Minimalac prima više od 300.000 ljudi u Srbiji

na Vesti

Minimalnu zaradu od 22.620 dinara prima između 300 i 350 hiljada zaposlenih, procenjuju u Republičkom zavodu za statistiku.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Mnogi zaposleni na crno primaju manje i od toga, ne dobijaju ono što zarade ili ih plaćaju sa zakašnjenjem. Posle najave iz Vlade da će do jeseni minimalne zarade biti povećane, RTS je istraživao kako je to u praksi moguće.

Zakon o radu precizira da se o minimalnoj zaradi dogovaraju socijalni partneri do 15. septembra, za sledeću kalendarsku godinu, a ako se ne dogovore, o njoj odlučuje Vlada.

Pogledajte neke kako posluju neke firme u srbiji koje isplacuju minimalac

Inex plus d.o.o.

Nina Media

Stampa sistem

Međutim, u Ministarstvu rada kažu da i socijalni partneri: sindikati i poslodavci, mogu da traže povećanje minimalne zarade.

Tako da je moguće u toku godine odlučiti o eventualnom povećanju cene rada ukoliko se svi socijalni partneri saglase i ukoliko je to naravno opravdano povećanjem onih parametara na osnovu kojih se i određuje minimalna cena rada - kaže Zoran Lazić, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Pored osnovnog minimalca, radnik treba da dobije regres, topli obrok i prevoz. Kada bi se dodalo tih nekoliko hiljada dinara na osnovnu minimalnu zaradu, videli bismo da većina trgovinskih lanaca, u stvari isplaćuje minimalnu zaradu, ili tek malo više od toga.

Iako rade za vreme državnih praznika i imaju najviše marže u okruženju, zbog velike ponude radne snage - malo plaćaju radnike. Poslodavci se slažu da neke njihove kolege tako zloupotrebljavaju zaposlene, ali se žale da plaćaju najviše doprinose po zaposlenom u Evropi, do 67 odsto. Za razliku od većine evropskih zemalja, kod nas se oporezuje i minimalna zarada, a doprinose država ne smanjuje.

"Apsurdno je da se na topli obrok plaćaju svi porezi i doprinosi što je ipak jedna socijalna kategorija", kaže Boban Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije

Minimalnu zaradu - nepopularni "minimalac" poslodavac isplaćuje dok traju poremećaji u poslovanju firme, i to ne duže od šest meseci. Ako se poslovni problemi do tada ne reše, poslodavac je dužan da obavesti reprezentativni sindikat o razlozima. Mada su svesni stanja u budžetu, sindikati ističu da minimalna zarada nije dovoljna ni za puko preživljavanje.

Pogledajte sve aktuelne poslove

"Minimalna zarada mora adekvatno odgovarati potrošačkoj korpi, odnosno da minimalna zarada mora biti na nivou minimalne potrošačke korpe, a to je negde na nivou oko 35 hiljada u ovom momentu", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije.

"Ukoliko naš rast godišnje iznosi tri odsto BDP-a, onda ne možemo očekivati u celini da će zarade biti veće od tog rasta", kaže Boban Stanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Koliko će minimalno biti plaćeni radnici u Srbiji znaćemo do sredine septembra, a spekuliše se da će radni sat umesto dosadašnjih 130, biti oko 140 dinara.


Čitaj dalje...

Reporter 021 u Delfiju: Torta za najbolje, traka radi non-stop

Deo radnika u kompaniji Delfaj (Delphi) pobunio se jer je morao da radi petu uzastopnu subotu, ali kada im… Dalje...

Biti računarski programer, zaposliti se u vazduÅ¡nom saobraćaju, ili se baviti istraživanjem tržiÅ¡ta…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA