8.902 kandidata prijavljeno za prekvalifikacije u IT sektor!

na Vesti

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je 4. marta završeno prijavljivanje na kurs za prekvalifikacije u IT sektoru, koji je trajao dve nedelje.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Prijavilo se ukupno 8.902 kandidata, a najviše ih je između 26 i 35 godina starosti, ima završenu srednju školu, dok jednu trećinu čine osobe ženskog pola.

– Najveći broj prijavljenih kandidata je starosti od 26 do 35 godina (60%), a najmanji broj je starosti od 46 do 62 godine (svega 2%). Od ukupnog broja prijavljenih, 18 odsto su starosti od 18 do 25 godina, a 8 odsto predstavnika starosne grupe od 36 do 45 godina. Najveći broj prijavljenih kandidata trenutno nije u radnom odnosu (60%), dok je 40% kandidata koji imaju posao. Kada je reč o stručnoj spremi, 44% prijavljenih ima završenu srednju školu od kojih 30% pohađa neki studijski program, a 27% ima već završene osnovne studije. Kandidati koji imaju završen master predstavljaju 17% prijavljenih, a oni koji imaju završenu višu školu svega 13%. Među prijavljenima ima i onih koji poseduju doktorat. Osobe ženskog pola zastupljene su sa 35%, dok je 65% kandidata muškog pola – navedeno je u saopštenju ministarstva.

Kako postati programer

Projekat prekvalifikacija biće realizovan u tri velika grada pa su učesnici imali mogućnost da se izjasne u kom gradu bi pohađali obuku. U Beogradu bi obuku pohađalo 62% kandidata, a 27% u Novom Sadu i 11% u Nišu.

Cilj projekta prekvalifikacija u IT sektoru je povećanje broja IT juniora na tržištu kako bi se nadomestili nedostajući kadrovi. Projekat je zasnovan na rezultatima istraživanja koje su zajedno u januaru sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Infostud, u kome je učestvovalo 118 IT kompanija. Prva, pilot faza podrazumeva obuku za 100 odabranih kandidata, a glavna faza obuku za dodatnih 900 kandidata. Ukoliko pilot faza bude ocenjena uspešno, druga faza će biti sprovedena krajem godine. Kriterijum za merenje uspešnosti je brzina zapošljavanja u IT industriji nakon završenog kursa.

On zarađuje više od 3000$ mesečno i to u Srbiji, evo kako!

– Selekcija kandidata vršiće se u dva kruga. Svi prijavljeni kandidati imaće priliku da učestvuju u prvom krugu selekcije koji podrazumeva polaganje onlajn testa koji meri sposobnosti i potencijal za rad u IT sektoru. Kandidati će potom biti rangirani na osnovu postignutih rezultata, a oni najviše rangirani biće pozvani na drugi krug selekcije koji podrazumeva dodatna testiranja sposobnosti i sklonosti koja će se održati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Kandidati koji ne budu odabrani za učešće u pilot fazi projekta biće ponovo kontaktirani za učešće u testiranju u glavnoj fazi projekta – saopštilo je ministartvo.

Kako se dodaje, program obuka počinje u aprilu i trajaće između dva i četiri meseca. Škole koje će vršiti obuke biće poznate sredinom marta, a kriterijumi na osnovu kojih će biti rangirane su: iskustvo u neformalnim i formalnim obukama, metodologija koja osigurava mogućnost zaposlenja u IT industriji u predviđenim rokovima, stručnost lica koja će voditi obuku i adekvatnost infrastrukture za održavanje obuka.

eKapija.com


Čitaj dalje...

KAKO ZAISTA IZGLEDA „POSAO IZ SNOVA“ Marko putuje na luksuznoj jahti, uz plaćen smeštaj, hranu i platu od 3.000 EVRA

Većina mladih sanja o poslu koji bi im omogućio da proputuju svet, steknu životno iskustvo, odlič… Dalje...

Najveću prosečnu platu, od 2007. godine do danas, Srbija je imala 2008, i to 402 evra, pokazala…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA