Đorđević: Do sada je zbog korona virusa 3.509 radnika ostalo BEZ POSLA

na Vesti

U Srbiji je zbog virusa korona bez posla ostalo 3.509 radnika, koliko ih se do sada se prijavilo na biro za zapošljavanje, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna Srbije Zoran Đorđević.

  • Nije to dobra cifra, ali radićemo na tome da tim ljudima pomognemo da sve ovo što lakše prebrode. Očekujem da će ovaj broj rasti, ali usporeno, posebno kad u petak budemo obelodanili mere Republike Srbije. Više je bilo prošle godine otpuštenih nego u ovoj godini, a to je i manji broj u odnosu na januar i februar - rekao je ministar Đorđević gostujući na RTS i dodao da se nada da će se otpušeni radnici, kada ponovo krene privredni razvoj, ponovo zaposliti i da će u Srbiji svako moći da nađe posao.

On je naglasio da još nije vođene evidencija o tome koje kompanije su otpustile pet i više radnika i samim tim izgubili pravo da dobiju pomoć države koja je predviđena paketom mera za oporavak privrede po završetku vanrednog stanja i borbe sa korona virusom.

  • Znamo da je bilo dvadesetak takvih kompanija, ali još nemam precizne informacije. Nijedna od tih kompanija nije imala subvenciju države. Što se tiče Jure znam da tamo nema otpuštanja. Vidim da postoji otpor određenih radnika - rekao je Đorđević.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

On je govorio i o otkrivanju zaraze Kovid-19 u dva doma za stare.

  • Oba doma su imali sve što se tiče zaštitne opreme. Tačan razlog, kako je došlo do širenja zaraze, ne možemo mi da utvrdimo. Ako bude indicija za nekim propustima to će nadležni organi da utvrde. Ali sigurno je u pitanju ljudski faktor, bilo je propusta. Mi smo naložili svima da odeaća i obuća koju nose na poslu može da bude korišćena samo na poslu. Takođe strogo je zabranjen ulazak svima, pa i inspekciji da uđe u dom, tako da je sigurno u pitanju ljudski faktor - zaključio je Đorđević.

Šta čini paket ekonomskih mera?

Ekonomski paket mera vredan je 5,1 milijardu evra, odnosno 608,3 milijarde dinara. To, kako je na predstavljanju paketa podrške privredi i građanima, rekao ministar finansija Siniša Mali, predstavlja polovinu našeg godišnjeg budžeta, odnosno 11 odsto BDP Srbije.

Prvi set mera odnosi se na poreske olakšice, odnosno odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate.

Drugi set mera podrazumeva direktna davanja preduzećima, kroz isplatu tri minimalne zarade.

Treći set mera je usmeren na očuvanje likvidnosti privrednih subjekata u uslovima ekonomske krize očekivane tokom i po okončanju vanredne situacije.

Četvrti set mera se odnosi na uplatu direktne pomoći u iznosu od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Srbije.

Izvor: blic.rs


Čitaj dalje...

PROTEST U JURI Oko 150 radnika odbilo da uđe u proizvodne hale, strahuju za zdravlje

Oko 150 radnika "Jure" u Nišu odbilo je jutros da uđe u proizvodne hale ove južnokorejske firme strahujući za… Dalje...

Sa korona virusom život je gotovo stao. Sa njim i tržište. Veliki broj malih preduzeća, trgovina i uslužnih servisa…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA