Pristojan život. Koliko toga se odričemo?

na Vesti

Uporedili smo cene potrošačke korpe i zarade, a ovo su REZULTATI po gradovima

Prosečna cena minimalne potrošačke korpe u Srbiji za tročlanu porodicu iznosi, prema statističkim podacima, nešto više od 36.000 dinara, a ko sve može da je priušti zavisi od visine mesečnih prihoda.

U potrošačku korpu spadaju hrana i bezalkoholna pića, na šta se u Srbiji u proseku troši 15.946 dinara. Na alkohol trošimo 2.939 dinara, na stanovanje, struju i vodu ode 7.178, za održavanje kuće i nameštaja 1.581, na zdravstvo 1.391, transport 2.367, pa nam za odeću i obuću ostane samo 1.204 dinara, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.

Sa ovakvom matematikom malo bi se ko u Srbiji složio. Radnik sa minimalnom mesečnom zaradom od 27.000 dinara ne može sebi da priušti ništa osim plaćanja računa i hrane, a što se odricanja tiče, ukoliko tročlana porodica živi od samo jedne plate, odriče se svega.

Situacija varira od grada do grada. Najveća prosečna plata je u Beogradu i iznosi 61.511 dinara, sledi Novi Sad sa 55.199 dinara, a na trećem mestu je republički prosek od 50.556 dinara. Četvrti je Kragujevac sa 49.498.

Sa većom platom, rastu i troškovi, te prema statističkim podacima minimalna potrošačka korpa u Beogradu košta 42.832 dinara, a u Novom Sadu 38.619 dinara.

"Nemoguće je u Beogradu živeti sa jednom prosečnom platom, i još ako je u pitanju tročlana porodica... Troškovi su ogromni. Što se tiče hrane, manje-više u svim gradovima je isto, jer se hrana kupuje na akcijama u marketima i na pijacama. Ali cene stanarine, infostana, prevoza, odeće, obuće su veoma različite. Sa jednom prosečnom platom nema šanse živeti u glavnom gradu" - kaže Vukašin Mijatović, ekonomista iz Beograda.

Sa jednom platom teško se živi i u unutrašnjosti, u Leskovcu je, recimo, prosečna plata 40.149 dinara, a minimalna potrošačka korpa 31.728.

"Nakon što platim račune i kupim hranu, ne ostane mi ništa, pa sam redovno u minusu. Deca imaju svoje zahteve, odeća, obuća, strani jezik, sport, rođendani, igraonice, kad dođe leto - more? Kako to isfinansirati? Kakvi su to podaci, ne znam, ali ja u Leskovcu nemam 40.000 dinara, već upola manje. Dobra stvar je što i supruga radi, pa nekako uspevamo da sastavimo tu jednu prosečnu platu" - priča nam Ivan Petrović.

Iako je od početka godine na snazi nova minimalna cena rada od 155 dinara po času, pa je minimalac dostigao 75 odsto minimalne korpe, mnogima to ne znači puno, jer ne mogu da zarade ni tih 27.000 zbog broja radnih sati. Sve vreme govorimo o ceni minimalne potrošačke korpe, dok prava izgleda potpuno drugačije. Prema poslednjim podacima, cena pune korpe u Beogradu iznosi 74.164 dinara, u Novom Sadu 78.513, a republički prosek je 70.429.

Za pristojan život u Beogradu potrebno 100.000

"Mnogo je primera gde se ljudi bukvalno odriču svega, počevši od toga da štede na kvalitetu, bilo da se radi o hrani, odeći, obući... kvalitetu života. Odriču se putovanja, odlaska u pozorište, bioskop, na izlet, a o nekim skupljim varijantama da i ne govorimo. U unutrašnjosti se možda može opstati sa prosečnom platom, ali u Beogradu je za kakav-takav pristojan život potrebno oko 100.000 dinara" - zaključuje ekonomista Mijatović.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

Izvor: blic.rs


Čitaj dalje...

ŠTRAJK U POŠTAMA SRBIJE

Od petka popodne radnici Glavnog poštanskog centra u Zemunu su u štrajku, što znači da su obustavli isporuku pošiljki.… Dalje...

Nedavno je iz Vlade Srbije stigla poruka da su gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva, a upravo prema podacima Vlade…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA