VIŠE OD 3.000 NOVIH RADNIH MESTA U JAVNOM SEKTORU Evo ko će dobiti posao u 2018, a koliko ljudi je VIŠAK

na Vesti

Srbiju ove godine čeka rekonstrukcija osnovnog i srednjeg obrazovanja, najviše kroz reorganizaciju mreže škola, dok će sistem zdravstva biti ojačan sa više od 2.500 novih radnih mesta za medicinsko osoblje.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Posao će dobiti i još 600 poreskih inspektora kako bi bili ojačani kapaciteti Poreske uprave. Ove novine predviđa Odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru za 2017. godinu koju je Vlada juče usvojila, ekskluzivno saznaje "Blic".

Prvi put se radi na ozbiljnoj reorganizaciji u prosveti. Do kraja 2017. predviđeno je smanjenje više od 2.700 radnih normi (jedna norma označava puno radno vreme) u osnovnom i srednjem obrazovanju, što će biti rezultat efikasnije raspodele resursa i bolje organizacije školstva. Ovaj efekat će se postići najviše kroz reorganizaciju mreže škola, rekli su za "Blic" u Ministarstvu državne uprave.

Pogledajte sve aktuelne poslove kod nas

S druge strane, najviše razloga za zadovoljstvo imaće zdravstveni radnici.

Do kraja godine biće otvoreno najmanje 2.500 novih radnih mesta za medicinsko osoblje, od toga 2.000 za sestre, a 500 za lekare. Ako se ima u vidu i da ćemo 2.000 lekara koji su do sada radili na određeno prevesti u stalni radni odnos, može se govoriti o povećanju broja zaposlenih u zdravstvu za 4.500 - naglašavaju u ministarstvu.

Značajan broj novih radnih mesta predviđen je i u Poreskoj upravi.

Napravićemo prostor za zapošljavanje još 600 poreskih inspektora do kraja 2017, što je naročito važno zbog borbe protiv sive ekonomije i održanja poreske discipline. Svaki novi poreski inspektor, uz reorganizaciju mreže poreskih filijala, višestruko će se vratiti državi kroz efikasniju naplatu poreza - tvrde u Ministarstvu.

Ovo je TOP 10 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA u Srbiji

Oni dodaju da promene čekaju i lokalnu samoupravu:

Na lokalu je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 2.500, s tim što će u velikom broju opština koje su bile racionalne i koje su ostvarile dobre rezultate doći i do povećanja broja radnih mesta. Od kraja 2014. do kraja 2016, jedinice lokalne samouprave smanjile su broj zaposlenih za 8.500, od čega se oko dve trećine odnosi na smanjenje u lokalnim javnim preduzećima, a ostatak u opštinskoj upravi.

Na sreću, intenzivne analize i međunarodna poređenja pokazali su da nije tačna priča da je u javnom sektoru višak čak 75.000 radnika.

Ispostavilo se da je višak između 20.000 i 30.000. Veće smanjenje broja zaposlenih od toga značilo bi zatvaranje škola, vrtića, ustanova socijalne zaštite, bolnica... što nikako ne želimo. Treba znati da nije bilo linearnog smanjivanja, jer je od početka bilo jasno da negde u sistemu ima viškova, a negde manjkova. Na početku racionalizacije zabranili smo otpuštanje medicinara, zaposlenih u inspekcijama i ustanovama socijalne zaštite, kao i na poslovima koji su važni za EU integracije.

Moguće i zapošljavanje na lokalu

Svakoj opštini određen je optimalan broj zaposlenih u javnom sektoru koji moraju dostići do 2020. godine. Opštine koje su na tom putu uspešnije imaju veće šanse da zaposle radnike. I mimo opšte zabrane zapošljavanja, postoji mogućnost zapošljavanja uz poštovanje kriterijuma 5:1 (na odliv petoro zaposlenih u sistemu, generiše se jedno novo mesto). O odobrenju dodatnog zapošljavanja odlučuje posebna Vladina komisija na osnovu dva ključna kriterijuma: da li ima sredstava u budžetu i gde se konkretna opština nalazi u odnosu na njen predviđeni maksimalan broj zaposlenih.

Za tri godine 26.000 radnika manje

Prethodnom Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru iz decembra 2015. bilo je predviđeno smanjenje broja radnih mesta za 14.512 u 2016. godini.

Za prošlu godinu nismo donosili formalnu Odluku o maksimalnom broju (iako je dogovor bio da se tokom 2016. godine broj zaposlenih smanji za dodatnih 6.500), tako da ćemo ovom odlukom za 2017. godinu odrediti ukupno smanjenje broja zaposlenih i za 2016. i za 2017. godinu za dodatnih 11.500.

Prema planu - Iz javnih preduzeća otišlo 42.437 radnika

SRPSKA TUGA: Radnici u Idei ne mogu da kupe ni kiflu za topli obrok, ali to nije sve!

Od "seče radnika" nisu izuzeta ni republička javna preduzeća, koja svako za sebe sprovodi proces restrukturiranja prema planovima dogovorenim sa MMF-om.

Od kraja 2013, kada je doneta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, u republičkim javnim preduzećima broj zaposlenih je smanjen za 42.437, zaključno sa aprilom.

Organizacija - Ušteđene 22 milijarde

Od kraja 2013. do kraja 2016. godine racionalizacijom radnih mesta u javnom sektoru ušteđeno je blizu 22 milijarde dinara.

Tokom 2016. smo uštedeli 5,2 milijarde dinara u odnosu na 2015. i to je jedna od ušteda koja je dodatno doprinela smanjenju deficita. Fokus nam nije na smanjenju broja zaposlenih, već da bolje organizujemo posao u javnom sektoru i efikasnije pružamo usluge građanima, pre svega u oblasti zdravstva, prosvete i socijalnih službi.

Broj zaposlenih u odnosu na EU

Srbija - 6.4

Nove članice EU - 8.0

EU - 8.5

*broj zaposlenih u javnom sektoru na 100 stanovnika

tekst preuzet sa blic.rs


Čitaj dalje...

ŠTRAJK Više od 1.000 radnika "Fijata" traži veće plate

U krugu fabrike "Fijat krajsler automobili Srbija" (FCA) u Krugujevcu danas je održan drugi jednočasovni štrajk upozorenja radnika iz… Dalje...

Poslodavcima u Srbiji veći je problem kada zaposleni često otvaraju bolovanja zbog bolesti dece, nego kada uzmu duže odsustvo,…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA