate, bilo bi lepo ako bi stigao prosečnu. Imamo situaciju da minimalna zarada može da raste onoliko koliko napreduje privreda. Mnogi poslodavci imaju gubitke ili su na nuli. Ne može da bude povećanje 10 odsto, ako je realno 5-6. Mi tražimo da privreda dobije značajnija rasterećenja kako bi nam ostalo više da povećamo plate, a mi moramo da povećamo plate deficitarnim zanimanjima. Već sada neka deficitarna zanimanja imaju veću platu nego neki rukovodioci. Mi očekujemo da će se ministarstvo finansija kroz novi budžet okrenuti investicijama", naglasio je Atanacković.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

Ranka Savić je istakla da oni koji sede u Socijalnom savetu nemaju snagu da bilo šta promene.

"Sindikati da su udruženi pa da zaprete generalnim štrajkom i da kažemo dosta nam je toga da smo jeftina radna snaga. Da kažemo - napuštamo zemlju i idemo u EU. Glavni problem države su nejaki socijalni partneri koji drže svoje mesto i ne daju da im niko priđe. Zašto se ne udruže privrednici pa da se bore za bolji položaj", pita se ona.

"Poslodavci su jasni - 6 odsto je ok... Mi sprovodimo anketu i svi se slažu da treba povećati zarade, ali nema mogućnosti da se povećaju iz realnih sredstava. Da li je privreda napredovala toliko?", rekao je Atanacković.

Preuzeto sa rs.n1info.com


Čitaj dalje...

ÄŒitav tim radnika dao otkaz

Nezadovoljni ste platom, radnom atmosferom, odnosom koji Å¡ef ima sa Vama? I niste jedini? Å trajkujete ali kao… Dalje...

Sve veći odlazak mladog, radno sposobnog stanovniÅ¡tva i povećanje broja penzionera u Srbiji nameće pitanje…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA