OTKRIVAMO Iza zatvaranja "Hendija" i 900 OTKAZA podeljenih preko noći krije se blokada od 110 MILIONA DINARA

na Vesti

Samo dan nakon što su otišli u blokadu, "Hendi Tel", firma bugarskog vlasnika, zatvorio je svoje radnje širom Srbije, ukupno oko 200 objekata i podelio je putem mejla otkaze svojim radnicima, kojih je u tom trenutku bilo čak 900.

Kako je "Blicu" potvrđeno u Narodnoj banci Srbije, trenutna blokada računa ovog preduzeća iznosi 110.300.980,41 dinara, a najveći deo duga, 94,5 odsto je prema domaćim bankama koje su pustile menice.

Hendi radnje u kojima su se prodavali mobilni telefoni i prateća oprema u Srbiji su postojale od 5. marta 2007. godine, u vlasništvu Hendi-tel EOOD iz Bugarske, a zvanični zastupnik firme je Mihail Borislavov Nenčev.

U četvrtak, 31. maja računi preduzeća su blokirani, zbog aktiviranja menica dobavljača, među kojima je najviše banaka. U petak ujutru, 1. juna, radnici su dobili mejl da više nemaju posao, a na sajtu preduzeća je istaknuto obaveštenje:
"Poštovani kupci, saradnici i prijatelji, posle 10 godina poslovanja u Srbiji, obaveštavamo Vas da HENDI-TEL DOO vremenom prestaje da radi. Želimo da Vam se zahvalimo na decenijskom poverenju, saradnji i podršci".

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Niko od nekoliko bivših i sadašnjih radnika, sa kojima je "Blic" nezvanično razgovarao, nije želeo da priča o neprilikama u kojima se preduzeće našlo. A blokada je bila iznenađenje kako za radnike, koji su, kako tvrde plate primali redovno, tako i za neke dobavljače firme, koji nezvanično takođe kažu da je "Hendi" redovno plaćao sve svoje obaveze prema njima.

Firma je, sudeći po podacima Agencije za privredne registre, godinama rasla. U 2016. je "Hendi" zapošljavao 906 radnika, godinu dana pre toga imali su 803 radnika, a u 2014. - 707. Međutim, kako je rastao broj zaposlenih, tako je opadao dobitak. U 2016. poslovali su sa neto dobitkom od 6,1 milion dinara, a što je skoro 2,5 puta manje nego 2015. kada su zabeležili 17,58 miliona dinara. Podaci za ovu godinu tek bi trebalo da budu javno objavljeni.

Poznavaoci prilika kažu da veliki broj menica koje su aktivirane ukazuje da je bilo izgubljeno poverenje dobavljača u kompaniju.

"Takođe, bilo je loše rukovođeno tokovima gotovine, narušena likvidnost i izmirenje tekućih obaveza, i to u poslednjih nekoliko godina, pa se firma zaduživala kod banaka" - ističe naš izvor.

Preuzeto sa blic.rs


Čitaj dalje...

Vučković: "Za tri do pet godina nov sistem koeficijenata plata u državnom sektoru"

U narednih tri do pet godina moguće je napraviti potpuno novi sistem koeficijenata na osnovu kojeg bi se uskladile… Dalje...

U "Mitrosremu" izdejstvovali da se poništi aneks o platama. Radnici prekinuli štrajk jer su postigli dogovor. RADNICI sremskomitrovačkog poljoprivrednog…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA