Novi minimalac: Niko zadovoljan ili svi srećni?

na Vesti

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2017. godine iznosiće 130 dinara. Dogovor koji je postignut na sednici Socijalno Ekonomskog saveta predstavlja međurešenje, s obzirom na to da su sindikati tražili više, a poslodavci hteli da daju manje.

Sindikati su tražili najmanje 135 dinara, poslodavci nudili najviše 127. Vlada Srbija je našla srednje rešenje. Minimalna cena rada u Srbiji biće 130 dinara.

PROSECNA PLATA U SRBIJI

"To je značajno i veliko povećanje. To je povećanje koje u odnosu na prethodnu godinu čini razliku od 1586 dinara ako mi je matematika tačna", rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Minimalna cena rada nekada je značila da najmanja plata u Srbiji može da bude 21.050 dinara, dok je sada povećana na 22.620.
Matematika kaže da će sa za devet dinara uvećanom cenom sata rada, minimalna mesečna zarada biti za oko 1.600 dinara viša u odnosu na prethodnu, to jest 22.620 dinara, dok minimalna potrošačka korpa iznosi nešto manje od 35.000 dinara.

Ovakva računica rezultat je ustupaka pregovaračkih strana. Sindikati su očekivali više.

"130 dinara je možda nedovoljno za zaposlene, i sigurno mi tražimo više i tražili smo više i uvek ćemo tražiti više. Ali je pozitivno to da prvi put imamo jedan pomak, da imamo jedan kvalitetan pomak, da pored minimalne zarade se razgovara i o povećanju zarada u društvenom sektoru", rekao je Ljubosav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Neke od firmi koje ne placaju ni minimalac

JURA

GEOX

TELEDIREKT

A razgovaraće se i o olakšicama za poslodavce, kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije

"Takođe smo dobili uveravanja na ovoj sednici od ministra privrede i ministra finansija da će se ozbiljno raditi na nekim stvarima na kojima Unija godinama insistira, a to je da se jednostavno izjednači plaćanje komunalnih usluga građana i privrede, da se ukinu brojni parafiskalni nameti koji jednostavno čine neizvesnost u poslovanju naših pojedinih privrednih društava", kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Sve ove teme naći će se na dnevnom redu Vlade do kraja ove godine, obećano je i radnicima i sindikatima. Iako su obe strane bile, kako su rekli, nikada bliže konsenzusu o visini minimalne zarade, konačnu odluku donela je Vlada Srbije.

vest preuzeta sa n1info.com


Čitaj dalje...

ISTRAŽIVANJE Zašto je radno vreme od šest sati u Srbiji pusti san

Dok Šveđani sprovode eksperiment kako bi dokazali dobre efekte šestočasovnog radnog dana, Srbija je sve njegove prednosti videla u… Dalje...

U jeku nategnutih pregovora države Srbije, sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene sata rada koja iznosi 121 dinar,…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA