Kako Do Posla U Srbiji?

na Vesti

Statistika kaže sledeće: U našoj zemlji se u proseku na jedno radno mesto prijavi 150 kandidata. Takođe, često se dešava da na jednu poziciju konkuriše preko 1.500 ljudi! Nije redak slučaj ni da poslodavci budu bukvalno zatrpani biografijama raznih menadžera, poslovnih sekretara, knjigovođa, kurira, magacionera i telefonskih operatera usled velikog broja nezaposlenih sa tim profilima. Ova situacija je zbunjujuća kako za poslodavca tako i za radnika… I dalje se pitamo: Kako do posla?

Ponuda poslova i potražnja. Pogledajte neke od nasih trenutnih aktuelnih oglasa. Mozda sve bas vi potencijalni kandidat.

Enterijer Jankovic

Domace Kiflice

Super Vero

Nije teško zaključiti da tržište ipak diktira neke svoje uslove koje ponuda očigledno nije u stanju prikladno da zadovolji.

Zato se i dešava da ljudi totalno promene fokus i obuče se za drugo radno mesto. Mnogi se i dalje nepotrebno školuju za radna mesta koja skoro pa više i da ne postoje. Podaci govore da za profilima kao što su kino operater, pčelar, veterinarski laborant, povrtar, rudar, galvanizer ili aviolimar bukvalno nema nikakve potrebe tržišta. Potrebno je motivisati i pokrenuti mlade ljude da što ranije počnu da razmišljaju na temu: kako do posla. Na ovaj način pospešilo bi se ranije finansijsko osamostaljivanje i mladi bi dobili realniju sliku o tržištu rada i opcijama koje su pred njima.

Evo kakve radnike traže kompanije u Srbiji

9 ključnih stvari u CV-ju koje će vam doneti posao

NSZ podaci kažu da se na posao čeka u proseku 3.9 godina kao i da se lako zapošljavaju lica sa završenom srednjom školom. Do posla ipak najlakše dolaze oni koji imaju fakultetsku diplomu. Najtraženija zanimanja su diplomirani farmaceuti, lekari specijalisti, biohemičari, matematičari… Veoma lako posao nalaze inženjeri elektrotehnike kao i mašinski inženjeri.

Posao za mlade tokom Å¡kolovanja: Da ili Ne?

Može se reći da mladi i dalje uče za radna mesta za kojima nema realne potrebe. Tome u prilog svedoči stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji koja je alarmantna i dosta viša od proseka nezaposlenosti mladih u zemljama EU.

Podelite svoje anonimno iskustvo i pridruzite se hiljadama drugih koji su podelili svoje na www.ogledalofirme.com

Ako pogledamo ukupan broj nezaposlenih, čak 202.000 sačinjavaju mlađi od trideset godina. To nam govori da pristup poslu na koji smo navikli mora da se menja. Kod nas i dalje vlada ona stara „završi fakultet da bi dobio posao“ filozofija koja nikako nije primenjiva na poslovnu klimu 2016. godine. U inostranstvu mladi već tokom školovanja počinju da rade mnogobrojne sezonske poslove, prvo tokom slobodnih dana tokom letnjeg i zimskog raspusta a kasnije i tokom radne nedelje nakon predavanja.

Mlade je potrebno dodatno angažovati i pružiti im mogućnost da se već tokom školovanja pripreme za svoje osamostaljivanje. Neke od konkretnih koristi koje ovakav vid angažovanja može doneti su:

Sticanje mnogobrojnih veština i neophodnih radnih navika.
Ranije finansijsko osamostaljivanje.
Iskustvo stečeno tokom sezonskih i povremenih poslova olakšava potragu za kasnijim stalnim zaposlenjem.
Poslodavci uvek daju primat onim kandidatima koji su tokom Å¡kolovanja radili.
Kako do posla: Poslovi preko omladinske zadruge

Mladi u Srbiji svoj put do prve zarade nalaze preko studentskih zadruga. Prilikom ovakvog radnog angažovanja može se naći veliki broj poslova iz najrazličitijih oblasti. Mnogi ne znaju da član omladinske zadruge može biti bilo koja osoba starosti od 15 do 35 godina kao i da UČLANJENJE može biti potpuno BESPLATNO. Učlanjenjem u omladinsku zadrugu istovremeno dobijate odgovor na pitanja: kako do posla i kako do iskustva u veoma konkurentnom okruženju.kako do posla

Omladinska zadruga “Europa PTŽ” sarađuje sa čak 500 pravnih lica u Beogradu i deluje u gotovo svakog od većih gradova Srbije o čemu svedoči i činjenicu o širokom spektru različitih poslova. Srednjoškolci, studenti i nezaposleni tokom sezone mogu raditi preko zadruge na pozicijama kao što su: transportni radnici, zemaljski stjuardi-stjuardese, call operateri…

Angažovanje radnika za poslove koji su privremenog karaktera i za koje nije potrebno zasnivati radni odnos mogu biti najpovoljniji i za poslodavca. Korist je obostrana. Mladi će tokom angažovanja dobiti svoja prva radna iskustva i pripremiti se za budući stalni posao dok će poslodavci moći lakše da dođu do radnika koji im u datom trenutku na primer trebaju usled povećanog obima posla.

preuzeto sa ozeuropaptz


Čitaj dalje...

Vrhunski šefovi žele da najbolji ODU iz njihove firme, evo i ZAŠTO

Da li bi Å¡efovi trebalo da se trude da zadrže svog najboljeg zaposlenog? Iako bi logičan… Dalje...

Primer Stefana Arstola, vlasnika firme iz San Dijega koji je zaposlenima uveko petočasovno radno vreme, sledila bi malo…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA