Šefovi besne što su im radnici često na BOLOVANJU ZBOG DECE, ali za ovo bi im rado dali slobodan dan

na Vesti

Poslodavcima u Srbiji veći je problem kada zaposleni često otvaraju bolovanja zbog bolesti dece, nego kada uzmu duže odsustvo, kao što je trudničko i porodiljsko bolovanje.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Ovo su rezultati prvog istraživanja u Srbiji na temu usklađivanja rada i roditeljstva, koje je uradila ministarka bez portfelja, prof. dr Slavice Đukić Dejanović, zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Istraživanje je urađeno u skladu sa ciljevima Strategije za podsticaj rađanja, a "Blic" ekskluzivno prenosi jedan deo dobijenih rezultata.

Inače, razlog da se uradi prvo ovakvo ispitivanje na reprezentativnom uzorku, kažu u ministarstvu, jeste skeniranje i analiza situacije zarad realnog sagledavanja i razumevanja problema sa kojim se svakodnevno suočavaju zaposleni roditelji i poslodavci.

Pogledajte sve aktuelne poslove u Srbiji

Upitnik je imao konkretna životna pitanja za poslodavce, zaposlene roditelje i buduće roditelje, a rezultati će biti pouzdana osnova za rad na izmenama i dopunama zakona u cilju definisanja novih mera i aktivnosti od značaja za oblast usklađivanja rada i roditeljstva.

Ovo su neki od rezultata:

Poslodavci za slobodan dan za rođendan deteta

Ono do čega se došlo tokom istraživanja jeste da fleksibilno radno vreme još nije popularno za većinu poslodavaca, ali zato bi veliki broj njih (70,3 odsto) podržalo predlog da roditelji dobiju slobodan dan za detetetov rođendan i to dok mališani ne napune sedam godina.

Za razliku od poslodavaca, zaposleni smatraju da bi im fleksibilno radno vreme značajno pomoglo u usklađivanju radnih i porodičnih obaveza.

Klizno radno vreme bi želela većina zaposlenih

Velika većina, oko 80 odsto, bi pri izboru novog posla dala prednost poslodavcu koji omogućava fleksibilni raspored radnog vremena, u šta spada klizno radno vreme, rad od kuće, preraspodela radnog vremena, izbor smena ukoliko je tako organizovan rad.

Ono što je ipak zanimljivo, od svih ponuđenih opcija, najpoželjniji vid fleksibilnog radnog vremena za najveći broj zaposlenih jeste klizno radno vreme. Ono bi, naime značajno pomoglo roditeljima da lakše organizuju svakodnevno odvođenje dece u predškolsku ustanovu i njihovo preuzimanje po isteku radnog vremena.

Ukoliko ste imali dobra ili losa iskustva sa poslodavcima, podelite ovde potpuno anonimno

Ovakvi rezultati proistekli su upravo i od podataka, koji su dobijeni, o čuvanju dece, odnosno da li deca idu u vrtiće ili ne i ko ih čuva dok su roditelji na poslu.

Baka i deka servis

Po tim podacima, 27 odsto zaposlenih roditelja nije upisalo decu u vrtić. U najvećem broju slučajeva, 44,4 odsto, tu decu čuvaju bake i deke. Kod 25 odsto slučajeva jedan roditelj uopšte nije zaposlen, dok kod 21,5 odsto njih jedan roditlelj je na porodiljskom odsustvu. Samo 9 odsto roditelja plaća dadilje da im čuvaju decu.

Upravo zbog toga, svaki drugi posodavac spreman je da u saradnji sa državom ili lokalnom samoupravom finansijski podrži osnivanje i rad predškolske ustanove.

Poreske olakšice za poslodavce

Ono na čemu poslodavci žele da rade jeste da ukoliko bi postojale podsticajne mere od strane države za poslodavce koji aktivno sprovode mere u vezi sa usklađivanjem rada i roditeljstva, najveći broj njih bi se opredelilo za poreske olakšice.

Na drugom mestu su ekonomsko-posticajne mere, a na trećem mestu su mere koje se odnose na medijsku promociju firme.

Istraživanje je obuhvatilo skoro 128.000 zaposlenih i 330 poslodavaca iz privatnog, javnog i finansijskog sektora.


Čitaj dalje...

VIŠE OD 3.000 NOVIH RADNIH MESTA U JAVNOM SEKTORU Evo ko će dobiti posao u 2018, a koliko ljudi je VIŠAK

Srbiju ove godine čeka rekonstrukcija osnovnog i srednjeg obrazovanja, najviÅ¡e kroz reorganizaciju mreže Å¡kola, dok… Dalje...

Razlika izmeÄ‘u onih koji imaju najveću platu i onih koji najmanje zaraÄ‘uju biće manja, fakultetski…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA