Korona virus, Srbija i Balkan: Kolika će mi plata biti ako sam u karantinu

na Vesti

Dragana B. se pre nekoliko dana družila sa ljudima koji su proveli vreme sa zaraženima od korona virusa u Italiji. Dan kasnije je počela da kašlje.

Pozvala je broj Zavoda za javno zdravlje i rekli su joj da se samoizoluje barem dok ne stignu rezultati njenih prijatelja ili sama ne vidi kako se simptomi menjaju.

Drugi poziv je uputila poslodavcu koji joj je preporučio da radi od kuće, kada i koliko može.

Ali u ovoj situaciji nisu svi zaposleni u Srbiji koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom.
Neki od njih ne mogu da rade od kuće, a tu je i otvoreno pitanje - da li će vreme dok nisu na poslu biti računato kao bolovanje, što donosi umanjenje plate od 35 odsto?

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je u četvrtak da će brzo biti poznat pravilnik postupanja za kompanije koje imaju zaposlene u samoizolaciji. Postojeći Zakon o radu nije predvideo ovakve situacije, kažu iz Unije poslodavaca.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

Očekuje se da će Privredna komora Srbije otvoriti posebnu telefonsku liniju sa pružanje takvih informacija.

Šta država Srbija nudi - „radnici su na terenu"

„Naći ćemo rešenje, ima različitih industrija, različiti sektori privrede će se različito ponašati, zato što imaju različite opcije na raspolaganju", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, u nekim sektorima privrede ljudi mogu da rade od kuće bez problema - u oblasti usluga, informacionih tehnologija, pa čak i zaposleni u nekim javnim preduzećima.

„Sa PKS napraviti pravilnike za sve sektore i kompanije. Mi ćemo sesti i sa sindikatima i videti kako zajedno možemo da radimo", rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala i da je jedna od ključnih odluka koje će država doneti kako bi ublažila mere eventualne finansijske krize zbog korona virusa - stimulans.
Šta traže radnici, a šta poslodavci Iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikataposlali su pismo premijerki Brnabić predlažući da bi svi radnici za vreme izolacije i lečenja od korona virusa trebalo da primaju celu platu.

Prema njihovom predlogu, manju platu ne bi trebalo da dobije ni neko ko je zaražen, ali ni radnik koji se samoizolovao.

Oni su predložili da se na osnovu člana 117. Zakona o radu utvrdi naknada zarade u visini 100 odsto zarade koju je ostvario za predhodnih dvanaest meseci.

To se odnosi na zaposlene koji su obuhvaćeni merama Vlade za sprečavanje širenja i suzbijanje korona virusa, za vreme trajanja, pre svega obaveznog karantina i lečenja, navodi se u pismu.
„Svi smo na istom brodu i treba nam najbolje rešenje", kaže za BBC na srpskom Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

On kaže da zakonski nije regulisano kako radnici treba da budu plaćani u ovakvim situacijama.

„Zakon o radu ne predviđa te mogućnosti" i dok se ne donese neka uredba, sistem funkcioniše manje-više „po dogovoru", dodaje.

Od poslodavca zavisi da li će radniku dozvoliti da radi ili da ostane kod kuće ukoliko oboli da ne bi došlo do širenja zaraze.

„Mislim da bi bila i velika šteta i za firmu da dođe na posao neko ko oseća simptome", kaže on.

„Ako se zatvore škole, verovatno će država to morati da reši".

Kakva su pravila u drugim zemljama

U Grčkoj su zatvorene škole kao preventiva širenja virusa, a očekuje će se to odraziti na 1,5 milion dece i studenata.

Roditeljima koji nemaju gde da ostave decu ova mera donosi nove probleme.

Oni ili ostaju kod kuće ili moraju decu da ostave sa bakama i dekama, koji su, zbog godina, ugrožena kategorija u ovoj situaciji.

Zato je Vlada uvela mere da pomogne roditeljima koji rade, ali i preduzećima - u državnom sektoru će plate biti pokrivene u potpunosti, a u privatnom će država pokriti jednu trećinu, a poslodavac je dužan da plati ostatak.

Roditelji koji rade imaće pravo na 15 dana odmora, a mere se odnose na one sa decom do 12 godina.

Vlada Severne Makedonije odlučila je da zatvori obdaništa, škole i fakultete do 24. marta i da zabrani održavanje masovnih skupova.

Kako deca neće ići u školu, Vlada je donela odluku da se radnih obaveza oslobodi po jedan roditelj dece do deset godina, dok ne prorade vrtići i obdaništa.
Svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama su oslobođeni radnih obaveza.

Hrvatski Zavod za zdravstveno osiguranje doneo je odluku da se onima koji moraju da ostanu u karantinu omogući da ostvare pravo na platu.

Radnik kojem je epidemiolog potvrdio da mora da se samoizoluje odmah to i čini, a u obavezi je da o tome obavesti izabranog lekara telefonom ili mejlom.

Ako se zaposleni ipak dogovori sa poslodavcem da radi od kuće ili na neki drugi način, ne mora ništa da prijavljuje.

Oni koji, pak, ne mogu da rade od kuće moraju da popune Izjavu o privremenoj nesposobnosti i sprečenosti za rad. Sve mogu da urade elektronski.

Kada im se sve odobri, od Zavoda dobijaju 2.128 kuna za 14 dana, Å¡to je 280 evra.
Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da je to nepravda koju bi trebalo ispraviti jer „nije pravedno da pojedince koji su prisiljeni na karantin društvo kažnjava malim iznosom naknade", prenosi Jutarnji list.

„Osobama koje je društvo zbog interesa zajednice izoliralo i koji su se sami pokazali društveno odgovornima i prijavili svoje kretanje i moguću opasnost od zaraze, trebalo bi refundirati iznose za nedolazak na posao barem u visini prosečne plate", kaže Sever.

Iz Zavoda su objasnili da je visina nadoknade utvrđena na osnovu Zakonom o zdravstvenom osiguranju i da ne može da se menja.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske zatražili su od poslodavaca da isplaćuju punu platu radnicima koji, zbog prevencije zaraze virusom korona, pojave simptoma bolesti ili nege obolelih članova uže porodice, odsustvuju sa posla i ne mogu da izvršavaju svoje redovne obaveze i zadatke.

Izvor: BBC.com


Čitaj dalje...

Vučević o "Liru" i "Aptivu": Moraju da obezbede radnicima potrebnu zdravstvenu zaštitu

Strane kompanije "Lir" i "Aptiv", koje imaju proizvodne pogone u Novom Sadu, moraće da prilagode svoje funkcionisanje vanrednom… Dalje...

Neispavanost, nesanica, manjak energije, iscrpljenost, problemi s varenjem, visok pritisak, dekoncetrisanost, glavobolja, smanjena profesionalna efikasnost, samo su neki od…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA