Otići ili ostati u Srbiji?

na Vesti

Većinu mladih u Srbiji muče ista pitanja. "Da li je onima tamo preko lakše ili teže? Ako odem da li ću biti dovoljno snalažljiv da brzo nađem posao u struci ili bilo kakav posao? Da li cu se u Srbiju vraćati kao pobednik ili ću se samo vratiti?". Mnogo je pitanja. I pitanja su teška.


Samo oni koji su otišli u inostranstvo da tamo žive i rade zaista mogu da daju odgovore na ovakva pitanja. Postoje oni koji će vam reći da je tamo negde sve super, da cvetaju ruže, da se konačno osećaju onako kako su ceo život želeli, postoje i oni koji će vam reći da nije sve baš kako izgleda i da nisu pronašli svoj mir koji su toliko želeli. A postoje i oni koji su se vratili.

Pitali smo neke od njih, tamo u dalekoj Americi, kako žive u toj drugoj državi.

"Otišao sam iz Srbije pre desetak godina jer sam bio izvučen na lutriji za zelenu kartu. Počeo sam da radim kao vozač kamiona i to sam radio oko 5 godina s tim što sam nekoliko meseci godišnje provodio u Srbiji. Pošto sam krenuo da gradim porodicu promenio sam posao i sada radim kao menadžer u banci jer sam u pauzama učio i unapredio znanje koje sam dobio na fakultetu u Srbiji i za sada ne nameravam da se vratim u Srbiju." - Dušan (39), Chicago.

"Završila sam studije ekonomije i radila kao šalterski službenik u banci Intesa. Još kao mala maštala sam o životu u inostranstvu. Želela sam nešto više za sebe. Kada mi se otvorila prilika da dođem u Ameriku rešila sam da pokušam. Bez porodice, prijatelja i sa samo par poznanika. U Americi sam rešila da se doškolujem. Aplicirala sam za licencu za agenta za prodaju nekretnina i sada se bavim time i prezadovoljna sam. U Srbiju odem preko leta na kratko. Nedostaju mi porodica i prijatelji ali ovde polako stičem nove prijatelje i gradim svoj zivot" - Tatjana (34), Los Angeles.


"Bavim se biohemijom i nije me privlačila činjenica da ostanem asistent na fakultetu, jednostavno nisam sebe video tu. Oduvek sam maštao i želeo da se bavim naukom i da radim u velikoj kompaniji kao i da budem blizu najnovijih otkrića na polju biohemije. Nažalost u Srbiji nije bilo mesta za tako nešto" - Miloš (38), San Francisco.

"Muž i ja smo otišli u Ameriku da pokušamo jer nam se ukazala prilika za to. Posle kraćeg vremena oboje smo se zaposlili. Na poslu smo provodili po ceo dan. Prijatelje skoro da nismo imali jer su svi preokupirani poslom. Viđanje s ljudima moraš da dogovoriš po 2-3 nedelje unapred jer oni tako funkcionišu. Vremenom smo primetili da kvalitet naseg života opada. Nedostajale su nam šetnje gradom, kafica sa starim prijateljima, onaj život koji smo tamo imali. Nismo se uklopili. Posle čestog vaganja šta da radimo rešili smo da se vratimo. Uz pomoć novca koji smo zaradili pokrenućemo biznis u Srbiji" - Jelena, New York.

Mnogi ljudi olako shvataju odlazak iz Srbije. Nažalost, društvene mreže prenose sve ono sto je lepo i glamurozno ali i dosta nerealno. Život se živi, i tamo negde i u Srbiji. Život ide. I svako od nas ima svakodnevne životne probleme. Možda ćeš reći "Da, ali njihovi problemi su manji! Oni ne moraju da razmišljaju o novcu!" Možda će neki od njih reći "Da, ali njima tamo je lakše! Oni imaju porodicu, familiju, stare prijatelje!"

Svako ko poželi da ostane tu gde je, u Srbiji, sebi potencijalno uskraćuje mogućnosti kao sto su posao iz snova, dobro zdravstvo, lepa putovanja. A svako ko ode mora biti svestan da možda neće moći da se snađe, kao i da možda neće biti dovoljno jak da prebrodi nostalgiju koja se pojavi kad tad.

Da li dati šansu sebi daleko ili da li dati šansu sebi u Srbiji? Otići ili ostati na tebi je da odlučiš.
Mnogi kažu da je odlazak u inostranstvo velika promena. Ali zapamti, sebe uvek nosiš sa sobom. Ti si uvek ti. I u Srbiji i tamo negde daleko.

Pre nego što odlučiš da odeš iz Srbije razmotri da li je toliko loše. Pogledaj šta kažu ostali zaposleni širom Srbije na Ogledalo firme.


Čitaj dalje...

Koja su prava zaposlenih majki? „Dva puta sam zatrudnela i dobila otkaz i manju platu“

Prvi radni dan nakon trudničkog bolovanja za M. K., advokaticu iz Beograda, svaki put se zavrÅ¡avao -… Dalje...

Nezadovoljni ste platom, radnom atmosferom, odnosom koji Å¡ef ima sa Vama? I niste jedini? Å trajkujete ali kao…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA