NIS tretira radnike kao robove?

na Vesti

U Naftnoj industriji Srbije (NIS) više od 5.000 ljudi zaposleno je preko neke od agencija za iznajmljivanje radnika. Praksa je pokazala da u Srbiji radnici angažovani na takav način nemaju pravo na bolovanje, godišnji odmor, naknadu za prevoz i topli obrok, kao i da su ovi, narodski rečeno, radnici robovi plaćeni u proseku za 30 odsto manje za iste poslove nego zaposleni na određeno i neodređeno.

Većina radno angažovanih u NIS-u bila je, nakon što su ruska braća preuzela većinski udeo u kompaniji, primorana da „svojevoljno“ ode iz NIS-a, a potom ponovo zaposlenje u istoj firmi potraži preko neke od lizing agencija i za upola manju platu, dok dolazak novih radnika gotovo po pravilu ide preko neke agencije za iznajmljivanje radne snage.

Angažovanjem radnika preko agencija za lizing, koje je u našem susedstvu uglavnom prevaziđeno, nije omogućilo NIS-u samo da se dočepa jeftinih radnika, već i da u slučaju otpuštanja ili „tepih otpuštanja“ ne snosi nikakve posledice. To zapravo znači da ukoliko NIS zaposli, pa kasnije otpusti radnika, radnik može da ga tuži, međutim, kad agencija uslužno zaposli radnika za NIS, onda u slučaju otpuštanja radnika NIS nema nikakve obaveze prema njemu.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), kaže za „Alo!“ da NIS prednjači u angažovanju radnika na lizing, čime dobija neuporedivo jeftiniju radnu snagu.

"Radnici na lizing u Srbiji su za poslodavca najmanje za 15 odsto jeftiniji i u proseku za 30 odsto manje su plaćeni u odnosu na zaposlene na određeno i neodređeno vreme. U praksi, radnici na lizing ne dobijaju prevoz, topli obrok, nemaju pravo na godišnji odmor, nemaju pravo na bolovanje, niti mogu kreditno da se zaduže. Kad poslodavcu radnik nije potreban, samo ga pozove i kaže da od sutra ne radi, dok sa stalno zaposlenima ne može tako. Mora da obezbedi otpremninu, mora da se ispoštuje otkazni rok" - navodi ona i dodaje da je prema njenom mišljenu u NIS-u 80 odsto radnika zaposleno na lizing, dok je, recimo, u Nemačkoj broj takvih radnika u industriji limitiran na 20 odsto.

ÄŒinjenice:

  • NIS po osnovu rudne rente Srbiji godiÅ¡nje uplaćuje oko 1,4 milijarde dinara, umesto 3,3, koliki bi bio iznos da plaća zakonskih sedam odsto.

  • Ta kompanija zbog neplaćanja ekoloÅ¡ke takse zakida državu godiÅ¡nje za 1,5 miliona evra.

  • ProÅ¡le godine, NIS je za 80 odsto uvećao svoju neto dobit u odnosu na 2016.

  • 27 milijardi dinara neto dobit NIS-a u 2017.

  • 56,12% akcija ima „Gaspromnjeft“

  • 29,87% akcija ima Republika Srbija

Iz godine u godinu se smanjuje broj stalno zaposlenih u NIS-u, dok se broj angažovanih preko firmi za lizing povećava. Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, na kraju prošle godine ta kompanija je imala 4.088 zaposlenih na određeno i neodređeno vreme, što je gotovo tri puta manje od nekadašnjih 11.000, koliko ih je radilo do 2012. godine, pre primene socijalnog programa „Gaspromnjefta“. Broj radnika angažovanih preko agencije za lizing je na kraju prošle godine dostigao 5.373.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

Podsećamo, prema rečima bivših zaposlenih, tokom 2013. je u toj kompaniji 900 radnika dobilo otkaz u jednom danu, a potom ponovo angažovano preko agencije za lizing za upola manju platu. Gotovo 5.000 otpuštenih radnika tužilo je NIS zbog nepoštovanja socijalnog programa i mobinga, dok je petoro izvršilo samoubistvo.

NIS: Poštujemo radno zakonodavstvo

U NIS-u ne kriju, već se, moglo bi se reći, i hvale da je broj onih koji u toj firmi rade na određeno i neodređeno egal sa radnicima robovima.

"Struktura između sistematizacije i zaposlenih preko posredničkih kompanija u NIS-u je približno 50 prema 50 odsto, što je daleko manje od proseka u ovoj industriji, gde se preko posredničkih kompanija angažuje i do 80 odsto zaposlenih. Svaki zaposleni koji je angažovan na ovaj način ima ugovor o radu, zaštitnu opremu, redovnu zaradu, uplatu poreza i doprinosa. Drugim rečima, poštuju se svi zahtevi radnog zakonodavstva" - kažu u NIS-u.

Preuzeto sa alo.rs


Čitaj dalje...

KOLIKA JE PLATA DOVOLJNA ZA PRISTOJAN ŽIVOT U SRBIJI?

Prosečan Srbin svakog dana samo na osnovne životne namirnice potroÅ¡i minimum 500 dinara. Samo za ovu… Dalje...

Potpredsednik Savez samostalnih sindikata Srbije DuÅ¡ko Vuković smatra da radno vreme treba da se skrati makar da bi…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA