OVO su uslovi da prosečna plata bude 450 evra

na Vesti

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će prosečna plata do kraja naredne godine biti 450, a do kraja 2018. 500 evra.

"Svi nam brojevi rastu. Ne mogu plate da se uvećaju ako ekonomija ne napreduje. Povećali smo minimalnu zaradu za 7,43 odsto, to znači da će plate realno porasti za osam odsto. Profesorima, zdravstvu, policiji, vojsci povećaćemo platu i to značajno", ukazao je premijer u intervjuu Radio-televiziji Srbije i dodao: "Mi rastemo i napredujemo. Sledeće godine će prosečna plata pre kraja godine biti 450 evra".

Trenutna prosecna plata u Srbiji

"Blic" je pitao srpske ekonomiste šta treba da se dogodi da bi se ove brojke ostvarile. Dobra vest je da će plate i penzije i naredne godine i 2018. moći da budu povećane, a manje dobra vest je da je za toliko povećanje prosečne plate potrebno ispunjenje nekoliko preduslova.

Rast je uslov za platu, a uslovi za rast su...

Da bi prosečna plata godišnje rasla za 60 do 70 evra, s obzirom da trenutno iznosi oko 375 evra, potreban je veći privredni rast od onog koji Srbija sada ima, a koji je za ovu godinu prognoziran na nivou od oko 2,5 do 2,8 odsto, kažu naši sagovornici. A da bi trend privrednog rasta bio nastavljen, slažu se ekonomisti, neophodno je da bude ispunjeno nekoliko uslova:

Ovo su prosecne plate u nekim sprskim firmama

Siemens

Da li ce plate u marketima ikada dostici prosek od 500e? Pogledajte kolike su trenutne prosecne plate u njima

Idea

Delhaize

Univerexport

povećanje javnih i privatnih investicija
reforma javnih preduzeća
smanjenje javne potrošnje.
Većih ivesticija, opet, ne može da bude ukoliko se ne stvore povoljniji uslovi za poslovanje. A oni bi podrazumevali:

smanjenje parafiskalnih nameta, čime bi se podstakao razvoj malih i srednjih preduzeća
uvođenje elektronske uprave koja povećava produktivnost, smanjuje troškove poslovanja i nivo korupcije
postepeno smanjivanje, a potom i ukidanje subvencija za strane investitore.
Povećanje prosečne plate za 130 evra u roku od dve godine je, za ekonomistu Miroslava Prokopijevića, zahtevalo bi stvaranje okruženja u kome se poslovanje isplati, što bi podstaklo i investicije.

Da bi se nacionalni dohodak udvostručio, na realnim osnovama, uz stopu rasta od jedan odsto i bez inflacije, potrebno je 70 godina. Uz stopu rasta od pet odsto potrebno je 14 godina - objašnjava Prokopijević.

Mislite da je plata od 1000 evra raj?

Procitajte sta kazu ljudi koji imaju platu 1000e

Ekonomista Saša Đogović sa Instituta za tržišna istraživanja kaže da će izvesno doći do rasta plata, ali pitanje je na kom nivou.

Prvo, porašće minimalac, doći će do povećanja zarada u javnom sektoru, jer su konsolidovane javne finansije, a i privatni sektor bi mogao da poveća plate, naravno u skladu sa svojim mogućnostima - dodaje Đogović, koji smatra da ni uz rast od četiri do pet odsto nije sasvim realno očekivati skok plata od 70 evra godišnje.

Javne investicije i oslobađanje od parafiskalnih nameta

I on potencira veće investicije kao glavni preduslov povećanja prosečnih zarada.

Potreban je veći nivo javnih investicija, pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, neophodno je razvijati javno-privatno partnerstvo. Istovremeno, privatni sektor potrebno je osloboditi raznih parafiskalnih nameta, naknada, taksi... kako bi oni imali više sredstava da ulažu u nove investicije. Javna preduzeća je neophodno reformisati kako pare koje zarade ne bi trošili na plate, već na dalja ulaganja - dodaje Đogović.

On ističe i da treba postepeno smanjivati, a potom i ukinuti subvencije stranim investitorima. One su, kako kaže, bile korisne kao amortizer u prvom periodu kada je došlo do neophodnih hirurških rezova u srpskoj privredi.

Ako ostane taj sistem, stranci koji ovde otvaraju fabrike i dalje neće imati interes da povećavaju plate radnicima. Postaviće se i pitanje njihovog ostanka u Srbiji, jer se može pokazati da su mnogi od njih došli samo zato da bi uzeli pare od subvencija - kaže Đogović.

On dodaje da ne treba bežati ni od uzimanja kredita koji bi bili korišćeni za investicije jer “retko ko danas ulaže svoj novac”.

Te kredite bi bilo moguće servisirati. Ali uzimati kredite da bi se isplaćivale plate ili penzije, to je nedopustivo - dodaje Đogović. Takvo zaduživanje brzo bi, kako kaže, Srbiju ponovo dovelo do ruba dužničke krize.

Ekonomista Milan Kovačević ističe da plate ne mogu rasti brže od investicija.

Potrebno je prvo povećati investicije, a za to su potrebna ulaganja. Ako povećate plate, nećete imati novac za investiciona ulaganja. Potrebno je podstaći privredni rast da bi porasle i plate. Privredni rast koji premijer predviđa od tri odsto godišnje, nije dovoljan za povećanje plata koje najavljuje - dodaje Kovačevic

tekst preuzet sa blic.rs


Čitaj dalje...

U Nišu pet investitora otvara 6.000 radnih mesta

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je danas da bi pet novih investitora čiji se dolazak uskoro očekuje trebalo da… Dalje...

Oni su mlađi od 30 godina, a već su ispunili "srpski san" - da zarađuju platu od 1.000…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA