Pozicija nas običnih radnika na kraju 2018-te godine

na Vesti

Zbog nama neobrazloženih razloga, mnogi popularni mediji u Srbiji su odbili da objave ovaj članak. Plašimo li se pogledati istini u oči?

Obećavali su nam, obećavaju i obećavaće: biće bolje! A mi imamo podatke od preko 100,000 zaposlenih širom Srbije; podatke od radnika koji rade na crno, sivo i belo. Nećemo obećavati. Pokazaćemo.

Kao i prošlih godina i ove godine smo radili naše godišnje veliko istraživanje kakva je slika poslovanja u odnosu na 2017-tu kao i u odnosu na 2016-tu godinu. Da li ima nade i da li se generalno poslovanje popravlja?

Ukoliko ne želite gledati kroz ružičaste naočare, nastavite da čitate ovaj tekst...

Šta kažu zaposleni širom Srbije?

Za nekoga je stresan samo prvi dan u radnoj nedelji - ponedeljak, a za nekoga je cela radna nedelja taj ponedeljak. Više od polovine zaposlenih širom Srbije, njih 56% - ne voli da ide na posao. Ovo je manje u odnosu na 2017-tu za 1%. Nezadovoljstvo platom, opšta atmosfera na poslu, nadređeni, nedostatak motivacije? Možda nešto od toga a možda sve od toga utiče na to da ne volimo svoj posao. Voleti svoj posao na kome provodimo veliki deo svog života ima i veliki uticaj na naš sveokupan život.

Polovina svih zaposlenih smatra da je fer plaćena dok druga polovina smatra da nije. Ovaj podatak ne čudi jer mnogi od nas rade više od onog što im je predviđeno u ugovoru o radu i nisu plaćeni srazmerno obimu posla koji obavljaju. Ovde se tokom godina može primetiti blagi porast. 2016-te godine 44% zaposlenih je smatralo da su fer plaćeni a 2017-te njih 47%. Iako porast postoji, mi se pitamo, da li se zaista povećava broj ljudi koji su fer plaćeni ili se to naša očekivanja iz godine u godinu neprimetno smanjuju? Pitanje je sad.

Kada je plata mala i kada svaki dinar rasporedimo i pre nego sto ona stigne, onda barem teši činjenica da većina poslodavaca plaća na vreme. Međutim, u odnosu na 2017-tu godinu, ove imamo blagi pad od 1% što se da zaključiti da se i dalje susrećemo sa društveno neodgovornim poslodavcima.

Iako su na početku godine najavljivali da će država krenuti u borbu protiv isplate dela zarade u gotovini na ruke, svaki treći zaposleni u Srbiji, isto kao i 2017-te godine, dobija tzv. „crni deo“ plate na ruke, na koji poslodavci ne plaćaju poreze i doprinose. Iako država uvodi mehanizme da proverava isplatu plata, osvrćući se na podatak od prošle godine gde je ta brojka ista, mogli bismo reći da još uvek u tome nije uspešna i da nije pronašla efikasan način provere isplate.

Kada znamo podatak da je poslodavac prema Zakonu o radu dužan da svojim zaposlenim isplati putne troškove (u visini prevozne karte u javnom saobraćaju), osim u slučajevima kada je obezbedio sopstveni prevoz onda je brojka od 67% zaposlenih koji kaže da su im plaćeni putni troškovi mala. Takođe, kada uporedimo podatak iz 2017-te, koji je takođe iznosio 67% onda možemo zaključiti da tu pomaka nema.

Neki jedva čekaju vikend da odmore od svakodnevnog stresa koji doživljavaju na poslu dok je za malo više od polovine nažalost vikend radni. Nedelja i subota kao dani za odmaranje, odavno samo jedna lepa bajka za mnoge. Kada pogledamo brojke, 2016-te godine njih 54% je radilo vikendom, 2017-te 55% a ove godine 53%. U odnosu na prošlu godinu postoji opadanje ali i dalje više od polovine radnika može samo da mašta o neradnom vikendu.

Prošle godine se mnogo spekulisalo o radu na crno i inspekcijskom nadzoru poslodavaca koji ne prijavljujuju svoje radnike ali da li se promenilo nešto u odnosu na 2017-tu godinu? Nažalost, ta brojka je ista kao i prethodnih godina.
Nije problem generalno u Srbiji da li ste prijavljeni ili ne, već kako ste to zaista prijavljeni.

Više od polovine zaposlenih (58%) misli da kompanija u kojoj rade ima budućnost ali i dalje, veliki broj živi u strahu od gubitka posla. Od gubitka one najosnovnije ljudske potrebe a to je poteba za sigurnošću. U odnosu na prošlu godinu ovde imamo blagi porast od 1% ali je to i dalje problem sa kojim se mnogi zaposleni svakodnevno suočavaju.

Svake godine, iz Srbije se zbog boljeg života iseli od 30 do 60 hiljada ljudi. Kada je reč o poslovanju, oslanjajući se na podatke iz 2016-te, 2017-te i 2018-te godine, možemo videti da bolja budućnost još uvek, nije na našoj strani. Statistički kad uzmemo zemlje rekordere u napredovanju za nas bitnije promene nema u narednih 5 godina čak i ako bismo nekako postali zemlja rekorder u napredku.

Kako ćemo raditi i koliko ćemo biti produktivni zavisi i od atmosfere na poslu. Prema podacima iz 2018-te godine, 61% zaposlenih smatra svoje okruženje pozitivno.

Koliko njih smatra da je radno okruženje tj. kolege pozivitno

Kada pogledamo ocene šefa, vlasnika, menadžmenta i kolega na poslu, rezultati su očekivani

Menadžment je dobio najmanju ocenu a u prilog tome idu i najčešći saveti koji mu zaposleni upućuju na našem sajtu. Neki od njih su da na zaposlene gleda kao na ljude a ne kao na brojke, da uvaži i njihova mišljenja, da smanji mobing i pritisak kao i da radi svoj posao.

Nadalje, kao što možemo primetiti, kolege imaju najvišu ocenu a upravo su oni koje zaposleni jako često navode kao nešto što je dobro u kompaniji. Pozitivno okruženje, pozitivni odnosi sa kolegama mogu se smatrati i kao jedan od načina da se odbranimo od stresa.

NIJE JOŠ KRAJ... Uskoro objavljujemo i naš godišnji članak u kome ćemo reći koje su to najbolje i najlošije kompanije u 2018-toj godini kao i koliko je zapravo prosečna plata zaposlenih u Srbiji.

Podrška svih vas Ogledalu Firme mnogo znači jer bez vas, većina radnika bi bila u mraku. Hvala!

Otvorite i drugima oči tako što ćete podeliti ovaj članak sa drugima.

Ako vas zanima kakvo je stanje u nekoj kompaniji posetite Ogledalo Firme


Čitaj dalje...

naj-Lošije, naj-Plaćenije, naj-Bolje, naj-Kompanije u Srbiji u 2018toj

Ananaliziranjem podataka ostavljenih od strane zaposlenih, za preko 10.000 kompanija Å¡irom Srbije, pokuÅ¡ali smo da vam… Dalje...

“Prijavite se - nudimo vam redovnu zaradu, plaćen prekovremeni rad, odlične meÄ‘uljudske odnose, vrednovanje različ…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA