"Zamrznuti plate i penzije do 2018."

na Vesti

Plate u javom sektoru trebalo bi da budu zamrznute i u 2017, a penzije i u 2018. godini, kako bi se ostvarile neophodne uštede za ozdravljenje javnih finansija, preporučio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, koji je istakao da je nivo plata i penzija veći od ekonomske snage Srbije izražene u BDP-u.

Pogledajte kolike su plate u firmama u javnom sektoru na www.ogledalofirme.com

Cilj je, podsetio je on, da udeo penzija bude 11 odsto u BDP-u, a plata oko osam odsto, a obe su preko tog nivoa.

- I tih 11 odsto za penzije su na gornjoj ivici održivosti - rekao je Petrović istakavši da za ta dva cilja, da udeo plata i penzija u BDP-u bude 8, odnosno 11 odsto, proističe zaključak da bi trebalo zamrznuti plate u 2017, a penzije i u 2018. godini.

Štednja, štednja, štednja On je objasnio da je za ozdravljenje javnih finansija neophodno da učešće deficita budžeta padne na 0,5 odsto BDP-a, a javnog duga na ispod 60 odsto, a da bi se to dogodilo, potrebne su uštede.

  • Polovina neophodnih uÅ¡teda mogla bi da doÄ‘e od reformi Poreske uprave i po tom osnovu većih trajnih prihoda, kao i od reforme javnih preduzeća i privatizacije, dok druga polovina mora doći od uÅ¡teda u budžetu, a to su mahom plate i penzije - rekao je Petrović.

Za sve ostale informacije u vezi zaposljenja i aktuelnih oglasa za posao posetite www.ogledalofirme.com

Da bi došlo do ovog cilja, neophodno je, kako je ukazao, držati zamrznute plate u 2017. a penzije i u 2017. i 2018. godini, jer su to, prema njegovim rečima, jedine mere koje mogu da daju budžetske uštede.

Možda još 15.000 otkaza
Do sada je, kazao je, posao u opštoj državi napustilo 15.000 ljudi, ali tu je najveći broj onih koji su otišli u penziju i nisu zamenjeni, dok je minimalan broj ostao bez posla.

- Realno je da se smanji broj zaposlenih za još 10.000-15.000, a jedino vidimo višak od oko 6.000 zaposlenih na lokalu. Ostalo bi moralo da se temelji na ozbiljnim planovima reformi, kako u zdravstvu, tako i u školstvu, i da se ne ide u racionalizaciju na silu - rekao je on.

Efekat penzionisanja je skoro iscrpljen, rekao je Petrović i ocenio da do dodatne racionalizacije, osim na lokalu, neće ni doći.

  • A pitanje je i da li to treba da se radi uopÅ¡te, ako bi se radilo ad hok - rekao je on. IzloživÅ¡i ovo, Petrović je ukazao da je jedina uÅ¡teda na platama i penzijama, jer su izdaci po tom osnovu veći od ekonomske snage Srbije izraženoj u BDP-u.

Teks preuzet sa vestionline.com


Čitaj dalje...

BLANKO OTKAZI, ZABRANJENA TRUDNOĆA Kako sve poslodavci u Srbiji ucenjuju radnike

Da bi zadržali posao, radnici iz očaja pristaju da potpiÅ¡u blanko otkaz ili da gazdi vrate… Dalje...

Radnici Železare Smederevo zadovoljni su posetom predsednika Kine Si Đinpinga srpskoj čeličani, shvataju značaj…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA