IMAÅ  IDEJU, A NEMAÅ  PARA? Kako pokrenuti posao u Srbiji i sa manje od 1.000 evra

na Vesti

Mladima više nisu potrebne ni ideje, a ni preveliki novac da bi se bavili preduzetništvom. To je pokazalo istraživanje koje je sprovela Srpska asocijacija menadžera (SAM) koja je u okviru publikacije “Baza šansi” utvrdila da je za biznis često potrebno manje od 1.000 evra.

Početnici u preduzetništvu moraju da budu svesni velikih izazova tržišta koje zahteva konstantno praćenje, analizu i pravovremene odluke. Dobar preduzetnik treba da bude spreman da prevaziđe strah od promena. Ukoliko odluči da se bavi privatnim biznisom, on mora biti spreman na konstantno usavršavanje znanja i veština i na veliki trud i rad - naglašava Jelena Bulatović, izvršna direktora SAM-a.

Preduzetnik je, kako kaže, stvaralac, inovator, te treba da bude dovoljno hrabar, fleksibilan i siguran u sebe.

  • Ne treba da razmiÅ¡lja samo o tome kako pokrenuti posao, već je važno pronaći ideju uz koju će postojati želja za rastom i razvojem. TakoÄ‘e, neophodno je da se informiÅ¡u o potražnji proizvoda koji žele da prodaju ili usluge koju žele da pružaju - objaÅ¡njava Bulatovićeva.

Pogledajte sve aktuelne poslove u Srbiji, komentare i prosecne plate u Srbiji OVDE

Možda i najveća kočnica preduzetništvu u Srbiji je strah od neuspeha.

  • Zbog toga se potencijalni preduzetnici često paraliÅ¡u u počecima. Svakako treba biti obazriv i upravljati odgovorno finansijama. Ono Å¡to je karakteristično za većinu početnika u preduzetniÅ¡tvu je očekivanje brzog profita. Da bi se posao uspeÅ¡no razvio, ključna je prva godina poslovanja, a tada sav profit treba ulagati u razvoj i stabilnost preduzeća - ističe Bulatovićeva.

Udružite kapital

  • Ako potencijalni preduzetnici nisu sigurni da li imaju dovoljno finansijskih sredstava za start, savet je da udruže kapital sa kolegama, prijateljima, roÄ‘acima. Na primer, za proizvodnju testenine neophodno je 5.500 evra, za uzgajanje borovnica oko 10.000 evra, a za bavljenje pčelarstvom oko 6.000 evra početnog ulaganja.

Čitaj dalje...

ZA NEVERICU Strašni detalji iz GEOX fabrike u Vranju: Vi Srbi ste Cigani, retardirani…

Dan posle 50. roÄ‘endana, „shodno Zakonu o radu“, Gordana je dobila svoju radnu knjižicu i… Dalje...

PROKUPLJE - Do kraja 2016. godine nemačka kompanija Leoni u Prokuplju zaposliće 300 novih radnika iz te…

Kontakt

Ukoliko želite da nas kontaktirate: office@ogledalofirme.com
Pravila Korišćenja i Slično

Još nešto za reći

Ukoliko imate bilo koji predlog, primedbu i slično bilo na informacije koje vidite, ili na način na koji naš servis radi želeli bismo da nam to kažete što pre.

Pogledajte spisak svih kompanija koje trenutno ažuriramo ili preporučite novu.

2016 (c) OgledaloFirme, produced by Second Surfer, CA, USA