Minimalac se ne menja već četiri godine

na Vesti

Jedan sat rada u Srbiji već četvrtu godinu košta 121 dinar. Prema poslednjim podacima Eurostata, u januaru ove godine samo su Albanija, Bugarska i Makedonija od cele Evrope imale nižu minimalnu cenu rada od nas.

Sindikati tradicionalno insistiraju na povećanju minimalca, poslodavci su protiv, pa je u većini slučajeva poslednjih deset godina država bila ta koja je presecala - nekim kompromisnim rešenjem.

Pogledajte kolika je zapravo prosecna plata, koliko ljudi radi za minimalac i prima platu na crno na
www.ogledalofirme.com

Razbijena kasica prasica

  • ÄŒekamo formiranje vlade, da vidimo ko će biti ministar rada i znamo da nas čeka teÅ¡ka borba - kaže za Danas Milorad Panović iz UGS Nezavisnost. Oni su, zajedno sa Samostalnim sindikatom kao jedini predstavnici radnika u Socijalno-ekonomskom savetu u februaru podneli inicijativu da se minimalac podigne na 140 dinara, tako bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara.

  • Mi smo i za radikalne mere, za proteste, ukoliko se naÅ¡ zahtev ne uvaži, ali plaÅ¡im se da je u Srbiji to nemoguće i dok god je ovde privilegija imati posao biće tako - napominje Panović. On kaže kako su sindikati u Srbiji sposobni da pokrenu donekle zaposlene u državnom sektoru, ali da je gotovo nemoguće pokrenuti ljude koji rade kod privatnika.

  • Imali smo situaciju da smo bili nezadovoljni kada je usvajan novi Zakon o radu i na te proteste je doÅ¡lo ne viÅ¡e od 15.000 ljudi. Gde to ima - kaže Panović, povlačeći paralelu sa protestima nezadovoljnih radnika u Francuskoj ili Hrvatskoj, koji se i zbog manjih problema okupljaju u mnogo većem broju.

Ako se pitaju poslodavci, ekonomski pokazatelji su takvi da ne dozvoljavaju povećanje minimalca. - Nisu se stvorili dovoljno dobri uslovi da bi to moglo da se desi - smatra Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije. Što se tiče Unije, kaže Atanacković, najviše na šta će poslodavci da pristanu jeste da se započne razgovor o minimalcu za narednu godinu.

tekst preuzet sa 021.rs


Čitaj dalje...

PA, TI RADI: Platu ne dobija 46.201 radnik u Srbiji

Sve je na krive noge i strah od otkaza je dominantan. Radnici spuÅ¡taju prag dostojanstva ispod svakog minimuma,… Dalje...

Beograd -- Srbija je po prvi put preÅ¡la nivo prosečne plate od 400 evra, koja je u…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA