OTKRIVAMO Plate u junu podigao javni sektor

na Vesti

I pored zabrane povećanja plata, one su u javnom sektoru, čini se, ipak povećane. Na to ukazuje podatak da je prosečna zarada prošlog meseca u Srbiji povećana za 3,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 46.450 dinara.

Pogledajte koliko su plate u drzavnim firmama

Posta Srbije

Nis

Zeleznice Srbije

Air Serbia

GSP

Ekonomski kritičar Ljubomir Madžar za "Blic" objašnjava da postoje same dve opcije koje su dovele do većih zarada u junu.

Aktuelni Oglasi za posao

  • Prvi je da je ovaj rast zbog povećanih zarada u javnom sektoru. Ako je to tako, onda je to neodgovorno ponaÅ¡anje. Po nas to nikako neće biti dobro, jer privreda, koja je i u ovako u loÅ¡em stanju, to neće moći da izdrži. Sa druge strane, ako je na porast prosečne plate uticalo povećanje zarada u privatnom sektoru, onda je to zdrav rast - ističe Madžar.

Najveće zarade

Surčin 83.266
Kostolac 73.822
Lazarevac 65.747
Novi Beograd 64.844
Stari grad 63.678
Da su ipak, porasle plate u javnom sektoru upućuju i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, po kojima i ove godine prva dva mesta zauzimaju opštine Surčin i Kostolc, koje su sedišta nekih od najvećih javnih preduzeća. Drugim rečima jasno je da su plate na aerodromu "Nikola Tesla", "Er Srbije" i preduzeća za podzemnu eksploataciju "Kostolc" i pored zakonske zabrane povećanja to ipak uradile. Stručnjaci tvrde da ovakva praksa može biti pogubna za javne finansije.

  • Ne piÅ¡e nam se dobro. Javna preduzeća su odavno podivljala, niko ih ne kontroliÅ¡e i sada su reÅ¡ili da povećaju plate - upozorava Madžar.

Najniže zarade

Žabari 23.683 Ub 24.233
Gadžin Han 26.159
Priboj 26.679
Bela Palanka 27.096
I Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije ima sličamn stav. On za "Blic" kaže da oni u ovom trenutku nemaju potvrdu da je plata u privatnom sektoru skočila.

  • TeÅ¡ko je to sada reći. Postoje firme koje su blokirane i pred stečajem, i one koje dobro posluju, ali je pitanje da li je u proseku zarada skočila. Mi trenutno radimo analizu tržiÅ¡ta rada pa ćemo videti u kakovoj je poziciji zaista realan sektor - kaže Atanacković.

Fiskalni savet ranije je upozorio da se reforma Elektroprivrede Srbije ne sprovodi, te da su najveći problemi EPS-a prevelik broj zaposlenih i velike plate, koje su, umesto da budu smanjene, u 2015. još i povećane.

  • To je neprimereno jer ovo javno preduzeće ima dug od milijardu evra. Od prethodnog povećanja cene struje za sedam odsto, tek tri odsto pripalo EPS-u, ali se i to po svemu sudeći, prelilo na povećanje plata zaposlenima - kaže se u izveÅ¡taju Fisjkalnog saveta.

Najviše u Surčinu, najmanje u Žabarima

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da su najveće prosečne zarade za jun u Srbiji isplaćene zaposlenima u beogradskoj opštioni Surčin - 83.266 dinara, a najniža zaposlenima u Žabarima - 23.683 dinara. U vrhu po visini plata posle Surčina, sledi Kostolac gde su zaposleni primili 73.822 dinara, zatim zapolseni u beogradskim opštinama Lazarevac - 65.747 dinara, Novi Beograd - 64.844 i Stari Grad - 63.678 dinara.

Među opštinama sa najnižim platama, osim Žabara su Ub gde je prosečna plata 24.233 dinara, Gadžin Han - 26.683 i Priboj gde mesečno zarađuju 26.679 dinara.

Najviše se zarađuje u informisanju i komunikacijama

Posmatrano po delatnostima, najveće prosečne plate imali su zaposleni koji rade u informisanju i komunikacijama gde je prosečna zarada 86.307 dinara, u finansijskoj delatnosti zarađuju 80.122, u snadbevanju električnom energijom 77.209, dok u rudarstvu prosečno primaju 73.282 dinara.

Najmanje zarađuju zaposleni koji se bave uslugama smeštaja i ishrane 27.935 dinara, u trgovini mesečno dobijaju 34.616 i ljudi koji se bave administrativnom delatnošću - 35.782 dinara.


Čitaj dalje...

ŽIVE U SRBIJI I SVI IM ZAVIDE Ako ste na ovoj listi možete se smatrati SREĆNIKOM

Menadžeri i savetnici definitivno su najplaćenija zanimanja u Srbiji. Za njima slede piloti i rudari, koji meseč… Dalje...

Poslodavci sve češće ugrožavaju prava zaposlenih. Uslovi rada često potpuno nedostojni čoveka NOŅ

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA