Å TA BI SE DESILO KAD BI U SRBIJI RADNO VREME TRAJALO 6 SATI?

na Vesti

Potpredsednik Savez samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da radno vreme treba da se skrati makar da bi se ispoštovale zakonske odredbe rada 8 časova dnevno, jer sada većina poslodavaca to ne poštuje i eksploatiše radnike koji rade i duže od toga.

Sa druge strane direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković, gostujući na Prvoj, ističe da radno veme treba da ostane 8 časova jer 6 časova rada u svim zemljama u tranziciji izgleda utopistički.

"Švedska je pokušala i ceo svet je pratio. To nije urađeno u proizvodnji nego u staračkom domu", rekao je on i istakao da se vremenom pokazalo da su skraćenja radnog vremena za 68 radnika, morali da zaposle još 18 radnika, što je povećalo troškove.

"Šlažem se da se povećava produktivnost, čovek se oseća sigurnije, "uradiću posao za 2 sata manje, neću da kuckam sa telefonom, biću sa porodicom"", kaže on.

Vuković smatra da se eksploatacija radnika vrši u mnogim zemljama, što ne donosi benefite tom društvu.

On je istakao i da je Švedska šestočasovno radno vreme uvela i u oblasi auto-industrije, što se pokazalo kao dobro, jer je skočila i produktivnost i pokazalo se kao profitabilnije.

Drobnjaković smatra da bi, ukoliko bi se smanjilo radno vreme na 6 časova, poslodavac bio primoran da zaposli dodatne radnike, što bi oborilo zarade i za 7.500 do 8.000 dinara.

"Samo Albanija ima nižu zaradu u Evropi, umesto da govorim o normalnim mi pričamo o minimalnim zaradama. Moramo nešto uraditi, i razgovarati i radnom vremenu i satima. Minimalac ne može da podmiri ni potrošačku korpu", nadovezao se Vuković.

Drobnjaković je ostao pri stavu da ovakav predlog, u ovom momentu, nije realan, ne samo u Srbiji, nego i u regionu, a naveo je i primer u Beču gde je najavljeno povećanje radnog vremena na 12 sati dnevno.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

"U Australiji je smanjeno na 38 sati radno vreme, prva 4 dana po 8 sati, a radno vreme petkom je smanjeno za 2 sata. Petkom je produktivnost povećana 25 odsto", naveo je on.

Drobnjaković je rekao i da je cena koštanja jednog radnika ogromna, i da je potrebno pokriti te troškove.

On je rekao i da je zakonom zagarantovan rad od 8 sati dnevno, a ako se to prekriši plaćaju se "silni penali".

"Kod nas se prekovremeni sat plaća do 26 odsto", istakao je on.

Vuković je zaključio da radnike motiviše pristojna zarada, i kada se redovno uplaćuju doprinosi, pa tako mnogo faktora utiče na produktivnost radnika.

Preuzeto sa Kurir.rs


Čitaj dalje...

NIS tretira radnike kao robove?

U Naftnoj industriji Srbije (NIS) viÅ¡e od 5.000 ljudi zaposleno je preko neke od agencija za iznajmljivanje… Dalje...

Inspektorat rada Ministarstva za rad, zapoÅ¡ljavanje, boračka i socijalna pitanja u toku prethodne godine imao je izvrsne…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA