Koja su prava zaposlenih majki? „Dva puta sam zatrudnela i dobila otkaz i manju platu“

na Vesti

Prvi radni dan nakon trudničkog bolovanja za M. K., advokaticu iz Beograda, svaki put se završavao - otkazom ili prestankom rada.

"Dva puta sam zatrudnela i oba puta sam ili dobila otkaz, ili duplo manju platu", kaže za BBC na srpskom, uz molbu da ostane anonimna. "Kao advokatica, znala sam da mogu da tužim i oba puta sam odustajala od parnice. Ne smem ni da pomislim da zatrudnim treći put."


Primer M. K. iako skoro pa neverovatan, nije usamljen slučaj. To pokazuje najnoviji spisak Ministarstva rada sa osam firmi u Srbiji koje su kršile prava trudnica i porodilja. Spisak je objavio Centar za mame, i pokrenuo je lavinu komentara.
„Većina žena koje nam se javljaju zapravo ni ne znaju šta poslodavac sme, a šta ne sme da uradi kada ostanu u drugom stanju. Zato su preplašene", kaže za BBC Jasmina Mihnjak sa portala Bebac.

Od neprijavljivanja porodiljskog, preko čekanja na platu, do otkaza nakon povratka na posao - stručnjaci za BBC objašnjavaju koji su najčešći problemi majki koje rade i kako da im se suprotstave.

Otkaz posle trudničkog: „Našla sam im zamenu, koja je onda mene zamenila"

Prvi put kada je M. K. ostala u drugom stanju, bila je zaposlena na neodređeno u stranoj multinacionalnoj korporaciji kao jedina na toj poziciji.


"Mislila sam da moram da zalegnem za firmu. Radila sam do osmog meseca, nisam ni uzimala trudničko. Našla sam i zamenu, da bi firmi što više olakšala." Kada se vratila sa porodiljskog, čekala ju je ponuda.

"Rekli su mi da se ukida moja pozicija i da zbog toga žele da mi izađu u susret i daju mi otpremninu koja je veća od zakonske."

Poslodavac po zakonu ne sme da da otkaz radniku koji je zaposlen na neodređeno vreme ako nema dokaza o neizvršavanju obaveza ili menja organizovanu sistematizaciju rada.

Ukoliko želiš da saznaš kako se poslodavci zaista odnose prema zaposlenima i kakvo je realno stanje u firmama pročitaj na Ogledalo firme.

M. K. je imala 24 sata vremena da odgovori na ponudu.

"Čim sam pomislila na tužbu, pomislila sam - sve će odmah da se pročuje, ostale firme će znati da sam tužila poslodavca. Ko će me zaposliti?"

Strah od osude, curenja informacija i ponovnog nalaženja posla sprečava većinu žena koje traže pravni savet stručnjacima portala Bebac, da otkriju ime firme u kojoj rade, kaže Jamina Mihnjak.

Među njima je najviše žena koje su dobile otkaz nakon što su se vratile na posao.

Mihnjak kaže da je jako bitno da znaju da, ako su bile zaposlene na neodređeno, poslodavac ne može istog trenutka da ih otpusti po Zakonu o radu.

Prvo što poslodavac mora da uradi je da im pošalje upozorenje i objašnjenje, a to traje, dodaje ona.

Žene koje su zaposlene na određeno vreme su u znatno lošijem položaju - firmama su u tom slučaju odrešene ruke da im daju otkaz.

Idem na sud - da li primam platu

M. K. je našla novi posao u u domaćoj velikoj firmi. Radila je dve godine pre nego što je opet zatrudnela.

U tom trenutku su joj dali aneks ugovora i bez obrazloženja smanjili platu za duplo, a na njenu poziciju doveli drugog.

"Opet sam znala da to nije po zakonu, ali sam se plašila."

Između dve trudnoće imala je pobačaj, pa je strepela da će joj stres ponovo uzrokovati nešto slično. Zato je prihvatila i otišla na trudničko.

„Iako sam advokatica, nisam znala još jednu stvar, a to je da ako potpišete takav aneks kojim se smanjuje zarada i odmah odete na trudničko, obračunavaće vam se prosek plata koje ste primali. Ipak, za porodiljsko nije tako. Dobijate prosek sa novom, manjom platom."

Portalu Radnik.rs, koji piše o pravima radnika, često se javljaju porodilje i trudnice koje kažu da im poslodavac uopšte nije otvorio bolovanje, kaže za BBC na srpskom urednik Miloš Vučković.

„Po pravilu, žene to ne prijavljuju Inspekciji rada, iako imaju puno pravo, jer se plaše."

Mihnjak dodaje i da žene često ne tuže zbog sporih procesa jer za to vreme nemaju primanja. Zato se pre okreću traženju novog, bilo kakvog posla.

Å ta ako sam radila "na crno"

Poseban problem je, dodaje Vučković, rad "na crno".

"Ako je žena radila neprijavljena, najbolje što može da uradi jeste da ne kaže poslodavcu da je trudna, već da odmah pozove Inspekciju koja bi je zatekla na poslu.

"Tada poslodavac ima obavezu da je zaposli legalno."

Problem je i ako žena pristane da deo plate dobije "na ruke", kaže Mihnjak, jer taj iznos ne dobijaju dok su na bolovanju.

Dugo čekanje na platu tokom bolovanja takođe je često jer mnogi poslodavci kasne sa dostavljanjem doznaka. Trudnice mogu da provere da li su im doprinosi uplaćeni na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Šta posle dve trudnoće i bez dva posla

Iako je oba puta kada se vratila na posao M. K. čekao predlog o otkazu, ona ipak kaže da je "imala sreće": "Ne mislim da je sreća što sam svaki put dobila otkaz nakon što sam se porodila. Jedina sreća u tome jeste - što sam uvek uspela da nađem novi posao. Taj luksuz, na žalost, neke žene nemaju."

Preuzeto sa BBC na srpskom.


Čitaj dalje...

Microsoft eksperimentisao sa četiri radna dana u nedelji, produktivnost skočila za 40%

Eksperiment koji je uključivao smanjenje radne sedmice za jedan dan doveo je do povećanja produktivnosti u Microsoft-ovom… Dalje...

Većinu mladih u Srbiji muče ista pitanja. "Da li je onima tamo preko lakÅ¡e ili tež…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA