Strah tera radnike da se žale kad je već kasno

na Vesti

Beograd – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin potvrdio je da je u kompanijama „Jura” i „Geoks” bilo nepravilnosti, odnosno da se radnici nisu bez razloga žalili na ponašanje rukovodstva tih stranih preduzetnika, ali i da u „Perutini Ptuj – Topiko” iz Bačke Topole radnici koji su odbili poligraf nisu dobili otkaz pa samim tim Inspekcija rada tu nema šta da reaguje.

Pogledajte sta zaposleni misle o ove dve fabrike

JURA

GEOX

Da su ga dobili, bilo bi posla za tu inspekciju, a ovako, oni koji su dobrovoljno pristali, bili su na tom detektoru, a oni koji nisu – ne snose posledice. Barem ne za sada.
On ne spori da je „Jura” 2013. godine poklonila dva automobila Inspekciji rada, ističući da ne može da ulazi u motive „zašto se to radilo pre nego to je preuzeo vođenje Ministarstva” i dodajući da je u njegovom mandatu sprovođen zakon jer je ta kompanija u protekle dve godine imala više inspekcija nego otkako je došla u Srbiju, i to uglavnom po prijavi radnika, većinom onih koji nisu više u radnom odnosu.

„Ne možemo pomoći nekome ko više nije u radnom odnosu“, naglasio je Vulin. „Bilo je nepravilnosti u „Juri”, one su ispravljene, za to su čak i kažnjeni. Kontrolisan je i „Geoks”, i to na osnovu prijave radnika iz proizvodnje, budući da je poslodavac organizovao prekovremeni rad više nego što zakon dozvoljava. Ta kompanija platila je taj prekovremeni rad, ali ju je Ministarstvo upozorilo na to da prekovremeni rad mora da bude organizovan u skladu sa zakonom. Svakako ćemo ponovo da proverimo, to je ono što možemo da radimo i što ćemo raditi.“ Sasvim je sigurno da su pomenute kompanije o kojima se poslednjih dana piše u medijima samo mali deo onih koji ne poštuju radnička prava, ali veliki problem leži upravo u tome što radnici zarad golog preživljavanja kršenje svojih, često i ljudskih prava, ne prijavljuju već to čine tek nakon što dobiju otkaz ili ga sami daju. U Ministarstvu rada ima Kancelarija za brze odgovore u kojoj zaposleni, za razliku od Inspekcije rada gde mora da se predstavi, može anonimno prijaviti probleme koje ima na radu. Načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove u Inspektoratu za rad Maja Ilić ističe da je dosadašnja praksa pokazala da je oko 96 odsto radničkih prijava bilo opravdano, ali da je važno da radnici prijavljuju nepravilnosti dok su na radnom mestu.
„Obaveza je Inspektorata da reaguje na sve što čuje, odnosno što mu se prijavi, da se proveravaju svi zahtevi koje su dostavili zaposleni i građani, kao i da se prelistava dnevna štampa da se vidi da li se neko obratio medijima“, kaže Maja Ilić. „Neki radnici „Geoksa” se jesu anonimno žalili na mobing. Od početka godine bile su četiri anonimne prijave iz te kompanije, ali su se one ticale neisplaćenog uvećanja zarada za prekovremeni rad, jedna prijava odnosila se na neodgovarajuće uslove rada, odnosno na povišenu temperaturu u proizvodnim pogonima. Ona tvrdi da je Inspekcija rada postupila po svim ovim prijavama i preduzela odgovarajuće mere.“ Pod stalnim nadzorom
Načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove u Inspektoratu rada Maja Ilić objašnjava da je kompanija „Jura” od 2010. godine, kada je stigla u Srbiju, pod stalnim nadzorom, da su donošena rešenja koja su se ticala uslova rada, da ugovori o radu nisu sadržali sve elemente… Poslodavac je, tvrdi ona, postupao po nalozima Inspekcije, a i pored toga su inspektori rada protiv „Jure” podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka.


Čitaj dalje...

U toalet samo uz Å¡efovu dozvolu!

Poslodavci sve češće ugrožavaju prava zaposlenih. Uslovi rada često potpuno nedostojni čoveka NOŅ Dalje...

U Srbiji je prosečna neto plata isplaćena u junu ove godine iznosila 46.450 dinara, Å¡to…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA