Vučević o "Liru" i "Aptivu": Moraju da obezbede radnicima potrebnu zdravstvenu zaštitu

na Vesti

Strane kompanije "Lir" i "Aptiv", koje imaju proizvodne pogone u Novom Sadu, moraće da prilagode svoje funkcionisanje vanrednom stanju u Srbiji i da obezbede potreban nivo zdravstvene zaštite.

Kompanije "Lir" i "Aptiv" zajedno zapošljavaju više od 5.500 građana, a mnogi su se pitali na koji način će biti organizovan rad u njihovim pogonima u kojima u jednoj smeni boravi i po više stotina radnika. Nijedna od ovih kompanija se nije oglašavala o radnom vremenu svojih zaposlenih, a prema nezvaničnim saznanjima, rad u njihovim pogonima je nastavljen.

Na pitanje 021.rs da li grad i država na neki način mogu da utiču na način rada i da kontrolišu rad ovih postrojenja, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da će država kontrolisati poslovanje velikih kompanija.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

"Što se tiče proizvodnog pogona, oni imaju poseban režim rada, ali moraju da omoguće za sve zaposlene potreban nivo zdravstvene zaštite, da ne remete proizvodne procese, ali da štite zdravlje zaposlenih. Tu nema nikakve proizvoljnosti, ko god da je u pitanju, kako god da se zove kompanija. Mi nećemo da ugasimo proizvodne pogone, nije to poenta, ali oni moraju da poštuju pravila i uputstva, pre svega naredbe države, koje se odnose i tiču njih. Ako treba neka pomoć firmama kao poslodavcima, grad je spreman isto da izađe u susret. To su velike kompanije i moraju da obezbede uslove za očuvanje zdravlja zaposlenih", poručio je gradonačelnik.

U kompaniji "Lir" obavljaju se sastanci između predstavnika poslodavca i sindikata "Nezavisnost". "Lir" nastavlja rad, ali su preduzeli niz mera, kao što je kreiranje tima za incidentne situacije, zabranjen je ulaz spoljnim posetiocima u fabriku, zabranjen je ulaz vozača kamiona u prostorije fabrike, obezbeđena su dezinfekciona sredstva, zaposleni su obavešteni o samopregledu...

Na današnjem sastanku sindikalaca sa poslovodstvom kompanije, razgovaralo se o preduzetim merama prevencije virusa korona, te je rečeno da će dezinfekciona sredstva biti podeljena zaposlenima. Postoji mogućnost i smanjenog obima proizvodnje u naredne četiri nedelje, odnosno da zaposleni u svakoj nedelji imaju po tri radna dana.

"S obzirom na nepredvidive okolnosti, u toku je iznalaženje najboljeg načina i za zaposlene i za poslodavca. Iako su na snazi vanredne mere, nema mesta panici i neophodno je da fabrike rade kako ne bismo stali sa razvojem", naveli su u Sindikatu "Nezavisnost".

Gradonačelnik Miloš Vučević poručio je i da deo firmi u Novom Sadu nema proizvodni ciklus, te je apelovao na njih da, ukoliko mogu, organizuju posao od kuće, te da ne dolaze svi zaposleni na radna mesta.

Izvor: 021.rs


Čitaj dalje...

"SMANJITE POREZE, PROLONGIRAJTE PDV" Domaći privrednici su svesni da je zdravlje na prvom mestu, ali ukazuju i na važnost "DANA POSLE"

Srpski privrednici su svesni težine aktuelne situacije i krize koja nas tek očekuje, i zato svi do… Dalje...

Dragana B. se pre nekoliko dana družila sa ljudima koji su proveli vreme sa zaraženima od korona…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA