Dobrodošli u zemlju jeftine radne snage

na Vesti

Dok god se investitori motivišu da ulažu u Srbiju zbog jeftine radne snage, a ne zbog pravno uređene države, bićemo na začelju Evrope po visini zarada i nezaposlenosti, tvrde sagovornici „Blica“.

sitno „Investirajte u Srbiju, zemlju kvalifikovane, a jeftine radne snage“ deo je reklame na „Si-En-Enu“ koju su pre dve godine platili PKS i „Invest in Serbia“. Iako je reklama izazvala polemiku, i sindikati i poslodavci su saglasni da strane investitore u Srbiju privlači jeftina radna snaga više nego povlastice koje su po radnom mestu iznosile i do 10.000 evra.

Poznat je slučaju južnokorejske „Jure“, gde radnici pristaju na nehumane uslove i minimalnu platu da ne bi ostali bez posla. Slično razmišljaju i radnici širom Srbije koji, recimo, primaju na račun 21.000 dinara, a potom poslodavcu vraćaju i do 10.000 dinara ili godinama rade bez prijave PIO fondu i plaćenog staža.

Pogledajte sta radnici misle o ovoj firmi Jura

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jurij Bajec tvrdi da je investitorima najvažnije da ulažu u pravno uređenu državu s uslovima koje imaju razvijene zemlje poput Nemačke.

  • Srbija to nema, pa je prinuđena da investitorima daje po nekoliko hiljada evra za svako novo radno mesto. Tako će biti sve dok ne rešimo komplikovane procedure za pokretanje biznisa i ne olakšamo dobijanje građevinske dozvole - kaže Bajec za „Blic“.

Država bi trebalo da bude Robin Hud, a ne Superhik. Činjenica da je u Srbiji minimalna plata svega 170 evra i da po proceni svaki četvrti radnik zarađuje na crno dokaz su da je Srbija prikovana za samo dno Evrope, smatra profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković.

  • Država bi trebalo više da se ponaša kao Robih Hud da kroz oporezivanje bogatih daje siromašnima, a trenutno više liči na Superhika, koji uzima od sirotih da bi dao moćnima - kaže Stojiljković.

VEĆI POREZI - ZA I PROTIV

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, tvrdi da bi trebalo smanjiti poreze na doprinose sa 65 na 40 odsto, što bi povećalo broj prijavljenih radnika.

Duško Vuković, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije, smatra da bi valjalo povećati porez na dobit stranim investitorima pa im, ako su uspešni, vraćati novac kroz subvencije.


Čitaj dalje...

Radnici: Od Hestila ne očekujemo čuda, samo da radimo

Radnici Železare Smederevo zadovoljni su posetom predsednika Kine Si Đinpinga srpskoj čeličani, shvataju značaj te posete, a od novih… Dalje...

Београд – На „црној листи“ лоших фирми у Србији тренутно се налази 271 предузеће. Толико их је уписано у централну…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA