MINISTAR NAJAVIO VELIKU PROMENU: Inspektori će moći na licu mesta da ZAPOSLE LJUDE NA NEODREĐENO!

na Vesti

Inspektorat rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u toku prethodne godine imao je izvrsne rezultate, posebno kad je o suzbijanju sive ekonomije reč. U radu na crno zatečeno je 3.000 lica više u odnosnu na prethodnu i više od 50 odsto u odnosu na godinu ranije. Istovremeno, otkriveno je i 769 firmi koje su radile van okvira bilo kakve zakonske regulative, a od 22.411 lica koja su radila bez ikakvih papira, njih 94 odsto ili 21.171 zasnovalo je stalni radni odnos.

Pored praćenja rada i kontrole radnopravnog statusa zaposlenih, na ove načine su štićeni i interesi poslodavaca, a vodilo se računa, odnosno obavljani su i nadzori iz oblasti zaštite na radu, čulo se u Regionalnoj privrednoj komori, u prvoj radionici projekta „Reci ne radu na crno”, koji se od marta realizuje na osnovu sporazuma zaključenog između Ministarstva spoljnih poslova Norveške i Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Projekat je u drugoj fazi sprovođenja, s ciljem jačanja kapaciteta Inspektorata, ali i podizanja svesti građana.

“Ove godine nastavljamo rad punim kapacitetom i samo u poslednjih šest meseci zabeleženo je 30 odsto više nadzora, ali ono što uliva nadu i govori da smo na dobrom putu jeste znatno manji broj zatečenih neprijavljenih radnika. Naš zadatak, i ono što vlada čini u borbi protiv sive ekonomije, jeste da država bude što efikasnija, jer je rad na crno prećutno prisutna rak-rana našeg društva. Sve ovo dobro je i za poslodavce koji rade po zakonu, jer sputavamo nelojalnu konkurenciju, ali je pre svega velika korist za građane” – rekao je ministar Zoran Đorđević.

Promenu na terenu predstavlja rotacija inspektora, koji sada nisu iz mesta u kojem obavljaju kontrolu, i to daje rezultate, a država će, čulo se na skupu, u narednom periodu pokušati da brojke u ovoj oblasti svede ispod proseka Evropske unije, ali i menjati i dopunjavati Zakon o radu.

Najsvežija novina biće uvođenje mobilnog inspektora, koji će, uz pomoć baze podataka iz socijalnih karti, aplikacijom na licu mesta moći da na neodređeno vreme zaposli onoga koga zatekne da radi neprijavljen, što će, po rečima ministra, procedure učiniti efikasnijima, a efikasnost je i imperativ u sferi procesuiranja i naplate kazni.

“Da smo naplaćivali kazne za godinu dana u nekom srednjem iznosu država bi imala milijardu i devetsto miliona dinara, međutim država je naplatila samo 112 miliona tako da je to veliki problem. Predlog je da kao što je uradila poreska inspekcija , narodna banka i još neki državni organi da ne bude više prekršaja već mandatnih kazni i da probamo da budemo efikasniji kada je sprovođenje zakona u pitanju" izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

“Prva radionica projekta „Reci ne radu na crno” kreće iz Pančeva, kao sedišta Južnobanatskog upravnog okruga, koji ima odlične rezultate i dobru saradnju sa Inspektoratom” – istakao je Stevan Đurović, v. d. direktora Inspektorata, i najavio okupljanja sa istom temom u deset gradova – Pirotu i Vranju uskoro, a u Novom Pazaru, Negotinu, Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Užicu i Kragujevcu na jesen, čime će ovom problematikom biti pokrivena čitava Srbija.

Iz ministarstva,podsećaju i na besplatnu liniju gde se anonimno, pozivom na broj 0800 300 307 može prijaviti rad na crno kao i svaka druga nezakonitost u radu.


Čitaj dalje...

Å TA BI SE DESILO KAD BI U SRBIJI RADNO VREME TRAJALO 6 SATI?

Potpredsednik Savez samostalnih sindikata Srbije DuÅ¡ko Vuković smatra da radno vreme treba da se skrati makar da bi… Dalje...

Prema članu 37 Zakona o radu, ugovor o radu može da se zaključi na odreÄ‘eno…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA