„Lidl” protresao i konkurenciju - šta to znači za nas?

na Vesti

Prodavnice nemačkog brenda Lidl su u četvrtak, zvanično, posle dugo iščekivanja, otvorile vrata za potrošače u Srbiji. I kako se pretpostavljalo, redovi ispred radnji formirani su još ranom zorom, a kada je kucnulo 8h nastao je opšti haos.

Građani su hrlili ka pilićima, bananama, čokoladama, šećeru i nisu gledali kuda idu. Važilo je staro srpsko pravilo - ko pre devojci - njegova je! Preko 1.500 artikala od čega čak 350 domaće proizvodnje, spremno je dočekalo kupce koji su se takmičili da uđu u 16 tek otvorenih Lidlovih prodavnica.

Kako će otvaranje Lidla uticati na “naše džepove”?

Kako ocenjuju stručnjaci, otvaranje velikih trgovinskih lanaca poput Lidla, utiče pozitivno na privredu, smanjuje procenat nezaposlenosti, stvara veću konkurentnost na tržištu i utiče na smanjenje cena proizvoda.

Predsednik Aleksandar Vučić je juče na svečanom otvaranju maloprodajnog objekta Lidla u Beogradu, ukazao na značaj nemačkih investicija, istakavši da u nemačkim kompanijama u Srbiji radi oko 50.000 ljudi.

"Lidl" nije uzburkao samo građane, već je dobro protresao i konkurenciju. A, kako i ne bi, kada je dobar deo zaposlenih, od kasirki, preko mesara i menadžera, pohrlio da se uhlebi u nemačku firmu, zbog, kako kažu, dobrih uslova rada. Pojedini veliki trgovinski lanci u Srbiji, ušuškani u svojim poslovima i velikim zaradama, poslednjih godina gotovo da su urušili uslove rada.

I dok su po velikim trgovinama, kako nezvanično saznajemo, radnici uglavnom na minimalcu, u "Lidlu" su najavili da njihovim radnicima plaćaju svaki minut prekovremenog rada. Primer je da poslovođa u ovom trgovinskom lancu ima na raspolaganju službeni auto, sa plaćenim gorivom.

Ako Vas zanima kakve su stvarno plate kao i ostale tajne u nekim velikim trgovinama, preporučujemo da pogledate sledeće linkove:

Ipak, za građane su najbitnije cene. Tako da i oni proizvodi koji u "Lidlu" nisu jeftiniji od drugih radnji, svakako su primorali druge trgovinske lance da spuste cene. I to za 40 do 50 odsto.
Pojedini su započeli nagradne igre. A to znači da mesta za sniženja ima, iako pojedini srpski ekonomisti stalno insistiraju na tome da su trgovačke marže u Srbiji na najnižim granama. Što nije istina, jer su mnogi, isti proizvodi, i duplo jeftiniji u Zapadnoj Evropi nego u našoj zemlji.

Dolazak "Lidla" u Srbiju za naše potrošače znači da će imati veću mogućnost izbora, postojaće veća konkurencija - objasnio je ministar trgovine Rasim Ljajić. - Uz to, trgovinski lanci moraće da ponude i veće plate dobrim radnicima i trgovcima kako bi ih pridobili za sebe.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić je rekao za Tanjug da je dolazak velikih trgovinskih lanaca "dobar signal" za dolazak investitora i drugih poznatih kompanija da ulažu u Srbiju, I da oni koji dolaze da ulažu zapravo procenjuju da je poslovno okruženje u Srbiji stabilno.

“Otvaranje lanaca je važano i zbog toga što će povećati broj zaposlenih u maloprodaji, a s druge strane podstiče proizvodnju i promet naših proizvođača, koji će se naći u ulozi njihovih dobavljača. Ono što, takođe, možemo da očekujemo u narednom periodu jeste da će doći do porasta standarda života i kupovne moći” - ocenjuje Hanić.

Vredno je napomenuti da ukoliko tražiš posao, ili bi razmotrio bolje prilike, a umara te da šalješ 1000 CVa na razne kompanije, ovakav sistem agenta za zapošljavanje može da ti nađe posao vrlo brzo ili da otvori nove bolje plaćene pozicije. Pusti našeg agenta da aktivno traži posao za tebe potpuno besplatno. Prijavi se danas.

"Uredili smo državnu kasu, sproveli smo neophodne reforme, napravili ono što decenijama nismo. Danas dinar držimo čvrsto pod kontrolom i danas možete da planirate šta ćete da uradite sutra", rekao je Vučić na svečanom otvaranju maloprodajnog objekta Lidla u Beogradu.

Zaposen si u Lidlu? Ostavi komentar ovde.

Izvori: novosti.rs i tanjug.rs


Čitaj dalje...

LAŽNA BOLOVANJA Unija poslodavaca: Nije loš predlog da zaposleni za prva tri dana bolovanja NE DOBIJE NI DINARA

Vest o tome kako će se izmenama Zakona o radu oštrije sankcionisati lažna bolovanja izazvala je velike polemike u… Dalje...

Jedan tviteraš je juče zapalio društvene mreže jednostavnim pitanjem - "Šta je bila kap koja je prelila čašu da…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA