Veće plate za pola miliona radnika u javnom sektoru, Mali o detaljima za 15 dana

na Vesti

Sada je i gotovo izvesno da će pola miliona građana zaposlenih u javnom sektoru dobiti povećanja plata u narednoj godini. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da je 99 odsto siguran da će povišica biti, kao i da će se o procentualnom povećanju znati u narednih 15 dana.

On je dodao da će se posle razgovora sa delegacijom MMF, u naredne dve nedelje, znati koliko će to povećanje i tačno iznositi. A dobiće ga ukupno 500.000 ljudi zaposlenih u javnom sektoru, vojska, medicinari, prosveta, javna uprava...

"U toku su razgovori sa MMF. Sa njima treba da vidimo kako nam budžet stoji i koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru. Nakon razgovora sa delegacijom, u naredne dve nedelje, znaćemo i koliko će to povećanje biti. Ja sam 99 odsto sam siguran da ćemo moći da povećamo plate u javnom sektoru. Konkretnije informacije znaće se u narednih nekoliko dana", rekao je ministar finansija.

Podsetimo, u novembru 2019. godine zarade u javnom sektoru su povećane u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari - 15 odsto, dok su doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili povećanje od po 10 procenata.

Ako te zanima koliko se to radi u pojedinim kompanijama, kakve su plate kao i ostale tajne u firmama u Srbiji, preporučujemo da pogledaš sledeće linkove:

Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Plate svim zdravstvenim radnicima država je ponovo povećala u aprilu ove godine, u jeku pandemije korona virusa, i to za 10 procenata.

Godinu dana ranije, početkom 2019, zaposleni u javnom sektoru dobili su povećanje plata od sedam do 12 odsto. Najviše je pripalo medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima - 12 procenata, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto.

Zaposlenima u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto. Veću platu za pet odsto u 2019. dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima.

Za 2021. godinu povišice su najavljene i za penzionere, pa će tako januarske penzije biti veće za 5,9 odsto, na osnovu švajcarske formule.

Autor: Blic


Čitaj dalje...

Prosečna plata od 900 evra i ostala ekonomska obećanja Ane Brnabić

Prosečna plata od 900 evra i prosečna penzija izmeÄ‘u 430 i 440 evra u narednih pet… Dalje...

Ako želite da otkrijete svoje idealno zanimanje, uradite profesionalnu orijentaciju, a za početak napravite samoprocenu sopstvenih vrednosti,…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA