Ne vide more, ne jedu meso, stanuju kod mame: Ovi Srbi ŽIVE od MINIMALCA

na Vesti

Od 1. januara sledeće godine minimalac će biti veći za 1.586 dinara mesečno, pa će radnici u Srbiji zarađivati najmanje 22.620 dinara.
Procene sindikata govore da u Srbiji oko 350.000 radnika živi od minimalne mesečne zarade i za njih je ovo povećanje svakako značajno. “Blic” je pitao ljude širom Srbije kako izgleda život na minimalcu i koliko im znači ovo najavljeno povećanje.

Novi minimalac: Niko zadovoljan ili svi srećni?

Meso više uopšte ne mogu da kupim (Vojislav Nikolić, Niš)

Vojislav Nikolić, radnik fabrike pumpi „Jastrebac“ iz Niša, tvrdi da mu povećanje minimalca od 1.500 dinara ne znači puno, jer je i pored toga potrošačka korpa duplo skuplja od njegova plate.

Da povećaju minimalnu zaradu za 10.000 dinara, to bi već bilo nešto. Ovako, i dalje ću jedva da preživljavam. Da nemam pomoć brata u hrani, ne bih mogao da preguram mesec.

Štedim na svemu. Trudim se da platim sve račune kako ne bih državi dugovao ništa, ali ne uspevam, pa uvek nešto prebacim u sledeći mesec. Inače, ne bih imao za hleb. Meso sam pre poskupljenja imao dva puta nedeljno na trpezi, sada mi je misaona imenica. Jedem najčešće pasulj, kupus, grašak i druga kuvana jela, ali bez mesa. Ponekad imam za neku najjeftiniju kobasicu. Najveći problem mi je struja, pošto tokom zime račun naraste i do 7.000-8.000 dinara - kaže Nikolić.

Neke prosecne plate u firmama u prozivodnji

Leoni Prokuplje

Greiner Pazova

On ističe da bi država i sindikati trebalo da vode računa o tome da merilo minimalne zarade bude potrošačka korpa, da od minimalca neko može da izgura mesec dana.

Svaka crvena će dobro doći (Ljenče Babijanović, Subotica)

Subotičanku Ljenče Babijanović obradovala je najava povećanja minimalca od Nove godine.

Iskreno, nije to bogzna koliko novca, jer sve poskupljuje, ali me ipak raduje. Svaka hiljadarka će nam dobro doći i već sam izračunala da će mi to mnogo značiti zbog ulaganja u zimnicu koju svake godine spremam. Teško se živi, ali kao iskusna domaćica naučila sam da dobro rasporedim novac i sada mi ova vest znači mnogo – kaže radnica na održavanju higijene u jednoj subotičkoj ustanovi kulture.

Babijanovićeva kaže da će povećanje od 1.500 dinara biti značajno, pogotovo za njene mlađe kolege čija deca pohađaju školu.

Svaki treći radnik u Srbiji sanja prosečnu platu, ko sve zarađuje manje, a ko više

Svi imamo velike troškove i krpimo se kako znamo i umemo. Često nam nedostaje upravo hiljadarka. Ne mislim da će mi rešiti životne probleme, ali će biti od velike pomoći. Nadam se da neće stati na ovome i da ćemo uskoro dobiti još po koju povišicu.

Pecam ribu pa je prodajem (Predrag Pavlović, Kraljevo)

Predrag Pavlović (33) iz Kraljeva kaže da će sa povećanjem od 1.500 dinara moći da plati račune za vodu i odnošenje smeća.

Na tome ću jedino uštedeti. Generalno, to nije veliki dobitak, jer su troškovi života iz meseca u mesec sve veći. Potrebno je da imam platu kao dva minimalca. Sa ostatkom minimalca mogu da platim grejanje, struju, telefon, kablovsku i za ostatak mogu dnevno da pojedem po perecu ili kiflu - kaže Predrag i dodaje:

Podelite anonimno vasu platu ili komentar iz firme na www.ogledalofirme.com

Moram da nađem dodatni prihod, a najčešće idem na pecanje i prodajem ribu. Za kilogram šarana uzmem 400 dinara, a za skobalja 200.

Sreća da živim sa roditeljima (Rade Obradović, Ruma)

Rumljanin Rade Obradović (27) nekako preživljava s minimalcem.

Pogledajte sve aktuelne poslove u Srbiji u nekima od ovih firmi

FSD

Mim team - Big pizza

Sreća je što živim sa roditeljima, pa nemam teret plaćanja stana. Ovako mi ostane za neke potrebe kao što su izlasci i garderoba, ali čim pomognem oko plaćanja računa roditeljima, već mi bude premalo novca. Najavljeno povećanje minimalca nije ni izbliza dovoljno. To je dosta samo za običnu svakodnevnu kupovinu u prodavnici - kaže Rade.

Kupimo hranu za troje dece, a mi živimo od vazduha (Goran Bojović, Ivanjica)

Goran Bojović iz Ivanjice izdržava petočlanu porodicu sa minimalnom platom, pa ni sam ne ume da objasni kako uspeva da sastavi kraj sa krajem. Uglavnom, da nije kredita, neko od njih petoro morao bi, kako kaže, da gladuje.

ISTRAŽIVANJE Evo gde se u regionu najbolje živi

Sami izračunajte, supruga i ja možemo da zaradimo taman toliko da platimo obaveze i kupimo najosnovniju hranu za troje dece. Znači nas dvoje da živimo od vazduha. Takva su nam primanja. Pošto moramo da obezbedimo najosnovnije u životu, hranu, odeću, obuću, bio sam prinuđen da podignem kredit. Pa kada se opet zaglibimo, refinansiram taj kredit u neki drugi i tako u krug - priča Goran i dodaje da radi svakog dana, subotom uvek, a po potrebi i nedeljom. O najavi povećanja minimalca kaže:

To će samo da zalegne za ratu kredita, ništa drugo. Da je normalna plata, da nismo u dugovima u kojima jesmo, za te pare mogao bih da kupim 30 hlebova, i to je nešto. Ovako mi ništa ne znači jer smo mi već toliko zadužena nacija da u mom okruženju ne postoji čovek koji nema kredit. Svi živimo na poček i samo srljamo dalje, i to isključivo da bismo se prehranili. Kola, more, izlet i slično, ma to je davno prošlo vreme.

O letovanju više i ne sanjam (Danijela Milenković, Prokuplje)

Danijela Milenković (36) zaposlena je u sekend hend prodavnici, a deli sudbinu mnogih stanovnika juga Srbije sa minimalnim mesečnim primanjem. Živi u porodici sa suprugom i dvoje dece, od kojih jedno pohađa srednju, a jedno osnovnu školu. Kaže da od minimalca jedva može da namiri dažbine prema državi, ipak svaki dinar se u porodici štedi i dobro isplanira gde će se potrošiti, pa nekako uspeva da sastavi od meseca do meseca.

Često se i sama pitam kako uspevamo da preživimo. Deca rastu, pokušavamo da im pružimo bar osnovne uslove za normalno odrastanje. Dovijamo se na razne načine da nekako kupujemo samo ono što je neophodno za opstanak. Malo nam pomognu naši sa sela, bez njih bismo bili potpuno izgubljeni – priznaje Danijela.

Kako kaže, odmor i letovanje za nju i njenu porodicu su veliki luksuz o kome više i ne sanjaju.

– Meni i suprugu nije toliko bitno zbog nas i naših života, ipak nam je najteže zbog dece što ne možemo da im priuštim ono što im je potrebno, da ih pošaljemo na letovanje, da obuku nove stvari, imaju nove torbe i pribor za školu i slično.

tekst preuzet sa blic.rs


Čitaj dalje...

Tri najčešće prevare poslodavaca da bi vas naterali da radite BESPLATNO

Kada se javila na oglas za posao u jednoj marketinškoj agenciji, Sandri S. rečeno je da će na razgovoru… Dalje...

Dok Šveđani sprovode eksperiment kako bi dokazali dobre efekte šestočasovnog radnog dana, Srbija je sve njegove prednosti videla u…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA