"SMANJITE POREZE, PROLONGIRAJTE PDV" Domaći privrednici su svesni da je zdravlje na prvom mestu, ali ukazuju i na važnost "DANA POSLE"

na Vesti

Srpski privrednici su svesni težine aktuelne situacije i krize koja nas tek očekuje, i zato svi do jednog ističu da je apsolutni prioritet sačuvati živote, ali naglašavaju da se mora razmišljati i o "danu posle" i kako da se prebrode trenutni problemi.

Turizam, transport i logistika su trenutno najugroženiji sektori i mnoge kompanije već znaju da će im martovska dobit biti desetkovana, a ozbiljno se plaše i za poslovanje u narednim mesecima. Zato je većina poslovnih asocijacija već izašla sa predlozima i zahtevima državi za mere podrške, kako bi opstali u predstojećem kriznom periodu zbog širenja korona virusa u Srbiji.

Glavne mere odnose se na smanjenje ili oslobađanje od poreza i doprinosa, a predlažu se i određene beskamatne pozajmice ili jeftiniji krediti za privredu. Takođe, privrednici smatraju da bi im u trenutnoj situaciji značilo i odlaganje plaćanja PDV-a ili poreza na dobit i pozdravljaju moratorijum na otplatu kredita i odluku koju je nedavno donela NBS.

Predstavnici 12 bilateralnih privrednih komora u Srbiji uputili su zajedničku inicijativu Ministarstvu finansija za sprovođenje dodatnih mera podrške malim i srednjim preduzećima u zemlji, koja se suočavaju sa padom ili potpunim obustavljanjem aktivnosti zbog širenja korona virusa.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

Kao dodatne ekonomske mere podrške preporučuju odlaganje poreskih i socijalnih naknada za mala i srednja privredna društva (poput smanjenja paušalnih poreskih obaveza, oslobađanje poreza i doprinosa na zarade), zatim lakši pristup bankarskim kreditima, kao i direktnu podršku u vidu subvencije ili programa povratne pomoći i garancija za likvidnost.

Za teško pogođene sektore, kao što su turizam i ugostiteljstvo, kulturna industrija, međunarodni prevoz, predlažu otkazivanje plaćanja akontacija na dobit privrednih društava, te ukidanje doprinosa i poreza na zarade.

Hotelijeri bez posla, očekuju subvencije države

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u razgovoru sa predstavnicima hotelijera, ocenio je da je hotelijerstvo prvo na udaru zbog velikog broja otkazivanja rezervacija. Najavio je da će biti razmotrene određene mere, poput pauze u otplati rata kredita, što je Vlada i usvojila, i eventualno smanjenje određenih poreskih obaveza.

Tomislav Momirović iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije HORES, inače prvi čovek Mone, kaže za "Blic Biznis" da su hotelijeri izašli sa dva nivoa mera. Prvi se tiče podrške za likvidnost, a drugi mera za oporavak.

"Činjenica je da naš posao u ovom trenutku ne postoji, mnogi mali hoteli su već zatvoreni, a mi veći se trudimo da zadržimo zaposlene, ali je pitanje koliko će to još trajati, s obzirom na to da prihoda nema. Naš predlog je da država finansijski pomogne hotelijerima kako bismo zadržali radna mesta, možda određenim subvencijama, a da se mi obavežemo da neće biti otpuštanja", ističe Momirović. On navodi da bi mere za oporavak trebalo da se odnose na privremeno odlaganje otplate kredita, što je privreda i dobila, i smanjenje poreza i doprinosa. Dodaje da mu je drago što u Vladi Srbije postoji razumevanje za probleme hotelijera i da je određenih razgovora već bilo, ali da je u međuvremenu uvedeno vanredno stanje, a situacija se komplikuje i postoje novi prioriteti.

Turističke agencije traže vaučere i beskamatne kredite

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije JUTA tražila je od resornih državnih institucija direktnu pomoć i uvođenje tri mere kojima bi zaštitila između 5.000 i 7.000 zaposlenih, kao i na hiljade građana koji su uplatili aranžmane.

JUTA je od Vlade u pismu tražila uvođenje vrednosnih vaučera kojima bi uplaćene aranžmane biti moguće odložiti, zatim beskamatne pozajmica, kao i oslobađanje poreza i doprinosa na zaposlene i sve to u periodu dok traje kriza.

Poslodavci: oslobađanje poreza i doprinosa, preraspodela budžeta

I poslodavci imaju slične zahteve, pa je tako Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije rekao posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta u utorak da bi privrednici smanjivanjem obaveza kojima su opterećeni, odnosno oslobađanjem plaćanja poreza i doprinosa, bili u situaciji da višak sredstava isplate kao čistu platu.

“Mi smo na SES-u izašli sa zahtevom da se ne dozvoli da vlada ima različite odnose prema različitim subjektima u privredi, odnosno da se mere podrške u trenutnoj vanrednoj situaciji odnose podjednako na sve. Zatraženo je i da se privreda oslobodi nekih obaveza, plaćanja PDV-a ili poreza na dobit, što za sada nije uvaženo”, istakao je Atanacković.

On je naveo primere nekih zemalja, gde su države iz budžeta ili rezervi izdvojile sredstva, i predložio da se i kod nas preraspodeli budžet i da se odustane od nekih investicija, jer "s jedne strane, budžeti ne mogu da ostanu bez prihoda, ali s druge strane pravljenje budžeta iziskuje veću privrednu aktivnost".

NALED-ovih 10 mera za podršku privredi

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je 10 mera za podršku privredi i očuvanje radnih mesta zbog korona virusa, među kojima je i privremeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade ili njihovo odloženo plaćanje za male biznise i najosetljivije sektore.

Među predloženim merama su i obezbeđivanje jeftinih kredita za privredu uz podršku države i isplata jednokratne novčane pomoći ugroženim kompanijama i građanima koji ostanu bez posla.

Predlaže se i uspostavljanje fonda za finansijsku podršku gradovima i opštinama najviše pogođenim epidemijom. Takođe, predlaže se i blagovremena priprema javnih radova, kao načina za radno angažovanje ranjivih grupa i podsticanje lokalnog razvoja po završetku epidemije.

Izvor: blic.rs


Čitaj dalje...

Korona virus i mali preduzetnici: „Ako želiš da budeš odgovoran, prestaneš da radiš - ali kako onda preživeti”

Mali privrednici u Srbiji žive u strahu od gubitka posla, klijenata i novca, iako Vlada tvrdi da niko neće… Dalje...

Strane kompanije "Lir" i "Aptiv", koje imaju proizvodne pogone u Novom Sadu, moraće da prilagode svoje funkcionisanje vanrednom stanju…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA