Veliki Å¡tedeli na platama

na Vesti

Iako najviše plaćaju zaposlene, najveće kompanije u Srbiji su u 2015. godini smanjile troškove zarada i naknada. Na zarade, poreze, doprinose... po zaposlenom trošili 98.339 dinara mesečno
Pogledajte kolike su zapravo prosecne plate OVDE
SRPSKE firme, pokazuju njihovi finansijski izveštaji, lane su započele štednju. Iako su im prihodi porasli za 3,3 odsto, rashode su skoro u dinar sačuvale na nivou od prethodne godine. Pojedini su kaiš "zategli" baš na platama radnika. Ako se firme rangiraju po veličini, to je slučaj sa velikim kompanijama, a kada se posmatraju po delatnostima - štedelo se na platama u rudarstvu, snabdevanju električnom energijom, u saobraćaju i skladištima, finansijskim delatnostima i poslovanju nekretninama.
Velika preduzeća, u kojima radi nepunih 300.000 ljudi, lane su na troškove za zarade, naknade i ostale lične rashode potrošili oko 27 milijardi dinara manje nego u 2014. godini. Prosečno ih je svaki zaposleni godišnje koštao 1.180.068 dinara, što je 98.339 dinara mesečno. Godinu pre mesečni razhod po zaposlenom je bio oko 5.500 dinara veći.

  • U te troÅ¡kove ulazi bruto zarada zaposlenih, znači plata sa svim porezima i doprinosima na teret poslodavca - objaÅ¡njava Snežana Mitrović iz Saveza računovoÄ‘a Srbije. - Na toj stavci se knjiže, meÄ‘utim, i troÅ¡kovi po autorskim ugovorima, po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i po ostalim ugovorima. U tu sumu ulaze i naknade članovima organa upravljanja, znači članovima upravnih i nadzornih odbora i ostali lični rashodi.

Podaci o troškovima zarada otkrivaju da se u Srbiji najviše isplati raditi u velikim kompanijama, a kako se smanjuje veličina firme tako se smanjuju i izadaci za zaposlene. Samim tim i zarade. Prosečni radnik srednje preduzeće je 2015. godine koštao 91.327 dinara, malo 74.583, a mikro svega - 56.190 dinara. U te sume su, valja napomenuti, uračunati troškovi ranije pomenitih ugovora. Ubedljivo najmanje za zaposlene izdavaju preduzetnici. Uz ogradu da finansijske izveštaje predaje zaista mali deo njih, ti podaci pokazuju da mesečni bruto troškovi radnika ne prelaze 41.351 dinar.

Pogledajte sve oglase za posao ovde OGLASI ZA POSAO

  • Ti podaci su prilično očekivani, jer u velike firme spadaju pre svega javna preduzeća - smatra Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podrÅ¡ku. - U njima su zarade iznad proseka privrede. Velike firme su uglavnom strani investitori i to kompanije iz oblasti finansijskih delatnoti, osiguranja, mobilne telefonije. Sve su to poslovi u kojima su zarade velike. One angažuju visokokvalifikovane radnike. Mikro preduzeća i preduzetnici upoÅ¡ljavaju niskokvalifikovane radnike. Istina je da su u Evropskoj uniji zarade u sektoru malih i srednjih preduzeća veće nego kod velikih. Ova situacija u Srbiji samo pokazuje da su domaće firme u mnogo težoj situaciji i da drže mnogo manji deo tržiÅ¡ta.

KO JE NAJSKUPLjI, A KO NAJJEFTINIJI

KADA se iznosi troškova zarada i naknada zarada, makar oni prijavljeni u finansijskim izveštajima, podele sa zvaničnim brojem zaposlenih, računica kaže da su najskuplji - novinari. Svaki zaposleni u informisanju i komunikacijama svog poslodavca je koštao 141.653 dinara. I skuplji su oko 6.000 dinara nego u 2014.

Zaposleni u rudarstvu koštao je 128.682, oko 4.000 dinara manje nego godinu pre. Troškovi angažovanih u stručnim i naučnim delatnostima su iznosili 108.968 mesečno. Najjeftiniji su bili radnici u smeštaju i ishrani - po 53.782 dinara.

tekst preuzet sa novosti.rs


Čitaj dalje...

ZANIMANJE BUDUĆNOSTI: Svi će hrliti da se bave ovim poslom, a plata je NEVEROVATNA!

Erbasova poslednja prognoza svetskog tržiÅ¡ta pokazala je da će za 20 godina biti posla za oko… Dalje...

Predsednik samostalnog sindikata fabrike Fiat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu Zoran Marković izjavio je danas da se za isplatu…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA