RSZ: Nezaposlenost u Srbiji porasla na 19 odsto

na Vesti

Stopa nezaposlenosti u Srbiji povećana je u prvom kvartalu 2016. godine na 19 odsto u poređenju sa istim tromesečjem prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku. Od ukupnog broja nezaposlenih starosti 15 i više godina 18,5 odsto su muškarci a 19,6 odsto žene.

Ova stopa je najveća u Beogradskom regionu (20,5 odsto), slede region Južne i Istočne Srbije (20,2 odsto) i region Vojvodine (19,2 odsto), dok je nezaposlenost najmanja u regionu Šumadije i Zapadne Srbije (16,6 odsto).

Istovremeno, stopa zaposlenosti u posmatranom tromesečju iznosi 42,6 odsto, pri čemu ona za muškarce dostiže 49,8 odsto a za žene 35,9 odsto.

Najveća stopa zaposlenosti je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (45 odsto), a zatim u Beogradskom regionu (43 odsto).

U Regionu Vojvodine ova stopa iznosi 41,4 odsto, dok je najniža u Regionu Južne i Istočne Srbije - 40,7 odsto.

U prvom kvartalu 2016. je došlo do povećanja stope aktivnosti za 0,7 procentnih poena u odnosu na prethodno tromesečje. Stopa zaposlenosti je manja za 0,1 procentni poen, dok je stopa nezaposlenosti porasla za 1,3 procentna poena.

Sto se tice aktuelnih oglasa za posao i da vidite sta zaposleni misle o firmama u Srbiji posetite www.ogledalofirme.com

Stopa neformalne zaposlenosti na nivou svih delatnosti u prva tri meseca tekuće godine iznosi 20,3 odsto, pri čemu dve trećine neformalnog sektora čini zaposlenost u poljoprivrednim delatnostima.

Ogledalo firme

Zaposlenost u neformalnom sektoru, izuzimajući poljoprivredu, smanjila se u poređenju sa prvim i četvrtim kvartalom 2015. godine.

Anketa o radnoj snazi sprovedena je na uzorku od oko 14.000 domaćinstava, od čega je anketirano 11.532 domaćinstva, odnosno 28.240 lica starosti 15 i više godina, navodi se u saopštenju RZS.

Tekst preuzet sa Blic.rs


Čitaj dalje...

Do kraja godine 80.000 novih radnih mesta

80,000 radnih mesta. Uskoro ćemo vam pokazati jedno istraživanje da vidite koliko je ovo realno uopÅ¡… Dalje...

Da li ti se ponekad čini da si ti jedini koji radi za minimalac i koji mora da…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA