Ovo je TOP 10 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA u Srbiji

na Vesti

Biti računarski programer, zaposliti se u vazdušnom saobraćaju, ili se baviti istraživanjem tržišta u prevodu na srpski znači i izabrati pravi put. Naime, sudeći po zvaničnoj statistici, u tim delatnostima su plate najveće u Srbiji, skoro četiri puta veće u odnosu na prosečnu.

Republički zavod za statistiku objavio je podatke o prosečnim platama za mart mesec po privrednim delatnostima u Srbiji. Mada prosek, pogotovo kada je reč o zaradama, može da bude varljiva kategorija, jer zna da bude i drastično veći od od donje granice ili drastično manji u odnosu na gornju, dosta može i da pokaže, pogotovo onima koji tek sada treba da se opredele za buduće zanimanje.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

"Blic" vam u nastavku donosi top 10 najvećih martovskih prosečnih zarada u Srbiji po delatnostima u privredi.

Poslovi u oblasti informisanja i komunikacija generalno su dobro plaćeni, a najplaćeniji su oni koji se u tom sektoru bave računarskim programiranjem i konsultantskim delatnostima. U martu ove godine na tim pozicijama prosečna neto zarada (zarada koja leže na račun, ne računajući poreze i doprinose) je iznosila čak 176.335 dinara, što je oko 3,7 odsto više od republičkog proseka.

Zanimanja: Programer (različiti programski jezici) IT menadžer, team lider, CTO (glavni tehnički direktor)

Poznato je da su plate pilota svuda u svetu, pa i u Srbiji, za veliku većinu građana abnormalne i da prelaze nekoliko hiljada evra. Verovatno se i zbog njihovih zarada, oblast vazdušnog saobraćaja izdigla po visini plata. Prema podacima RZS, u tom sektoru u martu su prosečna primanja iznosila 162.468 dinara.

Zanimanja: Pilot, stjuard/stjuardesa, avio-tehničar

Na ceni su i oni koji se bave organizovanjem i sprovođenjem reklamnih kampanja. Tako je u oblasti reklamiranja i istraživanja tržišta zabeležna prosečna zarada od 131.447 dinara.

Pogledajte koliko su plate u nekim većim firmama u Srbiji.

Delhaize

Siemens

Delphi Packard

Lear Corporation

Zanimanja: marketing meadžer, account menadžer, media buyer, digital marketing menadžer

Mada je utisak da se nauka u Srbiji ne ceni dovoljno, pojedini poslovi iz naučnog sektora tržište i te kako ceni. Zvanična statistika kaže da plata u proseku u upravljačkoj delatnosti i savetovanju (oblast stručne, naučne i tehničke delatnosti) iznosi 127.618 dinara.

Zanimanja: Diplomirani inženjer, naučni saradnik, menadžer

Visoke plate zabeležene su i u duvanskoj industriji, što ne čudi, s obzirom da u Srbiji posluju tri najveća svetska prozvođača cigareta. Prema podacima RZS, oni koji su zaposleni u sektoru proizvodnje duvanskih proizvoda u proseku zarađuju 126.940 dinara.

Ne računajući rudare, koji su neretko na minimalcima, u oblasti rudarstva se takođe može lepo zaraditi. Oni koji se bave uslužnom delatnosti u rudarstvu (usluge kod istraživanja mineralnih sirovina od prospekcije do detaljnih istraživanja ležišta i slično) u martu su primili prosečnu platu u iznosu od 113.592 dinara.

Pogledajte sve aktuelne poslove

Među prvih 10 martovskih zarada su i plate zaposlenih u sektoru eksploatacije nafte i prirodnog gasa. Prema zvaničnim podacima, u toj delatnosti u proseku se zarađuje 102.259 dinara.

Kao i na zapadnim tržištima, i u Srbiji su zarade u finansijskom sektoru znatno više od proseka u odnosu na većinu drugih delatnosti. Ipak, najviše se zarađuje u oblasti finansijskih usluga (osim osiguranja i penzionih fondova), odnosno najveće plate imaju oni koji se bave pribavljanjem i redistribucijom finansijskih sredstava i oni su u martu primili u proseku 100.892 dinara.

Zanimanja: finansijski savetnik, finansijski analitičar, matematičar, statističar

Među najvećim zaradama su i one koje primaju zaposleni u sektoru proizvodnje koksa i derivata nafte, odnosno oni koji se bave preradom nafte i sirovog uglja.

Zvanična statistika je pokazala da visoke zarade, dva puta veće od republičkog proseka, primaju oni koji se bave programskim aktivnostima i emitovanjem, odnosno koji su angažovani na radijskom i televizijskom zabavnom programu i vestima. RZS je utvrdio da je njihova prosečna plata u martu iznosila 96.351 dinara.

Zanimanja: Producent, urednik, novinar, realizator

Oni najmanje zarađuju

Od januara ove godine minimalna mesečna zarada u Srbiji iznosi 22.620 dinara. Ipak, poznato je da je isplaćivanje plata ispod propisanog minimuma kod nas neretka pojava.

Podelite anonimno platu ili komentar iz vase firme

To je donekle potvrdila i zvanična statistika, po kojoj zaposleni u delatnosti putničkih agencija, tur-operatora i rezevracije u proseku su u martu zaradili 21.746 dinara, što znači da je mnogima u tom sektoru plata ispod zakonom određenog minimalca.

Najniže zarade u martu su primili radnici u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji (23.686 dinara), oni koji su angažovani na iznajmljivanju i lizingu (23.693 dinara) i na popravci računara i drugih predmeta.

Niske plate imaju zaposleni u sektoru prerade drveta i prozvodnje od drveta, osim nameštaja (27.118 dinara) i oblasti proizvodnje kože i i predmeta od kože (30.520 dinara).


Čitaj dalje...

Minimalac prima više od 300.000 ljudi u Srbiji

Minimalnu zaradu od 22.620 dinara prima između 300 i 350 hiljada zaposlenih, procenjuju u Republičkom zavodu za statistiku.… Dalje...

Protestnom šetnjom 1. maja u Beogradu obeležićemo Međunarodni praznik rada kako bismo iskazali potrebu za većim zaradama i dostojanstvenim…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA