Srpski poslanici žive bolje čak i od nekih kolega iz EU

na Vesti

Srpski poslanici imaju najniže plate u Evropi, ali u odnosu na prosečnog građanina žive bolje nego njihove kolege u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Poslanička plata za većinu građana Srbije zauvek će biti samo san, ali isto tako srpski parlamentarci mogu samo da maštaju o zaradama poslanika u zapadnoj Evropi.

Prema podacima objavljenim na sajtu www.preisvergleich.de, po visini primanja prednjače narodni predstavnici u Francuskoj i Nemačkoj, na čiji račun mesečno legne više od 12.000 evra, a najmanje zarađuju parlamentarci na Balkanu, koji imaju i 10 puta niže plate. Na samom dnu su poslanici iz Srbije, čija su primanja ispod 850 evra.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija smatra da srpskim poslanicima reper ne treba da bude Nemačka, već Srbija.

  • Sa Zapadom je bilo Å¡ta teÅ¡ko porediti. Lekar u Srbiji teÅ¡ko može da se nada plati lekara iz Nemačke. Isto važi i za poslanike. Ovde treba uspostaviti odgovarajući odnos zarada u celom javnom sektoru - kaže Minić za “Blic”.

On dodaje da su za neke odgovorne pozicije u državi plate preniske.

Pogledajte kolike plate ima srpski radnik koji radi za strane kompanije:

Delhaize

Mercator S

Leoni Wiring Systems Southeast

  • Nisam od demagoga koji misle da premijer, ministri i poslanici treba da imaju niska primanja ili da ih daju u humanitarne svrhe, jer to podrazumeva da će novac dobiti sa strane. MeÄ‘utim, ako uzmemo u obzir kvalitet rada, poslanici imaju adekvatne zarade. Neki ne zaslužuju ni toliko jer se samo pojavljuju na sednicima, ćute ili čitaju ono Å¡to im je neko napisao, ne podnose svoje amandmane, ne obavljaju kontrolnu funkciju nad Vladom, ne komuniciraju sa graÄ‘anima... - objaÅ¡njava Minić.

Zanimljiv je i odnos mesečne zarade poslanika u odnosu na prosečna primanja u zemlji. Tako parlamentarci u Francuskoj i Nemačkoj imaju i šest puta više plate nego što je prosek u državi, u Holandiji i Italiji pet puta, Austriji i Danskoj četiri puta...

Ta razlika se smanjuje kako se približavamo državama na Balkanu. U Srbiji i Hrvatskoj parlamentarci zarađuju dva i po puta više nego prosečni građanin, u Mađarskoj i Rumuniji razlika je svega 400 evra, dok su, na primer, u Bugarskoj primanja poslanika gotovo izjednačena sa zaradama građana. Izuzetak u regionu je BiH, čiji poslanici primaju skoro sedam puta više od proseka u toj zemlji, što je, uzimajući u obzir životni standard u BiH, potpuno neobjašnjivo.

U više navrata srpski parlamentarci zahtevali su veće plate, ali bi brzo odustajali zbog negativne reakcije javnosti.

Tekst preuzet sa blic.rs


Čitaj dalje...

Ogledalo Firme Uvelo Najmoderniji Sistem za Oglašavanje Poslova

Ovo je kratak opis kako to trenutno funkcioniÅ¡e najmoderniji sistem za spajanje poslodavaca i budućih radnika koji… Dalje...

Novootvorena IT kompanija "Symphony" koja je proÅ¡log meseca na srpsko tržiÅ¡te donela neÅ¡to sasvim novo,…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA