U toalet samo uz Å¡efovu dozvolu!

na Vesti

Poslodavci sve češće ugrožavaju prava zaposlenih. Uslovi rada često potpuno nedostojni čoveka

NOŠENjE pelena u toku radnog vremena kako ne bi izgubili koji minut za mašinom, rad na državni praznik bez uvećane dnevnice, zabrana sindikalnog organizovanja, samo su neke od "mera" koje inostrani poslodavci sprovode nad našim radnicima. I najnovija, prošlonedeljna vest da su zbog nestanka više stotina kilograma pilećeg mesa zaposleni u fabrici u Bačkoj Palanci podvrgnuti poligrafskom ispitivanju!

Dejan Kovačević, pomoćnik direktora Inspektorata za rad, povodom ovog slučaja kaže:

  • Zaposleni nisu dužni da se podvrgavaju ovakvom testiranju i zbog odbijanja ne bi smeli da trpe Å¡tetne posledice.

Zlata Zec, izvršni sekretar u UGS "Nezavisnost", kaže za "Novosti" da postoje fabrike u kojima su vrata pogona zaključana i kada radnik hoće u toalet mora da zove da mu se otključa:

  • To je potpuno nedostojno čoveka, umesto radnika tako dobijamo roblje. Postoje i firme u kojima na kapijama vise fotografije onih koji ne smeju da uÄ‘u.

Odseku inspekcije rada u Vranju su u 2016. godini podnete četiri anonimne prijave zaposlenih u "Geoksu". Tri su se odnosile na neisplaćeno uvećanje zarade za prekovremeni rad, a jedna na neodgovarajuće uslove radne okoline.

Inspektori rada su ovde ustanovili da su radnici, osim radnih subota, imali i sate prekovremenog rada.

  • Svaki radni dan ostajali su po 15 minuta duže, radili su od 7.00 do 15.15 - objaÅ¡njava Kovačević. - Poslodavac je posle toga zaposlenima isplatio uvećanu zaradu za prekovremeni rad u skladu sa Zakonom o radu, a na osnovu donete odluke o preraspodeli radnog vremena, za svakodnevnih 15 minuta dužeg rada zaposleni su dobili po dva slobodna radna dana.

Julskim nadzorom ponovo je utvrđeno da se u "Geoksu" radi prekovremeno, ali da su sada za to dobili uvećanu zaradu. Poslodavcu je, međutim, ukazano da na nedeljnom nivou to ne može da traje duže od osam časova, jer je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je u poslednjoj nedelji maja organizovan rad tako da su svi radili od 7.00 do 16.00, odnosno sat duže od punog radnog vremena, a i poslednju subotu u maju su radili prekovremeno. Radnici u ovoj fabrici su se, tvrde u Inspekciji rada, žalili i na uslove radne okoline, odnosno na povišenu temperaturu u proizvodnom pogonu.

  • Inspektorat za rad od 2010. redovno kontroliÅ¡e na zahtev zaposlenih i predstavnika sindikata "Jura korporaciju" - kaže Kovačević. - Nadzori su ne samo u sediÅ¡tu poslodavca, već i u svim proizvodnim pogonima u Rači, Leskovcu i NiÅ¡u.

Zoran Mihajlović, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, upozorava da je, nažalost, nemoguće registrovati sindikat u "Juri", koji bi štitio interese radnika, jer svakog puta kada su pokušali sledili su otkazi. Do sada je troje zaposlenih završilo na ulici.

Inspekcija rada ne može mnogo da uradi jer ima nedovoljno zaposlenih, a prekršajne prijave koje podnesu protiv poslodavca ili kazne koje on plati mnogo ih ne pogađaju.

NE PUÅ TAJU NI POVERENIKE

PROBLEMI postoje u mnogim privatnim firmama u Srbiji, tvrdi Mihajlović, ali pošto nema sindikalnog organizovanja to ostane u krugu fabrike.

  • ÄŒak i kada postavimo poverenika koji nije iz firme poslovodstvo mu ne dozvoljava da uÄ‘e u preduzeće - kaže naÅ¡ sagovornik. - Dogodilo se da je u jednoj fabrici 10 radnika dobilo otkaz kada su pokuÅ¡ali da se sindikalno organizuju! O tome se ćuti.

NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNjU

NEKI od nedostataka utvrđenih prilikom inspekcijskih nadzora:

  • Ugovori o radu ne sadrže novčani iznos osnovne zarade.

  • Nije utvrÄ‘en raspored radnog vremena u okviru radne nedelje.

  • Nisu donete odluke o korišćenju pauze u toku rada.

  • Zaposlenima koji se nalaze na porodiljskom odsustvu sa rada radi nege deteta nisu uručeni obračuni naknade zarade za porodiljsko odsustvo.

  • Ne vodi se evidencija zarade.


Čitaj dalje...

OTKRIVAMO Plate u junu podigao javni sektor

I pored zabrane povećanja plata, one su u javnom sektoru, čini se, ipak povećane. Na to… Dalje...

Beograd – Ministar za rad, zapoÅ¡ljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin potvrdio je da je u…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA