PA, TI RADI: Platu ne dobija 46.201 radnik u Srbiji

na Vesti
  • Sve je na krive noge i strah od otkaza je dominantan. Radnici spuÅ¡taju prag dostojanstva ispod svakog minimuma, prisiljeni da rade za male pare. A to poslodavci koriste - kaže ekonomista Zoran Popov

Da Srbija ima najjeftiniju radnu snagu najbolje pokazuje činjenica da, zvanično, platu ne prima 46.201 radnik, a manje od zagarantovanog zakonskog minimalca ima 34.934. Međutim, sindikati tvrde da je ova statistika samo vrh ledenog brega i da je broj onih kojima poslodavci daju samo mrvice višestruko veći.

Platu ne prima redovno 480.000 radnika iz privatnog sektora i još 170.000 iz javnih preduzeća. Malo koji poslodavac je zbog toga kažnjen. Inspektorat za rad je od početka godine imao 17.986 kontrola na terenu, ali su napisali samo 463 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog neisplaćenih zarada.

Pogledajte sve o prosecnim platama i firmama u Srbiji.
Ukoliko primate neredovno plate postavite anonimno vas komentar iz firme na www.ogledalofirme.com

– S obzirom na stanje u privredi, znatan broj poslodavaca koji zapošljavaju veći broj radnika, duže vreme ne mogu da isplate zarade. A zbog gubitaka, loše finansijske situacije, blokiranih računa, ne uplaćuju ni doprinose. Najviše slučajeva smo otkrili u hemijskoj industriji, proizvodnji gume i plastike, trgovini na veliko i malo, proizvodnji metala, mašina i opreme, proizvodnji prehrambenih proizvoda i u građevinarstvu – kaže Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata. U Odboru za rad Skupštine Srbije kažu da se pitanje redovnosti isplate zarada mora glasnije postavljati:

– Kako da očekujete da radnik bude produktivan ako ga plaćate mizerno. Naši radnici u svetu su veoma cenjeni, vredni i spremni da uče, ali ne strahuju da li će dobiti platu i ne visi im radno mesto svakoga dana. Ovde bi poslodavci da imaju jeftinu radnu snagu koja se ne buni ni u uslovima kada rade za džabe – priča Milorad Mijatović iz Odbora.

Milinko Popović iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da se u Srbiji sve više spušta prag zarada i da su one ispod svake pristojnosti. A to se odražava na ekonomiju jer nezadovoljni radnici nisu dobri radnici.

– Problem je i minimalna zarada, koja se neće promeniti do kraja godine, uprkos tome što se nije menjala od aprila 2012. A ko danas može da živi sa 20.010 dinara. Ljudi pristaju na sve i rade za sitniš samo da bi zadržali posao. Sve je na krive noge i strah od otkaza je dominantan. Radnici spuštaju prag dostojanstva ispod svakog minimuma, prisiljeni da rade za male pare kako bi sačuvali egzistencijalni nivo. A to poslodavci koriste – priča Popović, i dodaje da su sve plate, a naročito minimalci, devalvirane još pre šest meseci i da će do kraja godine biti samo gore.

S druge strane, poslodavci kažu da bi podigli zarade ako bi imali bolje uslove poslovanja i ako bi im se smanjili porezi. Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, kaže da naša zemlja ima visoka opterećenja zarade. Ukupno poresko opterećenja plata je 38,44 odsto, što je u rangu sa Slovenijom, Danskom i Španijom, ali ima viša opterećenja u odnosu na 10 “novih” zemalja članica EU (36,5 odsto):

– U istraživanju koje smo sproveli na uzorku od 200 kompanija, 32 odsto je reklo da bi razliku koju bi dobili smanjenjem fiskalnog opterećenja zarada, u celosti iskoristili za povećanje plata zaposlenima, a još 64 odsto poslodavaca je potvrdilo da bi deo te razlike investirali u plate – zaključuje Rajić.


Čitaj dalje...

NOVA MODA U SRBIJI Poslodavci sumnjive radnike vode na privatni POLIGRAF

U Srbiji je poslednjih godina sve popularnija upotreba “privatnih poligrafa” koje koriste mahom poslodavci, roditelji i supružnici… Dalje...

Jedan sat rada u Srbiji već četvrtu godinu koÅ¡ta 121 dinar. Prema poslednjim podacima Eurostata, u januaru…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA